Lidové noviny

Navrtané nádrže aut. Krádeží paliv přibývá

Zloději cílí hlavně na kamiony, ale benzin a naftu „vysávají“i z osobních vozů na sídlištích

- MAGDALÉNA KOMŮRKOVÁ

Až čtyři sta litrů benzinu ukradl nedávno zloděj z traktoru na Strakonick­u. Majitel vozu tím přišel skoro o dvacet tisíc korun. Podobných případů přibývá napříč republikou. Policisté letos evidují 210 krádeží paliva z nádrží aut, loni jich bylo za celý rok ani ne 140. To jsou ovšem jen oficiální statistiky, experti se shodují, že k prázdné nádrži letos přišly stovky řidičů.

„Máme hypotézu, že za nárůstem stojí vysoké ceny pohonných hmot,“řekl LN mluvčí Policejníh­o prezidia Ondřej Moravčík. Na oficiální analýzu je ale podle něj zatím brzy, statistiky budou teprve vyhodnocov­at.

Bývalý šéf pořádkové policie Martin Hrinko má jasno. „Může za to skokové zdražení benzinu a nafty, případy vždy stoupají při těchto cenách, takže se to dalo očekávat,“uvedl pro LN expolicist­a. Největší počet krádeží zaznamenal­i

Bandy si vybírají třeba odstavené bagry, mají velké nádrže

kriminalis­té v Plzeňském a Středočesk­ém kraji. Zloději se zaměřují zejména na stavební stroje – třeba bagry nebo jeřáby. „Mají totiž velkou nádrž a často stojí někde mimo města,“doplnil Moravčík.

Není však výjimečné, že si zloděj vybere osobní automobil na sídlišti. „Často jsme dorazili k autu a v nádrži už nebylo vůbec nic,“řekl nynější bezpečnost­ní expert Hrinko. Zároveň potvrzuje, že největším „lákadlem“jsou pro zloděje stavební stroje a kamiony. „Chodí hlavně na stavby, kde je sice ostraha, ale oni se ji snaží obejít. Místo kolikrát není ani oplocené, takže se tam dá lehce dostat,“pokračoval bývalý policista. A doplnil, že zloději se v noci vydávají i na uzavřené úseky dálnice, kde se vozovka opravuje a stojí tam opuštěné stroje.

Také sdružení automobilo­vých dopravců ČESMAD BOHEMIA potvrzuje nárůst případů hlavně u kamionů. „Většinou se nejedná o náhodné zlodějíčky, ale o organizova­né zločinecké skupiny. Jsou vybaveny dodávkovým­i vozidly, které umožňují přečerpání nafty, mnohdy i řidiče uspí,“uvedl pro LN mluvčí sdružení Martin Felix.

Obsah nádrží kamionů se pohybuje kolem 700 až 1500 litrů, takže si zloději přijdou na pořádnou sumu. Organizova­né gangy, které cílí na nákladní vozy, jsou podle Felixe velmi nebezpečné. „Proto v žádném případě nedoporuču­jeme řidičům, aby sami zakročili, ale spíš se pokusili kontaktova­t policii,“řekl Felix. Vedle toho doporučuje, aby řidiči parkovali hlavně na vyhrazenýc­h a hlídaných parkoviští­ch. Zároveň si ale posteskl, že těch je v Česku zoufale málo.

Expolicist­a Hrinko si za svou praxi nepamatuje žádnou organizova­nou skupinu, která by ve velkém kradla palivo. Podle něj to dělají spíše jednotlivc­i pro vlastní potřebu. „Často jde o mladé kluky, kteří si koupí auto, ale pak už nemají na benzin. V dnešní době je velmi drahý a oni ho získají tímto nelegálním způsobem,“popsal bývalý šéf pořádkové policie. Nevylučuje, že se na nádrže nyní mohly zaměřit i zločinecké gangy, které palivo i přeprodáva­jí. „Mohou se dát dohromady i party lidí a utvořit skupinu, pak vznikají sériové krádeže, pachatelé jsou různí,“souhlasil policejní mluvčí Moravčík.

Navrtají se do nádrže, nebo použijí hadičku

Zloději využívají v zásadě tři způsoby, kterými kradou palivo.

První je vypáčit víko od nádrže, strčit dovnitř hadičku a odsát potřebné množství tekutiny. U některých vozů jde navíc víko otevřít volně zvenku. Do nádrže se tedy dostanou otvorem, kudy řidiči normálně tankují. „Některé nové typy aut tam ale mají zabudovaný filtr, který zloděje k benzinu nepustí, nemohou tam přes něj narvat hadičku,“popsal Hrinko. Z toho důvodu se pachatelé, když používají tuto metodu, více soustředí na starší auta.

Mezi další způsoby patří navrtání do nádrže nebo povolení výpustného šroubu. „Při navrtání zespodu vozidla je auto samozřejmě zničené a způsobená škoda se zvyšuje,“popsal mluvčí Moravčík. Zloději k tomu využívají vrtačky, ale u velkých aut klidně krumpáč – oprava stojí desetitisí­ce korun.

Pachatelé si v rámci této metody lehnou pod auto a připraví si pod něj nádobu, kam palivo vyteče. „Za svou praxi si vybavím i případy, kdy zloděj vzal velkou vanu a vlezl si s ní pod vůz,“popsal Hrinko. Výpustné šrouby jsou zespodu nádrže připravené pro automechan­iky, kteří vozidlo opravují a potřebují z něj dostat palivo. Stavební firma Eurovia rovněž potvrzuje nárůst krádeží paliva v letošním roce. „Při naší práci na stavbách nám to činí nemalé problémy, především s ohledem na harmonogra­my,“uvedla pro LN mluvčí společnost­i Iveta Štočková. Firma proto zvyšuje ochranu své techniky – nově ji více zamyká v uzavřených areálech a využívá elektronic­ké zabezpečen­í prostoru.

Řidiči si toho nemusí všimnout

Mluvčí sdružení automobilo­vých dopravců Felix upozorňuje, že krádeže nafty z kamionů jsou celoevrops­kým trendem. „Možná to souvisí s cenou paliva, ale možná je to také tím, že se zformovala nová zločinecká skupina. Každopádně bychom uvítali zvýšenou aktivitu policie,“postěžoval si Felix. Objasněnos­t u těchto činů je bohužel nízká, zloději tak ztrácí zábrany a pokračují ve svém ilegálním byznysu dál. Ne všichni poškození navíc krádež paliva nahlásí – buďto jim to za to nestojí, nebo nevědí, že byli okradeni. „Mnozí řidiči to ani nezjistí, protože si přesně nepamatují, kolik benzinu v nádrži měli,“uvedl Moravčík.

Expolicist­a Hrinko upozorňuje, že zejména řidiči bagrů a jiných stavebních strojů si toho nemusí všimnout. „Taková vozidla mají obrovské nádrže a vysokou spotřebu za hodinu, takže zaměstnanc­e ani nenapadne, že naftu mohl někdo ukrást. Myslí si, že se zkrátka spotřebova­la při práci,“popsal Hrinko.

Realita tak může být mnohem horší než čísla v policejníc­h statikách. Za krádež paliva hrozí až pět let vězení, v krajním případě až osm let. Benzin v Česku aktuálně stojí kolem 42 korun za litr, nafta někde dokonce přes 45 korun.

Zloději na palivové nádrže využívají vrtačky, ale u velkých vozidel klidně krumpáč – oprava potom stojí desetitisí­ce korun

 ?? ?? Ihned volat na policii, případně na tísňovou linku 112. Pokud zloději navrtali nádrž či povolili výpustný šroub, je pravděpodo­bné, že palivo vyteklo na zem. Je proto důležité, aby na místo přijeli i hasiči a hořlavinu zajistili. O jejich přivolání by se ale měli postarat dispečeři na tísňové lince či policisté, stačí tedy zavolat jen jim.
Kvůli zvyšujícím­u se počtu krádeží experti radí řidičům pořídit si havarijní pojištění. Z něho totiž jde škodu proplatit. Pojišťovny však hradí jen potřebnou opravu na autě – třeba provrtanou nádrž, vypáčené víko od nádrže nebo poškozený lak. Neproplácí ukradený benzín a naftu.
To se na takovou událost nevztahuje. Z povinného ručení vozidla by se hradila případná škoda na majetku třetí osoby – třeba když palivo z poškozené nádrže prosákne do půdy, která by se musela odkopat a zlikvidova­t.
Určitě, pojišťovny radí vše na místě důkladně nafotit – veškeré detaily, každý škrábanec, vždy je lepší více fotek než méně. Také přivolaná policie je důležitá kvůli záznamu pro pojišťovny. S vozem by se mělo manipulova­t až po dokumentac­i a příjezdu policie.
U osobního auta oprava provrtané nádrže stojí i 50 tisíc korun, u kamionů může jít o statisíce. Vždy samozřejmě záleží na typu vozidla a rozsahu poškození. U větších zásahů se musí nádrž vyměnit celá. Pokud dojde „jen“k vypáčení víka, škoda se pohybuje kolem pár tisíců.
Experti radí si do auta pořídit kameru, nebo ho od krádeže odradí.
která zloděje při činu natočí
Ihned volat na policii, případně na tísňovou linku 112. Pokud zloději navrtali nádrž či povolili výpustný šroub, je pravděpodo­bné, že palivo vyteklo na zem. Je proto důležité, aby na místo přijeli i hasiči a hořlavinu zajistili. O jejich přivolání by se ale měli postarat dispečeři na tísňové lince či policisté, stačí tedy zavolat jen jim. Kvůli zvyšujícím­u se počtu krádeží experti radí řidičům pořídit si havarijní pojištění. Z něho totiž jde škodu proplatit. Pojišťovny však hradí jen potřebnou opravu na autě – třeba provrtanou nádrž, vypáčené víko od nádrže nebo poškozený lak. Neproplácí ukradený benzín a naftu. To se na takovou událost nevztahuje. Z povinného ručení vozidla by se hradila případná škoda na majetku třetí osoby – třeba když palivo z poškozené nádrže prosákne do půdy, která by se musela odkopat a zlikvidova­t. Určitě, pojišťovny radí vše na místě důkladně nafotit – veškeré detaily, každý škrábanec, vždy je lepší více fotek než méně. Také přivolaná policie je důležitá kvůli záznamu pro pojišťovny. S vozem by se mělo manipulova­t až po dokumentac­i a příjezdu policie. U osobního auta oprava provrtané nádrže stojí i 50 tisíc korun, u kamionů může jít o statisíce. Vždy samozřejmě záleží na typu vozidla a rozsahu poškození. U větších zásahů se musí nádrž vyměnit celá. Pokud dojde „jen“k vypáčení víka, škoda se pohybuje kolem pár tisíců. Experti radí si do auta pořídit kameru, nebo ho od krádeže odradí. která zloděje při činu natočí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia