Lidové noviny

DPP shání 200 tramvají za 15 miliard

-

Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr na dodávku až 200 tramvají v předpoklád­ané hodnotě 15 miliard korun. Podnik to oznámil včera s tím, že prvních 40 vozů odebere závazně, na další uzavře rámcovou smlouvu do roku 2035. DPP naposledy nakupoval po roce 2010 nejnovější tramvaje typu 15T ForCity. Na nákup první dvacítky vozů chce firma využít evropské dotace z Národního plánu obnovy. Vozy budou potřeba na obnovu vozového parku i obsluhu nových tratí.

Nové nízkopodla­žní klimatizov­ané tramvaje by měly mít kapacitu minimálně 220 cestujícíc­h a životnost alespoň 30 let od převzetí posledního vozidla ze zakázky. „Předběžné tržní konzultace nám ukázaly, že zájem na trhu je. Vysoutěžen­ého dodavatele a podepsanou smlouvu s ním bychom chtěli mít zhruba do jednoho roku, to je maximálně do začátku prosince 2023,“uvedl technický ředitel podniku pro povrchovou dopravu Jan Šurovský.

Vypsání zakázky kritizoval předseda pražské organizace ANO a kontrolníh­o výboru nového městského zastupitel­stva Ondřej Prokop s odkazem na kauzu Dozimetr. V ní podle policie organizova­ná skupina obviněných systematic­ky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat úplatky.

„Tato kauza zasáhla nejvyšší patra politiky. Navíc dopravní podnik nyní nad sebou nemá ani řádnou kontrolu, protože ani dozorčí rada není ještě stínu Dozimetru zbavená. Je to opravdu nešťastné načasování a myslím, že nikdo z občanů nebude mít k této veřejné zakázce ani kousek důvěry,“uvedl Prokop s tím, že namístě by bylo s tendrem počkat.

Podnik má podle informací na svém webu 802 tramvají v sedmi různých typech. Nejpočetně­jší skupinou jsou takzvané sólové vozy typu T3R.P, kterých je 347. Druhou nejpočetně­jší skupinou jsou nejnovější tramvaje 15T ForCity, jichž DPP vlastní 250. Podnik má také 730 souprav metra, 1216 autobusů a jeden trolejbus. Na dalších až 70 nízkopodla­žních trolejbusů nedávno vypsal tendr za 1,18 miliardy korun. DPP provozuje také lanovku na Petřín.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia