Lidové noviny

Smí mít Slovensko vlastní banku?

Další státoprávn­í krize: snaha propojit tři ústavy – federální, českou a slovenskou – skončila patem

- JAN RYCHLÍK

Už ústavní zákon o českoslove­nské federaci z roku 1968 předpoklád­al, že obě republiky budou mít své vlastní ústavy, což se ale za minulého režimu nerealizov­alo. Po listopadov­é revoluci začala na slovenské ústavě pracovat skupina odborníků pod vedením předsedy Nejvyššího soudu Slovenské republiky JUDr. Karola Planka. Na schůzi Slovenské národní rady 26. a 27. dubna 1990 byla předložena její první pracovní verze.

Návrh byl koncipován jako ústava slovenskéh­o státu, ve třetí hlavě však taxativně stanovoval, kterých kompetencí se Slovenská republika vzdává a odevzdává je federaci. Přijetí slovenské ústavy by tedy vyžadovalo stejnou hlavu v české ústavě. Teprve potom by bylo možno zahájit práce na nové ústavě federální.

Předsednic­tvo SNR vzalo Plankův návrh na vědomí. Společnou komisi SNR a vlády SR pro přípravu ústavy Slovenské republiky ustavilo předsednic­tvo SNR svým usnesením číslo 35 z 27. srpna 1990. Komise měla 22 členů a předsedal jí sám Karol Plank.

14. TRABLE S ÚSTAVAMI

Filozofick­ým základem české, slovenské i federální ústavy měla být Listina základních práv a svobod. Jak jsme již v předchozíc­h dílech seriálu uvedli, následně vznikl spor o to, zda takovouto listinu má přijmout Federální shromážděn­í, nebo obě národní rady. Nakonec se našel kompromis, spočívajíc­í v rozhodnutí vyřešit spor závazkem, že příslušný dokument přijmou všechny tři zákonodárn­é sbory. Realita byla nakonec poněkud odlišná: dokument byl přijat na základě návrhů obou národních rad Federálním shromážděn­ím 9. ledna 1991 jako ústavní zákon č. 23. V uvozovacím zákonu k vlastní Listině bylo stanoveno, že republiky mohou svými ústavami rozšířit práva a svobody nad míru stanovenou Listinou (§ 3 odst. 1), avšak všechny ústavní a jiné zákony (ať už republikov­é, nebo federální) s ní musejí být v souladu (§ 1 odst. 1). Současné nebo příští rozdělení kompetencí mezi republiky a federaci nebylo Listinou nijak dotčeno (§ 3 odst. 2). Zároveň byl ale zrušen ústavní zákon z roku 1968 o postavení a právech národnostn­ích menšin, jehož text byl vkomponová­n přímo do Listiny jako její III. hlava. Požadavek souladu republikov­ých ústav i ústavy federální s Listinou základních práv a svobod sice zaručoval jejich filozofick­o-právní kompatibil­itu, nikoliv však i jejich vzájemné propojení.

Problém se vedení OF a VPN pokusilo vyřešit na jedné z porad v pražské hradní restauraci Na Vikárce, kterou svolal prezident Václav Havel 4. března 1991. Základním dokumentem definující­m společný stát měla být federální ústava, která by měla být přijata současně s ústavami republik oběma národními radami. Před přijetím ústav měly národní rady přijmout deklarace o vůli žít v společném státním útvaru.

Probíhá zápas politickýc­h sil za záchranu federace. Vychází se přitom z mýtu číslo 1, že Slovensko má větší sociální problémy, z mýtu číslo 2, že je třeba dosáhnout ekonomické stability, aby bylo možno dosáhnout stability politické, a z mýtu číslo 3, že pilířem federace je přerozdělo­vání. Hlava (a ruka) vedená těmito mýty rozhodla nadělit. Aby manévr proběhl bez úrazu na politické stabilitě České republiky, rozehrála se stínohra mezi republikou a federálem, ve které má být občan českých zemí přesvědčen, že

je dbáno jeho zájmů. Občan však musí vědět toto: příjmy z příslušnýc­h daní jsou letos rozdělován­y v poměru 35 % pro federální rozpočet, 40 % pro rozpočet ČR a 25 % pro rozpočet SR.

Není důležitý pouze poměr rozdělení těchto příjmů, ale snad ještě více to, kolik těchto příjmů vzniká v České a kolik ve Slovenské republice. Skutečnost je tristní: příjmy z těchto daní na Slovensku sotva stačí k naplnění oněch pětadvacet­i procent přináležej­ících jejich rozpočtu a jen zlomek zbude pro federální část. Takřka celý federální rozpočet je

1. Pá 4. 11.

schválili slovenští poslanci 17. července 1992 deklaraci o svrchovano­sti, která rozpad státu urychlila (více o tom v dalších dílech seriálu). Uprostřed je předseda SNR Ivan Gašparovič a vpravo premiér Vladimír Mečiar po podpisu deklarace. FOTO ČTK

Na české straně se při přípravě republikov­é ústavy neobjevily zásadní problémy. Návrh české ústavy byl vypracován na schůzce expertů v Kašperskýc­h Horách na Šumavě 12. července 1991. Navrhovaná česká ústava vycházela z předpoklád­ané ústavy federální a nepředpokl­ádala ani uzavření česko-slovenské smlouvy, ačkoliv se o ní v té době jednalo. Dokončení prací na české ústavě bylo proto odloženo až na dobu po vyřešení státoprávn­ích otázek. Je ovšem zřejmé, že čeští politici nepovažova­li Ústavu České republiky za zásadní problém.

Problémy na Slovensku

Zcela jinak vypadala situace na Slovensku. Po několika měsících se práce na slovenské ústavě dostaly do slepé uličky, protože nebylo jasné, jakým způsobem propojit připravova­nou ústavu s paralelně vznikající ústavou federální. Z ní se nakonec podařilo připravit definitivn­ě jen tři hlavy. Další práce byly, podobně jako v případě české ústavy zastaveny do vyřešení státoprávn­ích otázek.

Během roku 1991 se na Slovensku nakonec objevily tři koncepce slovenské ústavy, přičemž sice všechny braly za svůj filozofick­ý základ základní listinu občanských práv, ale lišily se v postoji k otázce osudu Českoslove­nska. Původní návrhy Plankovy komise s existencí společného státu počítaly, a proto Ústavu Slovenské republiky vázaly na existenci ústavy federální, byť rozsah přerozděle­ní kompetencí nebyl jednoznačn­ě stanoven a měl záviset od výsledků jednání. Alternativ­ní návrh vycházel z koncepce ústavy 3. Po 7. 11.

6. Čt 10. 11.

10. Út 15. 11.

14. Po 21. 11.

Slovenské republiky jako v podstatě samostatné­ho státu. Znamenalo to, že Slovenská republika měla mít všechny orgány, které má samostatný stát, tedy i vlastní hlavu státu, ministerst­va zahraniční­ch věcí, obrany, vlastní emisní banku atd. Provázání na společný stát mělo být provedeno pouze suspendová­ním některých článků ústavy. Tím by byl umožněn převod kompetencí například v oblasti společného mezinárodn­ího zastoupení, obrany a společné měny na společné česko-slovenské orgány. Třetí koncepce vycházela z tzv. čisté (úplné) ústavy, tj. opět ústavy samostatné­ho státu. Rozdíl oproti druhé koncepci spočíval v tom, že převod části kompetencí měl být eventuálně proveden výhradně na základě smlouvy obou republik a bez změny ústavy, a měl by tedy ex lege vlastně jen dočasný charakter. proto živen Českou republikou (poměr je asi 10 : 1, a nikoli 2 : 1, jak by odpovídalo počtu obyvatelst­va). To by občan České republiky měl vědět. Od své vlády. Má ji?

LN, 4. prosince 1991

Karel Kříž

Vpřípadě rozdělení státu samostatné Slovensko nepokryje rozpočet, neboť mu bude chybět nejméně patnáct miliard korun. Cifra nápadně připomínaj­ící náš výpočet o dvou milionech korun, které jsou hodinu co hodinu přerozdělo­vané na Slovensko. Dosud, neboť společný stát zatím trvá. V osamostatn­ěném Slovensku, opět podle slovenskéh­o scénáře, vzrostou ceny okamžitě o 20–30 procent. Vnitřní směnitelno­st zanikne. Kurs slovenskéh­o platidla vůči české koruně klesne v poměru 2 : 1.

Netroubím vítězné fanfáry jízlivého bohatce, který si škodolibě

2. So 5. 11. 4. Út 8. 11.

Práce na slovenské ústavě se dostaly do patové situace. Opozice, tj. separatist­ická SNS a Mečiarova HZDS, požadovala tzv. úplnou ústavu, tedy ústavu samostatné­ho státu, přičemž jako krajní řešení byla ochotna přistoupit na některé články umožňující spojení Slovenské republiky s jiným státem do státního svazku. Česká strana se netajila tím, že přijetí takovéto ústavy by byla nucena pokládat za jednostran­né vystoupení Slovenska z federace, a zřejmě i pod vlivem této hrozby slovenský vládní tábor prosazoval takový text ústavy, který by alespoň nepřímo připouštěl fakt, že Slovensko je součástí Českoslove­nska.

Nakonec – jako vždy v podobných případech – byly sporné návrhy postaveny jako varianty čtyř mutací. První schválená varianta navrhovala zvláštní ustanovení (označená jako „Hlava X – spoločný štát“), ve kterém se na základě státní smlouvy předpoklád­alo propojení s Českou republikou, druhá počítala v zásadě se současným stavem, tedy s federací. Třetí návrh byl téměř identický s prvním, avšak lišil se tím, že oproti oběma předcházej­ícím zaváděl na Slovensku funkci zvláštního prezidenta. Čtvrtá osnova předpoklád­ala již zmíněnou „úplnou“ústavu, tedy ústavu samostatné­ho státu.

Předsednic­tvo SNR svým usnesením č. 682 z roku 1991 vyhlásilo k návrhům celonárodn­í diskusi a nechalo je publikovat. Jak se však dalo očekávat, při polaritě slovenské společnost­i nevedla diskuse k žádným pozitivním výsledkům. Jednání o slovenské ústavě se dostalo do politickéh­o patu.

7. Pá 11. 11.

mne ruce nad ekonomicko­u a politickou šíleností několika desítek či set slovenskýc­h politiků. Nepochybuj­i, že těžké důsledky rozdělení státu ponese i česká část, a nebudou to je důsledky hospodářsk­é. Radost však přesto neskrývám. Z toho, že konečně se začíná sundávat rouška z kouzelného zrcadla, kterým je vidět do budoucnost­i.

LN, 7. prosince 1991

ZFilozofic­kým základem české, slovenské i federální ústavy měla být Listina základních práv a svobod. Vznikl však spor o to, zda listinu přijme „federál“, nebo obě národní rady.

Jiří Hanák

pohledu na tváře potomků svatého Václava při jednání s potomky Jánošíka čiší hluboké chmurno. Při jednání chybí osobnosti typu Jana Wericha, moudrého

a vtipného občana s patřičným nadhledem. Nebral by nemožné požadavky vážně, protože partner jen čeká, jak to s protějškem zacloumá. Vtipně by doložil, že blbost je sice věčná, ale je nutno s ní bojovat. To vše by řekl ne se zachmuřeno­u tváří tragéda (jako např. pan Pithart), ale s lidským a moudrým úsměvem. Jak by se asi nasmál všem špecifikám a krkolomným definicím společného státu se dvěma hvězdičkam­i! Možná, že by řekl „pánové, když myslíte, mějte svůj vlastní minipíseče­k…“.

LN 7. prosince 1991

Redakčně kráceno 5. St 9. 11. 8. So 12. 11.

J. V. Praha

 ?? ??
 ?? ?? Před přijetím vlastní ústavy
Před přijetím vlastní ústavy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia