Lidové noviny

Šetření na nesprávném místě

Ekonomicky by byrokratic­ké slučování obcí možná dávalo smyl, společensk­y nikoliv

- PETR KOLMAN právník a VŠ pedagog

VČesku máme nyní 6254 obcí, připomeňme, že za obec se mj. pokládá z právního hlediska i město a městys. V počtu samostatný­ch obcí jsme spolu s Francouzi pomyslnými evropskými šampiony. Jestli opravdu něčeho máme hodně na počet obyvatel, tak je to počet obcí, ale i starostů a zastupitel­ů.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) aktuálně navrhuje kvůli veřejnospr­ávním finančním úsporám snížit zmíněný počet obcí. Navrhuje se především sloučení malých obcí pod tisíc obyvatel s většími.

I když návrh NERV zní na první pohled logicky a asi i průchodněj­i než třeba (polo)zmrazení starobních důchodů či zavedení školného na vysokých školách, jako učitel správního práva mu příliš nefandím. Mám k tomu minimálně tři základní důvody.

Berou nám rodnou vesničku

Za prvé – násilné úřední slučování obcí, tedy nikoliv pozvolné, přirozené, lidmi chtěné a potřebovan­é, vzbudí velkou nechuť u občanů malých slučovanýc­h obcí. Již dnes si „venkované“připadají odstrčení a s oblibou svádí své problémy (oprávněně i neoprávněn­ě) na politiky z velkých měst. A samozřejmě nejvíce na Pražáky, popřípadě Brňáky a Ostraváky. Řadu anekdot na toto téma zde netřeba připomínat.

Pokud bude slučování nařízeno shora (z té jejich zkorumpova­né Prahy), tak se s ním běžní venkovští lidé prostě neztotožní. Navíc jak občanům Dolní Lhoty vysvětlíte, že mají spadat pod Horní Lhotu, kterou po staletí nesnášejí, a jak známo žijí tam samí pitomci a možná i „jedí chrousty“? A proč to nebude naopak – tedy ať Horňáci spadají pod nás?

Za druhé – násilné slučování obcí řadě (nejen) starších lidí připomíná obdobné procesy před rokem 1989, tedy za reálného socialismu, kdy se z důvodu socialisti­cké efektivity rovněž obce byrokratic­ky slučovaly. A tohle podrývání důvěry ve stát opravdu není dobré. Ostatně starší lidé přenesou tuto svoji negativní emoci, že jim berou rodnou vesničku, i na svoje děti a vnuky. To je více než jisté. Již dnes důvěra v český stát ve venkovskýc­h oblastech není zrovna rekordní (řečeno gentlemans­ky).

V krajních případech, nechci zde malovat čerta na zeď, by lidé z pohraniční­ch oblastí mohli projevit touhu po připojení k jinému státu, pakliže jim Poláci, Němci, Rakušané nebo i Slováci jejich samostatno­u vesničku povolí a zlí ouřadové z Prahy nikoliv. Dodnes možno například na jihomoravs­kém venkově slýchat satirické poznámky, pod Vídní jsme byli přes 300 let, pod Prahou jen sto…

Za třetí – hlavním smyslem této reformy je úspora veřejných peněz, nicméně než by se reálně projevila, bude to trvat řadu dlouhých let, minimálně letos (září 2022) demokratic­ky zvoleným zastupitel­ům a starostům nemožno sebrat mandáty. To by byla retroaktiv­ita jako vystřižená z učebnice ústavního práva a Ústavní soud by zde jistě rázně zakročil. Ale i kdyby se větší sloučení obcí reálně nastartova­lo již v roce 2026, čemuž nikdo rozumný a znalý českých a moravských poměrů stejně nevěří, reálně by se větší úspory projevily nejdříve tak za deset let.

Za příliš vysokou cenu

Sečteno – i když ekonomicky v určitých aspektech dává sloučení obcí určitý smysl, politická a společensk­á cena za tyto úspory by byla značně vysoká. Byrokratic­ké slučování obcí by bylo pověstným šetřením na nepravém místě a bylo by vlastně i dost o NERVy.

Hlavním smyslem této reformy je úspora veřejných peněz, nicméně než by se reálně projevila, bude to trvat řadu dlouhých let

 ?? FOTO ČTK ?? Obec jako obec, Praha jako Suchá Loz. Primátor metropole Pavel Bém (vlevo) a starosta slovácké vesnice Petr Gazdík si v roce 2008 napůl vážně a napůl v žertu na několik hodin vyměnili role. Důvodem byl spor o rozpočtové určení daní.
FOTO ČTK Obec jako obec, Praha jako Suchá Loz. Primátor metropole Pavel Bém (vlevo) a starosta slovácké vesnice Petr Gazdík si v roce 2008 napůl vážně a napůl v žertu na několik hodin vyměnili role. Důvodem byl spor o rozpočtové určení daní.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia