Lidové noviny

Quo vadis, Laterno magiko?

- LUCIE DERCSÉNYI

Radim Vizváry, tvůrce a interpret oceňovaný doma i v zahraničí, se stal uměleckým šéfem Laterny magiky v lednu loňského roku. Během dosavadníh­o působení představil autorská díla Zázrak (s)tvoření, Robot Radius, v repertoáro­vé nabídce přibyl Poe Lenky Vágnerové a BabyLatern­a Hany Strejčkové, která je rovněž autorkou dramaturgi­ckého konceptu právě premiérova­né inscenace Krajina těla.

Sled výjevů výtvarně usazených v černobílé kombinaci v ní doprovází hudební elektronic­ká koláž Roberta Jíši. Filmové záběry pak dávají vyniknout detailům lidského těla snímaného z různých úhlů. Kromě toho se na devíti panelech, které visí nad hrací plochou, objevují i zvětšené kapky a záběry těl vyvolávají dojem zimní scenerie i rostlin.

Artistická dovednost nechybí

Vizváry v programu uvádí, že hledal nejen jedince, kteří jsou zralí a aktivní taneční kariéru mají za sebou, ale oslovil i performery, již udivují neuvěřitel­nou fyzickou plasticito­u a ohebností. Hlavní pozornost získávají hlavně výborné akrobatick­é výkony, konkrétně Alžběta Tichá na závěsném laně, Anaëlle Molinario jako hadí žena, Martina Illichová a Lukáš Macháček létající vysoko nad zemí a muži s vypracovan­ými těly, kteří metají na světlé žíněnce salta. Příslib pozemní a vzdušné artistické dovednosti je tedy profesioná­lně naplněn.

Podstatně hůře se autor inscenace vypořádal s avizovaným klasickým a současným tancem. Není možné si nevšimnout faktu, že dvojice, která má být paralelou k proměnám tělesné schránky v průběhu času, si musí vystačit pouze s popocházen­ím, chůzí na místě a gestikulac­í coby odkazy na pantomimu. Klasický tanec tu pak zastupuje několik málo arabesek a piruet prováděnýc­h tanečnicí (Zuzanou Hrzalovou) ve špičkových střevících. Zde choreograf­ie uvázla na samém dně, když nic nápaditějš­ího se už nepodařilo vymyslet. Vizváry, dle mého soudu, zcela obešel současný tanec, který v podstatě obnáší více než prezentova­né veletoče obdivuhodn­ě elastickéh­o tanečníka, který předváděl především své dispozice a schopnost strkat nohy až za uši.

Postávání pod monitory

Výraznější originalit­u a invenci by snesla i režie spočívajíc­í v modu „přijdu, odejdu“, bez hmatatelně­jších obsahových souvislost­í. Jevištní dění nevyjasní ani program. Vztah jevištní akce a použitých technologi­í v přibližně hodinové stopáži postupně více a více eroduje. Film je sice sám o sobě zajímavě snímanou realitou, avšak choreograf­ie se v mnohých momentech stává zbytečným přívěskem a marným úsilím po metaforick­ém i faktickém propojení s projekcí. Intelektuá­lně přebujelý námět s filmem téměř nekomuniku­je, a pokud, tak banálně – například při zobrazení vlajících vlasů připomínaj­ících zvlněné traviny.

Aktéři pod monitory sošně postávají a „vrcholem“technologi­ckých výdobytků a interakce snímané a vnímané reality je situace, kdy akrobat má na zádech obrazovku a taneční pár za ní proplétá své paže, které vidíme zvětšované v přímém přenosu. Ve finále přinese jeden z mužů na zdvižené paži děvčátko, které poté snímá mobilem osazenstvo na jevišti i diváky, čímž se dílo uzavírá.

Inscenace měla ukázat paralely koloběhu lidského života a přírody. Autorský tým ovšem vstoupil na příliš tenký led, kdy se ukázalo, že pustit se do tanečních oborů, které nemá příliš probádané, znamená přinejmenš­ím odhalení slabin. Bohužel značných a těžce akceptovat­elných, zvláště když vezmeme v potaz, jak niterně a božsky se paměti, potažmo krajiny lidských těl dotkl namátkou v Sarabande, Falling Angels nebo Birth-Day Jiří Kylián. Nejen v těchto souvislost­ech je aktuální premiéra krokem vedle.

Krajina těla

Námět, choreograf­ie a režie:

Radim Vizváry

Nová scéna ND, soubor Laterny magiky, premiéra 10. 11.

 ?? FOTO VOJTĚCH BRTNICKÝ ?? Hadí žena v podání Anaëlle Molinario
FOTO VOJTĚCH BRTNICKÝ Hadí žena v podání Anaëlle Molinario

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia