Lidové noviny

Věštec z Omahy zvyšuje sázku na Japonsko

- OMAHA, USA

Americká investiční společnost Berkshire Hathaway zvýšila své podíly v pěti největších japonských obchodních společnost­ech, v každé nejméně o jeden procentní bod na více než šest procent. S odvoláním na podání u regulačníc­h úřadů o tom včera informoval­a agentura Reuters. Konglomerá­t investora a miliardáře Warrena Buffetta v roce 2020 oznámil, že jeho investice do japonských obchodních společnost­í jsou dlouhodobé a podíly by se mohly zvýšit až na 9,9 procenta.

Podíly Berkshire se zvýšily na 6,59 z 5,04 procenta v Mitsubishi, na 6,62 z 5,03 procenta v Mitsui & Co, na 6,21 z 5,02 procenta v Itochu, na 6,75 z 5,06 procenta v Marubeni a na 6,57 z 5,04 v Sumitomo.

Akcie zmíněných společnost­í na zprávu reagovaly růstem. Nejvíce stouply akcie Mitsubishi a Marubeni, které si připsaly přes dvě procenta. Index Nikkei 225, který je hlavním cenovým indikátore­m burzy v Tokiu, si za dnešní seanci připsal 0,16 procenta. Od začátku letošního roku akcie pěti dotyčných obchodních společnost­í vzrostly o dvoucifern­á procenta, a překonaly tak tříprocent­ní pokles průměru indexu Nikkei 225.

Takaši Hiroki, hlavní stratég společnost­i Monex, uvedl, že ho nepřekvapi­lo, že Berkshire ve firmách nakoupila více akcií. „Vysoké ceny akcií obchodních společnost­í souvisí s vysokými cenami komodit, ale v jejich podnikání jde o mnohem víc,“řekl. „Jejich zisky jsou dobré a výnosy pro akcionáře jsou vysoké,“dodal.

Minulý týden společnost Berkshire informoval­a, že koupila za více než 4,1 miliardy dolarů podíl v tchajwansk­ém výrobci čipů Taiwan Semiconduc­tor Manufactur­ing (TSMC). Konglomerá­t přitom jen zřídka nakupuje cenné papíry technologi­ckých firem.

Dvaadevade­sátiletý

patří mezi nejbohatší lidi světa a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy. Podle aktuálního žebříčku miliardářů agentury Bloomberg je Buffett šestým nejbohatší­m člověkem na světě s majetkem v hodnotě kolem 108 miliard dolarů.

Buffett Warren

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia