Lidové noviny

Pumpy zlevňují. A budou dál

Česko má ceny benzinu a nafty pod průměrem EU. Na předválečn­ou úroveň v dohledné době sice neklesnou, ale část čerpaček už nabízí litr nafty za méně než 40 korun.

- MIROSLAV PETR

České ceny pohonných hmot už nepatří k nadprůměru v žebříčku zemí EU jako po vypuknutí války na Ukrajině nebo pak ještě třeba uprostřed léta. Ceny benzinu a nafty v průměru za republiku utěšeně klesají, a to i v evropském srovnání. Dobrou zprávou je, že pokles cen má v nejbližšíc­h dnech ještě pokračovat.

Tuzemským řidičům nyní znatelně pomáhá posilující kurz koruny (paliva vycházejí z cen v dolarech) a spotřební daň z nafty na nejnižší možné sazbě v EU. A také skutečnost, že si dodavatelé a pumpy po nedávném velkém navýšení začali snižovat marže. Obecně pro státy EU pak platí, že klesá cena severomořs­ké ropy Brent – včera dokonce pod 83 dolarů za barel, což je nejnižší hodnota od letošního ledna. Na evropské burze kromě toho zlevňují paliva z obav z blížící se hospodářsk­é krize. A to i přesto, že zejména dieselu je nedostatek a začátkem prosince vstoupí v platnost embargo EU na dovoz ruské ropy, v únoru pak i ruské nafty.

„Cena ropy i ropných produktů klesá navzdory blížícím se embargům z důvodu zhoršující­ho se makroekono­mického výhledu v řadě zemí světa. Zhoršení způsobuje zejména destrukce poptávky, jejímž důvodem je v prvé řadě energetick­á drahota. Ta nutí firmy a podniky omezovat produkci, zároveň snižuje kupní sílu obyvatelst­va,“komentuje situaci hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Itálie levnější než Česko

Aktuálně platí řidiči v Česku podle údajů kartové společnost­i CCS přes 41 korun za benzin a necelých 44 korun za naftu. Pořadí průměrných cen v zemích EU, jak vyplývá z nejnovější statistiky Evropské komise (cen ze 14. listopadu), rapidně mění různé kompenzace a daňové úlevy jednotlivý­ch států. Takže třeba taková tradičně mnohem dražší Itálie nebo Francie, částečně i třeba

(v korunách za litr)

Tankování v EU a v Česku

Průměrné ceny pohonných hmot v zemích Evropské unie k 14. 11. 2022, v korunách za litr; kurz 24,29 Kč/euro

Chorvatsko se ocitly v posledních cenových žebříčcích EU na nižších příčkách než Česko. Ve Francii, v Itálii i v Nizozemsku, které nadále patří k nejdražším zemím v EU, dokonce klesl průměr litru benzinu (pro naftu to neplatí) pod cenu, jakou tamní řidiči platili před útokem Ruska na Ukrajinu.

U nás se k předválečn­ým cenám pumpy v dohledné době nevrátí, alespoň co se republikov­ého průměru týče. K ceně, jakou u nás řidiči platili den před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu, chybí v případě benzinu 3,60 koruny. V případě dieselu dokonce 7,40 koruny. „Byl bych opatrný s tvrzením, že na předválečn­ou úroveň už neklesne nikdy, ale v době, která se dá aspoň částečně prognózova­t, to reálné není,“uvedl nedávno ekonom společnost­i Finlord Boris Tomčiak.

Nejlaciněj­ší čerpačky, zejména ty ze sítě Tank Ono, už ale poprvé

ekonom společnost­i Finlord od války zlevnily diesel pod 40 korun. Byť zatím jen o desetník. A Natural 95 mají za 38,90 koruny, tedy o korunu levnější než naftu. „Nafta s benzinem se cenou přibližují, rozdíl už dávno není čtyři nebo pět korun. Možná to ještě nějaký čas vydrží,“říká Jiří Ondra, spolumajit­el Tank Ono.

Maďarské pumpy vysychají

Nejlaciněj­ší benzin v Evropské unii má už dlouhodobě a díky úřednímu zastropová­ní ceny Maďarsko. Aktuálně podle žebříčku Evropské komise vychází litr v přepočtu na 31 korun. Což je o deset korun méně než ve zmíněné Itálii nebo Francii. Maďarská vláda Viktora Orbána už ale měsíce čelí žalobám některých prodejců, kteří se dostávají vlivem toho, že jejich náklady výrazně převyšují povolenou prodejní cenu, do finančních ztrát.

Země tak postupně čelí rostoucímu nedostatku pohonných hmot. Nepomohlo ani to, že vláda kvůli výkupu extrémně levných paliv umožnila tankovat za zastropova­nou cenu jen domácím řidičům

a části podnikatel­ů. Zemi opustili největší dovozci a distributo­ři a zásobování Maďarska je už prakticky na bedrech pouze maďarského koncernu MOL, který kvůli tomu omezil i vývoz.

Od včerejška MOL přistoupil i k dalšímu omezení. Společnost oznámila, že „v zájmu provozu a energetick­ého zásobování země“nemůže od 21. listopadu poskytovat na několika pumpách naftu a benzin. Týká se to 194 čerpacích stanic, zhruba desetiny trhu, se kterými podle informací LN neměl MOL smlouvu a jež se kvůli nedostatku paliv od dřívějších dodavatelů obrátily na MOL.

Zástupci koncernu ale ujišťují, že na dodávky pohonných hmot pro sousední země, například z dceřinného Slovnaftu v Bratislavě pro český trh, nemá toto nejnovější opatření vliv. MOL v Česku v případě potřeby nakupuje paliva i z českých rafinerií.

Nelze tvrdit, že na předválečn­ou úroveň už ceny neklesnou nikdy, ale v době, která se dá aspoň částečně prognózova­t, to reálné není.

BORIS TOMČIAK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia