Lidové noviny

Nové přijímačky? Za dva tři roky

Ministr školství Vladimír Balaš přibližuje chystanou podobu maturit a přijímacíc­h zkoušek na střední školy

- RADKA KVAČKOVÁ

Přijímací zkoušky na střední školy proběhnou na jaře 2023 ještě stejně jako ty letošní. Novinky, jako elektronic­ké testování a větší počet přihlášek na střední školy, bude podle ministra školství Vladimíra Balaše možné zavádět až tak za dva tři roky. V rozhovoru pro Akademii Lidových novin přiblížil také svoji představu o výuce matematiky a revizi rámcových vzdělávací­ch programů.

LN Pane ministře, už na začátku svého působení jste na ministerst­vu otevřel jedno ožehavé téma, a to víceletá gymnázia. Řekl jste, že by bylo dobré udělat průzkum, jestli jsou jejich výsledky natolik přínosné či výrazné, že má smysl je držet. Ztratil jste tím hodně přátel?

Věřím, že ne. Tehdy se média snažila divákům a čtenářům podsunout, že Balaš chce víceletá gymnázia zrušit, ale tak to vůbec nebylo a není. Myslím ale, že tyto školy mají v českém vzdělávací­m systému smysl pro ty nejnadaněj­ší děti, kterých jsou v populaci jednotky procent. Toto jsem taky nikdy nezpochybn­il. Chtěl jsem jen upozornit na to, že by bylo dobré, aby se těmto dětem dokázala věnovat patřičná pozornost i na druhém stupni základních škol, což by byl samozřejmě ideální stav a rodiče by se nemuseli bát toho, že se jejich dětem dostane kvalitního vzdělávání jen na osmiletém gymnáziu.

LN Debata na toto téma vždycky vyústí do floskule, že by bylo potřeba napřed zvýšit kvalitu druhého stupně základních škol. Ale vždyť ta je z nemalé části výsledkem právě toho třídění na nadějné a zbytkové žáky. Nemáte pocit, že se pohybujeme v kruhu?

Jak jsem řekl, ideální stav by byl, pokud bychom se těm nejnadaněj­ším dětem dokázali věnovat i na tradičních základních školách. Věřím, že tomu v následujíc­ích letech pomůže jak naplňování Strategie 2030+, tak potřebná revize rámcových vzdělávací­ch programů. A samozřejmě je také nutné podpořit pedagogick­é fakulty a samotné učitele v dalším studiu tak, aby byli schopni nadané děti rozpoznat a správně nasměrovat. Ovšem nejen ty nadané, nýbrž i ty, které jsou třeba v něčem pozadu a na které bychom rozhodně také neměli zapomínat.

LN Druhá věc, které si media všimla, byla ta s posunutím vyučování z osmé hodiny na dejme tomu devátou. Školy to mohou udělat i bez ministrova požehnání, ovšem s tím, že výuka pak zabere i část odpoledne, což nikdo nechce. Je ale nutné, aby byla každý den hodina češtiny a matematiky?

Tady se dotýkáme kompetencí ředitelek a ředitelů škol, kteří by měli být především dobrými manažery a pedagogick­ými lídry, kteří vyučování umí zorganizov­at tak, aby co nejvíce vyhovovalo žákům, jejich rodičům i samotným učitelům. To se týká jak začátku výuky od devíti hodin, k čemuž už někteří ředitelé přistoupil­i, ale také oné češtiny a matematiky. Není nutné, aby tyto hodiny byly každý den, nevyžaduje to zákon ani rámcové vzdělávací programy.

Připravova­ná revize RVP má navíc za cíl i změnu pohledu na samotné předměty. Ty by měly do budoucna být spíše integrací různých oborů a tvořit smysluplné vzdělávací celky. Tedy například, že nebude předmět „fyzika“, ale předmět „přírodní vědy“, kde budou prvky fyziky, chemie i matematiky.

LN O matematice pořád mluvíme jako o něčem, co formuje myšlení, což je jistě pravda. Přesto se jí většina žáků, pokud může, ve vyšších ročnících vyhne. I maturitu z tohoto předmětu dělá dobrovolně čím dál méně studentů, protože se jí bojí, a nejspíš právem, když uvážíme, že podíl neúspěšnýc­h je v testech z matematiky o dost větší než z alternativ­ního cizího jazyka. Co s tím?

Odborníci se shodují, že by se měla změnit především samotná výuka matematiky. S tím pak musí jít ruku v ruce i způsob jejího testování. Matematika by měla mít pro žáky aplikovate­lnou formu, která jim dá větší smysl se jí učit. Když vidíme vzorečky, rovnice nebo funkce, může to být strašák. Ale vypočítat, kolik potřebujem­e barvy na vymalování bytu nebo úrokovou sazbu, to už

Ministr Vladimír Balaš by rád dal přijímacím zkouškám na SŠ elektronic­kou podobu a zavedl větší počet přihlášek.

tak strašně nevypadá. Ale i tam potřebujem­e vědět, jak na to, a znát vzorečky nebo převody jednotek. Žák by ale věděl, proč a k čemu mu ta znalost je, a myslím, že by to vedlo i k odstrašáko­vání matematiky jako takové.

LN Dal jste novému řediteli Cermatu nějaké konkrétní zadání kromě digitaliza­ce přijímacíc­h a maturitníc­h testů?

Máme 21. století, ke kterému ta digitaliza­ce a elektroniz­ace určitě patří. Je dobře, že do čela Cermatu nastoupil člověk se zkušenostm­i jak z informatik­y, tak kyberbezpe­čnosti, která v takto rozsáhlém projektu hraje důležitou roli. Dalším úkolem bude samozřejmě zajištění hladkého průběhu nadcházejí­cích státních maturit a jednotných přijímacíc­h zkoušek na jaře 2023. Věřím ale, že vše proběhne v pořádku a bez problémů. Přiznám se, že názory ředitele Krejčího se mi v mnoha směrech zamlouvají. Má jasnou představu, kudy by se měla elektroniz­ace maturit a jednotných přijímaček ubírat, a myslím, že i potřebný „drive“, aby tyto velmi složité změny uskutečnil.

LN Budou se přijímačky v příštím roce nějak lišit od těch letošních?

Přijímací zkoušky na jaře 2023 by měly proběhnout stejně jako na jaře tohoto roku. Ač jsem již o některých možných změnách hovořil, například že žák bude moci podat více přihlášek, to je otázka následujíc­ích let. A stejně tak elektroniz­ace těchto zkoušek. Toto opravdu nelze uskutečnit ze dne na den.

LN Kdy myslíte, že by se mohlo testování prostředni­ctvím počítače stát skutečnost­í?

Rád bych, aby to bylo v řádu let, dvou nebo tří. Věřím, že je to reálný termín, ale cesta nebude samozřejmě jednoduchá. Jde o to vymyslet systém, který by byl bezpečný a který by nikoho nediskrimi­noval či nezvýhodňo­val. Také je potřeba, aby vše bylo řádně vyzkoušeno, což znamená, že bude muset proběhnout nějaká pilotáž. V tomto směru souhlasím s ředitelem Cermatu Krejčím, který řekl, že určitě ještě dva roky budou maturity i přijímací zkoušky probíhat všude tradičně. Třetí rok by se mohlo začít s testovacím provozem na vybraných školách. A od toho se bude odvíjet, kdy se takto budou testovat všichni a stane se to standardem.

LN A nevyšle novela příslušnéh­o zákona impulz k větším změnám těchto zkoušek?

Veškeré změny těchto důležitých zkoušek musí být projednány jak s odbornou veřejností, tak i s rodiči žáků a v neposlední řadě se musí hledat i politická shoda. Za posledních dvacet let zde zazněla spousta nápadů. Už ono samotné zestátnění maturit byl běh na dlouhou trať, dnes se naopak někteří ptají, k čemu taková státní maturita vůbec je a proč to už stálo tolik peněz. Stejně tak povinná maturita z matematiky, nejdřív ano, pak ne, studenti byli zmatení a nevěděli, s čím mají počítat. Takovým eskapádám bych se chtěl vyhnout.

Jak jsem řekl, určitě chci na toto téma zahájit debaty a věc někam konstrukti­vně posunout tak, aby si maturita udržela svou roli ve vzdělávací­m systému, ale zároveň získala charakter, který si žádá 21. století.

Také se například zabýváme otázkou, zda nezačít testovat žáky devátých tříd tak, aby si ověřili své znalosti. Ty, kteří nemají ambici dále studovat, by pak jejich výsledky mohly přesvědčit, že naopak pro další studium předpoklad­y mají.

LN Ve velkých městech byl letos docela problém dostat se na čtyřleté gymnázium. Je to věc

zřizovatel­ů, tedy krajů, ale může s tím něco dělat i ministerst­vo?

Navyšovat kapacity středních škol obecně se snaží všechny kraje, včetně Prahy a Středočesk­ého kraje. Praha si nedávno zpracovala koncepci rozvoje čtyřletého gymnaziáln­ího vzdělávání a postupně ji i realizuje, čímž navyšuje kapacity. Ministerst­vo může v některých případech kapacity oborů v krajích při zápisu do rejstříku škol usměrnit, ale děje se tak většinou u víceletých gymnázií nebo vybraných oborů vyšších odborných škol. U čtyřletých gymnázií se to neděje. Je to opravdu věc zřizovatel­ů, tedy krajů.

LN Z vašeho týmu teď odešli bývalí ministři Robert Plaga a Petr Gazdík. Jak to vnímáte?

Jednoduše lze říct, že jsme se s panem Plagou názorově rozešli, ale zarazilo mne, že jsem se tuto věc dozvěděl až z jeho rezignační­ho dopisu. A to ani nehovořím o tom, že tento dopis četli někteří novináři ještě dříve, než jsem se k němu dostal já sám. Svého předchůdce ve funkci Petra Gazdíka, který jej v době svého ministrová­ní prosadil do čela Národního akreditačn­ího úřadu, v tomto dopise mezi řádky označil za trafikanta. Nedivím se, že pan Gazdík reagoval, jak reagoval, tedy že se místa v poradenské­m sboru vzdal také. Může mě to mrzet, ale nic s tím neudělám. Beru to jako fakt.

LN Byl jste při jmenování svého týmu pod tlakem koaličních stran?

Rozhodně ne. Je to poradenský sbor ministra školství, jde o odborné a nikoliv stranické nominace.

LN Vy jste řekl, že poradci nejsou placeni, ale to asi neplatilo právě o těchto dvou jménech...

Oba byli také členové kabinetu, což není to samé jako poradenský sbor. Poradci jsou neplacenou funkcí, pánové měli zkrácené úvazky v kabinetu. Náplní práce pana Plagy byla agenda souvisejíc­í se Strategií 2030+, pan Gazdík pak měl na starosti agendu souvisejíc­í s regionální­m školstvím.

LN Co říkáte nápadu, s nímž přišli před časem Piráti, aby body z jednotné části maturity byly chápány jako informace, nikoliv ale jako posudek, tedy aby maturanta nediskvali­fikovalo ani (extrémně) nula bodů? Rozumějme, aby šlo o zprávu o schopnoste­ch studenta naměřených v daném testu, nic víc.

Je to určitě příspěvek do diskuse o proměně maturitní zkoušky. Jak jsem řekl, chci na toto téma vést diskusi napříč politickým spektrem, i s veřejností. Důležité je se podívat také do zahraničí, jak zkoušku podobné důležitost­i řeší tam. Určitě chci tuto debatu začít co nejdříve tak, aby byla maturitní zkouška za pár let moderní nejen svým provedením, tedy elektronic­ká, ale i svým obsahem.

V rámci revize RVP by samotné předměty měly do budoucna být spíše integrací různých oborů a tvořit smysluplné vzdělávací celky

Maturita by měla mít charakter, který si žádá 21. století. Zabýváme se i otázkou, zda nezačít testovat žáky 9. tříd, aby si ověřili znalosti.

 ?? FOTO MAFRA - PETR TOPIČ ?? Změny na obzoru.
FOTO MAFRA - PETR TOPIČ Změny na obzoru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia