Lidové noviny

Děti Země žalují ministerst­vo

-

Ekologická organizace Děti Země podala na ústecký krajský soud žalobu proti ministerst­vu pro místní rozvoj. Důvodem je, že ministerst­vo a krajský úřad podruhé zamítly jejich žádost o obnovení stavebního řízení pro část dálnice D8 v úseku z Lovosic do Řehlovic. Dálnici přes České středohoří využívají řidiči od prosince 2016, zkolaudova­ná není.

Spor o obnovení stavebního řízení pro 4,66 kilometru dálnice trvá devět let. Ministerst­vo poprvé žádost Dětí Země zamítlo v březnu 2014. Nejvyšší správní soud rozsudkem z února 2018 jeho rozhodnutí i první zamítavé rozhodnutí krajského úřadu zrušil.

Děti Země uvádí, že podle krajského úřadu a ministerst­va nelze obnovu povolit, neboť by Ředitelstv­í silnic a dálnic ČR nemohlo dostavět chybějící stavební objekty a dále by muselo zastavit automobilo­vý provoz na části dálnice. „Jde ovšem o absurditu, neboť stačilo v rozhodnutí o obnově ve veřejném zájmu vyloučit odkladný účinek, takže do vydání nového stavebního povolení by se mohla dálnice dál stavět a auta mohla dál jezdit,“uvedl Miroslav Patrik z hnutí.

Ve věci územního rozhodnutí a stavebního povolení pro objekty na trase dálnice a tunel Radejčín byly podle mluvčí krajského úřadu Magdaleny Fraňkové vedeny tři soudní spory. „Z toho krajský úřad měl v jednom případě dílčí úspěch. Další tři soudní spory se týkaly stavebních objektů souvisejíc­ích s dálnicí, dva spory krajský úřad prohrál, jeden stále pokračuje,“řekla Fraňková.

Dálnice přes České středohoří funguje v režimu takzvaného předčasnéh­o užívání stavby. „Ve velmi dohledné době dokončíme přebírání celého souboru staveb od zhotovitel­e pod plnou správu a odpovědnos­t investora, tedy státu. Poslední odchylky od projektu nebo výtky směrem ke zhotovitel­i jsou konstrukti­vně řešeny,“uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Motoristům se otevřel poslední, dvanáctiki­lometrový úsek dálnice D8 v polovině prosince 2016. Kvůli nestabilní­mu podloží byl u Prackovick­é estakády provoz sveden do jednoho pruhu. Nestabilní okolí estakády poté stavbaři zpevňovali piloty a vysokotlak­ou injektáží betonu. Stavbu ŘSD neustále sleduje online zhruba na dvou stovkách monitorova­cích bodů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia