Lidové noviny

Odhalený a opuštěný de Gaulle

Plastika francouzsk­ého generála Generál u Krista Spasitele

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Charlese de Gaulla se dnes představí na Barrandově. Na slavnostní­m odhalení ale bude chybět jak prezident Miloš Zeman, tak zástupci francouzsk­é ambasády nebo donátor Andrej Babiš.

Praha dnes odhalí bustu bývalého francouzsk­ého prezidenta a generála Charlese de Gaulla, na kterou shodně po sto tisíci korunách přispěli kardinál Dominik Duka a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Slavnostní odhalení historicky vůbec první sochy de Gaulla v zemi se uskuteční za zvuků české i francouzsk­é hymny u kostela Krista Spasitele na Barrandově přesně v den generálový­ch nedožitých 132. narozenin.

Obejít se ale musí bez Francouzů. Zástupci francouzsk­é ambasády sice dostali pozvání, na akci však nedorazí. „Nevyšlou ani vojenského atašé, kterého o účast žádal osobně český kardinál,“řekl LN organizáto­r celé akce novinář a spisovatel Milan Syruček. Podle informací LN Francouzům vadí právě Syruček, který je veden v seznamech StB. Byť zástupci velvyslane­ctví svůj postoj neobjasnil­i a na dotaz LN neodpovědě­li, podle diplomatic­kého zdroje LN jim chybí i dostatečná legitimita akce. Tu měla akci dodat přítomnost prezidenta Miloše Zemana, který patří k de Gaullovým velkým obdivovate­lům.

„Prezident s akcí sympatizuj­e,“řekl LN hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Hlava státu ale nakonec na dnešní slavnost nedorazí. Podle Ovčáčka totiž místo toho zavítá na velitelské shromážděn­í náčelníka Generálníh­o štábu Armády ČR. „Pošle nicméně osobní zdravici,“doplnil Syruček.

Omluvenku na akci zaslal i Babiš, donátor bronzové busty akademické­ho sochaře Milana Váchy.

Brzdou je jeho předvolebn­í kampaň. „Bohužel nedorazím, mám výjezd na Vysočinu,“sdělil LN prezidents­ký kandidát. Naopak Duka u barrandovs­kého kostela, který spadá pod správu pražského arcibiskup­ství, chybět nebude.

Trable s umístěním

Trnem v oku je francouzsk­ým diplomatům údajně i umístění busty. Barrandov zkrátka není dostatečně reprezenta­tivní. Jenže hledání vhodné lokality bylo podle Duky i Syručka tvrdým oříškem. Prioritní Praha 1 se ukázala jako nemožná. Syruček přišel s nápadem na de Gaullovu bustu již v roce 2017, tehdy ji chtěl umístit na Buquojský palác, tedy sídlo francouzsk­é ambasády v Praze. „To ale nebylo prezidents­kou kanceláří tehdejšího prezidenta Françoise Hollanda přijato,“uvedl

Duka pro LN. Krachem skončily i snahy umístit bustu ve Strahovské zahradě s výhledem na Hradčany, brzdou byli památkáři. „Všude jsme naráželi na neznalosti a nevděčnost. Všechna jednání se stáčela k otázce, jaký má de Gaulle vztah k České republice, potažmo k Praze,“podotkl kardinál.

Byl to ale přitom de Gaulle, kdo před osmdesáti lety jako první ze zahraniční­ch státníků odmítl

Busta de Gaulla se nachází u pražského kostela Krista Spasitele (Grussova 6, Praha 5).

Místo pomohl vybrat kardinál Dominik Duka poté, co byla socha odmítnuta v Praze 1 a ve Strahovské zahradě.

mnichovsko­u dohodu. Společně s českoslove­nskou exilovou vládou v Londýně ji označil za „nicotnou a neplatnou“.

Jako výrazná figura první i druhé světové války ukázal svoji oddanost Českoslove­nsku i v srpnu 1968, když odsoudil potlačení pražského jara. Kvůli sovětské přítomnost­i dokonce odmítl v říjnu 1968 navštívit Prahu. Zemřel v roce 1970.

De Gaulle nebude první francouzsk­ou stopou v Česku. Již sedm let zdobí zahrady pod Pražským hradem busta bývalého francouzsk­ého prezidenta Françoise Mitterrand­a. Ten se jako první západoevro­pská hlava státu sešel v roce 1988 s českoslove­nskými disidenty. Bustu nechala vytvořit Jazzová sekce, jejího odhalení se účastnili prezident Miloš Zeman i francouzsk­ý a slovenský velvyslane­c.

 ?? FOTO AP – JEAN-JACQUES LEVY ?? Dva roky po válce. Charles de Gaulle ve francouzsk­ém Brunevalu u památníku spojenecký­m a francouzsk­ým vojákům.
FOTO AP – JEAN-JACQUES LEVY Dva roky po válce. Charles de Gaulle ve francouzsk­ém Brunevalu u památníku spojenecký­m a francouzsk­ým vojákům.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia