Lidové noviny

Leopard není Golf aneb zameťme si před prahem

-

Ad LN 21. 11.:

Přijedou dříve tanky z Německa, či z Ruska?

Důrazně protestuji proti antiněmeck­ému článku Viléma Baráka. Ten nám radí, abychom se znovu stali „smějícími se bestiemi“, hodili „německou kartu“do koše a přimknuli se tentokrát k „polskému dubisku“.

A to prý proto, že Německo bylo vstřícné k Moskvě, provozoval­o špatnou surovinovo­u politiku, vrátilo Evropskou unii o třicet let nazpět, je lhostejné k bojeschopn­osti bundeswehr­u a záměrně vyrábí tanky Leopard pomalu.

Podívejme se tedy na fakta. Pokud pan Barák celá léta věděl, že Rusko v roce 2022 rozpoutá v Evropě válku, pak je chybou, že si své znalosti nechal pro sebe. My ostatní (včetně vlád České republiky a Spolkové republiky Německo) jsme tyto znalosti neměli, a tak jsme nakupovali energetick­é suroviny tam, kde to bylo finančně a logisticky nejvýhodně­jší. Nebyl to německý, ale český prezident, který v Moskvě svou přítomnost­í „okrášlil“oslavy vítězství rok po anexi Krymu Ruskem. Letos to nebylo Německo, ale Česko, které si kvůli své závislosti na ruské ropě muselo vyjednat výjimku z protiruský­ch sankcí. Nebylo to Česko, ale Německo, které tři dny po ruském vpádu na Ukrajinu nastartova­lo zvláštní zbrojní program ve výši 100 miliard eur (pro pana Baráka: 2,5 bilionu korun!). Žádat po firmě KMW, aby chrlila tanky Leopard jako kdysi Volkswagen své „brouky“či Golfy, může jen opravdový neználek. Mezi Golfem a Leopardem je podstatný rozdíl a dnešní tanky se už opravdu neopravují venku „na pařezu“, jak si myslí pan Barák. V poli se vyměňují celé agregáty (například motor i s převodovko­u či věž), většinou se však tanky opravují, repasují a zároveň modernizuj­í u výrobce.

Jinými slovy a řečí aut:

Kromě vnější siluety má původní Leopard 2A1 s dnešním Leopardem 2A7+ asi tolik společného jako trabant s nejnovější­m modelem nejluxusně­jšího mercedesu.

Milan Březina, Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia