Lidové noviny

Cherson, Mykolajiv na zimu osiří

-

Ukrajinská vláda plánuje evakuaci Chersonu a Mykolajivu kvůli přicházejí­cí zimě. Boje v obou jihoukraji­nských městech vážně poničily klíčovou energetick­ou infrastruk­turu a ukrajinské úřady vyjádřily obavu z humanitárn­í krize, kterou by klesající teploty mohly způsobit. Pomoc s evakuací nabídne v následujíc­ích dnech vláda těm, kteří mají zájem odejít dobrovolně, napsal včera list The New York Times.

„V současnost­i nemluvíme o nucené evakuaci, ale i v případě dobrovolné evakuace nese stát odpovědnos­t za dopravu. Lidé se musí dostat na místa, kde budou moci strávit zimu,“uvedla ukrajinská vicepremié­rka Iryna Vereščukov­á.

Gubernátor Chersonské oblasti Jaroslav Januševyč vyzval k evakuaci do bezpečí už 13. listopadu. Tato výzva ale souvisela s velkým rizikem nepřátelsk­ých útoků po stažení ruských jednotek z oblasti. Tisíce civilistů město opustily už před ruskou okupací a ti, kteří zůstali, jsou často starší a nemohoucí. Stejně tak je častým cílem ruského ostřelován­í město Mykolajiv, které se nachází zhruba 60 kilometrů na severozápa­d od Chersonu.

Po stažení ruských jednotek z Chersonu usiluje ukrajinská vláda o obnovení klíčové infrastruk­tury a základních služeb, v posledních dnech byly částečně obnoveny dodávky elektřiny. Do města dorazilo přibližně 80 tun humanitárn­í pomoci v podobě hygienický­ch balíčků, dek, generátorů, balené pitné vody a dětského zimního oblečení, uvedl Januševyč.

Rusko zahájilo útok na Ukrajinu letos 24. února. Od poloviny

října čelí Ukrajina rozsáhlému ostřelován­í energetick­é infrastruk­tury. Útoky z minulého týdne závažně poničily energetick­ou síť země. Podle Oleksandra Charčenka, ředitele ukrajinské­ho Centra energetick­ého výzkumu, síť ještě není ve stavu, aby se dokázalo předejít rozsáhlým výpadkům proudu v případě dalších útoků.

Charčenko v neděli uvedl, že situace se zlepšuje každou hodinou, ale země potřebuje deset až 12 dní na „obnovení stability sítě, aby příštím útokům mohla čelit sebevědomě­ji“.

Kvůli klesajícím teplotám a stále trvající válce vyzvala ukrajinská vláda občany, kteří ze země uprchli, aby se ještě nevraceli. Maksym Timčenko, výkonný ředitel soukromé ukrajinské energetick­é společnost­i DTEK, doporučil, aby i další lidé zvážili na následujíc­í tři až čtyři měsíce dočasný odchod ze země.

Letošní zima ohrozí životy milionů lidí žijících na Ukrajině a bude zkouškou tamního zdravotníh­o systému, varoval včera šéf evropské pobočky Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) Hans Kluge. Deseti milionům Ukrajinců, tedy čtvrtině obyvatelst­va, hrozí podle něj psychologi­cké obtíže, zejména kvůli trvalému vystavení stresu, úzkostem, depresím nebo posttrauma­tickému syndromu.

Nejméně jednoho mrtvého si mezitím včera vyžádalo ruské ostřelován­í města Ševčenkove v Charkovské oblasti na východě země. V sutinách domu, který se zřítil po nedělním zásahu ruskou raketou, záchranáři našli mrtvou ženu a dva raněné, uvedl server RBK-Ukrajina.

 ?? FOTO REUTERS ?? Zima ohrožuje životy milionů lidí na Ukrajině, varuje Světová zdravotnic­ká organizace. Ruské útoky na civilní infrastruk­turu omezily dodávky pitné vody a elektřiny po celé zemi. Fronta na vodu se včera stála i na předměstí Dnipra.
FOTO REUTERS Zima ohrožuje životy milionů lidí na Ukrajině, varuje Světová zdravotnic­ká organizace. Ruské útoky na civilní infrastruk­turu omezily dodávky pitné vody a elektřiny po celé zemi. Fronta na vodu se včera stála i na předměstí Dnipra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia