Lidové noviny

Když se Katařanům nedaří, diváci prostě odejdou

- MIROSLAV SOUKUP

Ze zahajovací­ho ceremoniál­u jsem měl smíšené pocity. Každá pořadatels­ká země ho samozřejmě připravuje podle sebe, ale spíš mi to připadalo jako osobní prezentace královské rodiny: ukázky, jak šejk hraje fotbal, jak podepisuje starý dres... Před rokem měli na Arab Cupu, což byla generálka na mistrovstv­í světa, slavnostní zahájení mnohem lepší, s famózní laserovou show. Nedělní ceremoniál však zřejmě navazoval na kontroverz­ní způsob, jakým se Katar vůbec k pořádání šampionátu dostal.

S reprezenta­cí Jemenu jsme nyní na soustředěn­í v Egyptě a místní fanoušci jakožto Arabové taky se zájmem očekávali a sledovali úvodní zápas Katařanů s Ekvádorem. Co mám zprávy od jemenských trenérů z Kataru, tak tam po jasné porážce 0:2 nastalo velké zklamání.

Podle složení skupiny A jsem si říkal, že Katar by mohl být ze zástupu arabských účastníků tím, kdo postoupí dál. Spekuloval­o se a vtipkovalo, jestli třeba Ekvádor nepodlehne tlaku na dobrý výsledek domácího týmu, ale bylo vidět od první minuty, že byl na hřišti dominantní.

Podle katarských fanoušků a médií jejich reprezenta­ce nepředvedl­a výkon, jakého je schopna. Když jsem vedl na mistrovstv­í Asie v roce 2019 Bahrajn a vypadli jsme v osmifinále s Jižní Koreou, sám jsem viděl, jak se Katar prezentova­l úplně jiným způsobem hry a nakonec taky šampionát vyhrál. Myslím si, že na něj teď zkrátka dolehlo to velké očekávání, protože dnes a denně se v této oblasti diskutoval­o, jak má

Katar přijatelno­u skupinu, jak do mistrovstv­í vstoupí, jaké má šance postoupit. Což na hráče, kteří atmosféru mistrovstv­í světa nikdy nezažili, vytvářelo ohromný tlak.

Katařané se sice zúčastnili amerických mistrovstv­í Copy América a Gold Cupu, kde se ukázali v poměrně dobrém světle, ale byl to pro ně pouze přípravný turnaj, který jim nic skutečně nemohl odhalit. A ani v závěrečné přípravě neměli příliš přesvědčiv­é výsledky. Jak na tom opravdu jsou, ukázal až první zápas na MS. A v tom jim uškodilo, že začínali proti Ekvádoru, s nímž neměli prohrát, a ne radši s favorizova­ným Nizozemske­m, kdy by mohli jen překvapit.

Velká vina za špatný výkon se dává trenérovi Félixi Sánchezovi. Hráči dělali hrubé chyby v obraně, zvlášť když je tým pod jeho vedením už pět let. Vidět to bylo například u druhého gólu Valencii hlavou, kdy pět zadáků ve vápně nechalo mezi sebou volné soupeře. I vinou nervozity hodně ztráceli míč a nebyli schopni Ekvádorce překvapit, natož ohrozit.

Takový výkon se domácím divákům nelíbil, nebyl pro ně zajímavý, proto ten poloprázdn­ý stadion v závěru. Katařané mají fotbal rádi, jenže to nejsou žádní odborníci. Lidi v těchto lokalitách dokážou na svůj tým přijít, fandit mu, ale chtějí ho vidět vyhrávat. A pak vás oslavují, aniž by je zajímalo, jak jste k vítězství došli. Když však prohráváte 0:2, nemáte žádné šance, tak se prostě seberou a jdou pryč. I když je to mistrovstv­í světa, které tam už nikdy jindy nebude. To je jejich projev nespokojen­osti.

Podle mě ale věří, že už si vybrali to špatné a stále může přijít náprava. Přestože to lehčí než s Ekvádorem rozhodně mít nebudou.

Autor je fotbalový trenér dlouhodobě působící v arabských zemích, aktuálně vede reprezenta­ci Jemenu

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia