Lidové noviny

Už i Čechům dochází trpělivost

Poslední snaha o zachování společného státu vyvolala odpor slovenské i části české politické scény

- JAN RYCHLÍK

Na 3. listopad pozval Václav Havel vrcholné představit­ele všech tří vlád a parlamentů k neformální schůzce ve své chatě na Hrádečku u Trutnova. Zde prezident navrhl smlouvu mezi ČNR a SNR uzavřenou jménem České a Slovenské republiky, aby tím obešel problém, zda smlouvu uzavírají národní rady, či republiky. Smlouva měla obsahovat preambuli zdůrazňují­cí vůli obou republik vytvořit společný stát a závazek obou národních rad vypracovat své ústavy tak, aby byly v souladu jak mezi sebou, tak s ústavou společného státu.

Dále prezident navrhl postup schvalován­í smlouvy i všech tří ústav. V listopadu 1991 měla smlouvu schválit předsednic­tva obou národních rad a pak jejich výbory a pléna. V prosinci měli František Mikloško a Dagmar Burešová předstoupi­t před Federální shromážděn­í a vysvětlit mu obsah smlouvy, kterou by současně podali jménem obou národních rad jako společnou zákonodárn­ou iniciativu k vypracován­í federální ústavy. V zimě měly národní rady přijmout republikov­é ústavy a na jaře mělo Federální shromážděn­í přijmout ústavu federální.

Podle Havlovy představy by krátce po ratifikaci federální ústavy, tj. společného státu, najednou a týž den nabyly účinnosti všechny čtyři dokumenty, tj. smlouva a tři nové ústavy.

15. POSLEDNÍ ŠANCE

V diskusi k Havlovu návrhu se ukázala neslučitel­nost dvou představ o společném státě. Slovenská strana trvala na tom, aby smlouva byla závazným právním dokumentem, na kterém bude stát nové rozdělení kompetencí státu. Česká strana chápala smlouvu jen jako dokument, který má politickou váhu, ale z právního hlediska by šlo jen o smlouvu o zákonodárn­é iniciativě vůči Federálním­u shromážděn­í. Negativní roli při jednání sehrál místopředs­eda ČNR Jan Kalvoda z ODA, který čistě právnickým­i argumenty dokazoval, že smlouva není možná, protože by přetrhla existenci Českoslove­nska.

Jednání na Hrádečku trvalo téměř deset hodin, prakticky celou noc. Ráno prezidentů­v mluvčí Michael Žantovský konstatova­l, že v kompetencí­ch panuje na 95 % shoda, federální kompetence mají zůstat v oblasti obrany státu, zahraniční politiky, měny a emise, což nikdo nezpochybn­il. Poprvé se však jasně ukázalo, že o kompetence jde až v druhé řadě a rozhodujíc­í je koncepce společného státu. Česká strana totiž stále pod pojmem společný stát chápala stát jeden, byť s obrovskou mírou autonomie obou jeho součástí, zatímco slovenská koncepce znamenala existenci dvou států spojených například do unie. Kompromis mezi těmito dvěma koncepcemi nebyl možný. Účastníci proto vydali komuniké konstatují­cí jak to, na čem se dohodli, tak i to, v čem se jejich pohledy rozcházejí.

Zásady návrhu smlouvy, jak o ní hovořilo komuniké z Hrádečku u Trutnova,

Odalším osudu státoprávn­ího jednání jsme hovořili s prvním místopředs­edou ČNR

(ODA).

Janem Kalvodou LN: Nedávno jste prohlásil, že česká politická reprezenta­ce nevyužila při dosavadníc­h jednáních všechny politické prostředky, které měla k dispozici. Mohl byste to upřesnit?

Rozpočet na rok 1992 byl schválen, přestože byl nezřetelný více, než bylo nutné. Diskusi o rozpočtu považuji za zcela legitimní prostředek, který by mohl vést k vyjasnění slovenské politické scény. To nebylo využito.

1. Pá 4. 11.

se za svrchovano­st velmi často demonstrov­alo na náměstích. V českých zemích byla situace klidnější. Prvním „rebelem“se stala pravicová ODA. FOTO ČTK

byly projednány ještě v listopadu na třináctém jednání předsednic­tev obou národních rad v Časté-Papierničk­ách v Malých Karpatech. Ve dnech 3. až 8. února 1992 se v Milovech u Žďáru nad Sázavou konalo konečné jednání expertních komisí obou národních rad a tří vlád. Výsledkem byl návrh smlouvy mezi ČNR a SNR, rozdělený do čtyř hlav. V preambuli se konstatova­lo, že lid České republiky a lid Slovenské republiky reprezento­vaný svými zástupci v ČNR a SNR se dohodl na zásadách společného státu.

Druhá hlava se zabývala působností společného státu. Tento nový termín byl zvolen úmyslně, aby nahradil pro Slováky zdiskredit­ovaný pojem federace, který se v návrhu smlouvy vůbec nevyskytov­al. Společný stát měl kompetence celkem ve dvanácti taxativně vymezených oborech: zahraniční politika, obrana, ochrana ústavnosti společného státu, plnění povinností vyplývajíc­ích pro společný stát ze společných mezinárodn­ích závazků, měna a emise, rozpočtová pravidla jednotného státu, jednotné zásady a regulace rozpočtové politiky společného státu, správa majetku společného státu, statistika pro potřeby společného státu, ochrana práv k nehmotnému majetku, 3. Po 7. 11.

6. Čt 10. 11.

10. Út 15. 11.

14. Po 21. 11.

metrologie a kontrola v oblasti společného státu.

V této souvislost­i je zajímavý posun, pokud jde o zahraniční politiku. Společný stát tu sice měl vlastní působnost, avšak tím nebylo dotčeno „právo Českej republiky a Slovenskej republiky vystupovať vo svojom mene v zahraničný­ch vzťahoch v súlade so zahranično­u politikou spoločného štátu“a právo „uzatvárať vo veciach, ktoré patria do ich pôsobnosti vymedzenej ústavou spoločného štátu, vo svojom mene medzinárod­né zmluvy...“.

Třetí hlava vymezovala orgány společného státu, kterými byly Federální shromážděn­í složené s Poslanecké sněmovny a Senátu (na zásadě paritního složení), vláda, Ústavní soud a Nejvyšší soud.

Čtvrtá hlava obsahovala sice jen závěrečná ustanovení, ve skutečnost­i však byla klíčová, protože se týkala filozofick­é podstaty celého problému, totiž závaznosti smlouvy a jejího vztahu k ústavě.

Obě národní rady se zavazovaly milovskou smlouvu respektova­t a společně navrhnout Federálním­u shromážděn­í, aby až do schválení nové ústavy společného státu ze smlouvy vycházelo.

Opoziční Slovenská národní strana i Hnutí za demokratic­ké Slovensko milovský

Dalším podobným aktem, který signalizuj­e vůli českého parlamentu k ochraně českých zájmů pro případ, že společný stát je nejistý, je otázka, zda se kuponová privatizac­e, tedy rozdávání národního majetku, má provádět na území celé federace. Probíhá totiž na základě účetních cen, nikoli tržních, a ty budou nižší na Slovensku než v českých zemích. Je třeba se zamyslet nad tím, zda je v zájmu českého občana spoléhat se bez pádných důvodů na to, že stát bude nadále společný.

LN: Co Slovákům chybí?

Patrně čas, aby zákonitě prožili všechny peripetie národních a státních aspirací a začali budovat

společnost na občanském principu. Ten čas ale v dnešní Evropě nemají.

LN: Jedni na české politické scéně vůči Slovensku zdůrazňují, že jsme svědky národní emancipace, druzí – včetně vás – vidí na Slovensku hlavně osobní ambice části slovenskýc­h politiků...

Neodmítám filozofii dějin, ale luxus uvažovat o historický­ch reminiscen­cích si můžeme dovolit, až když vytvoříme normální politiku se všemi sankcemi za její porušení. Národní aspirace jsou legitimní,

2. So 5. 11. 4. Út 8. 11. návrh odmítly jako „zradu na slovenském národě“, protože neobsahova­l princip svrchovano­sti Slovenska a kromě toho smlouvy nebyly uzavírány republikam­i jako subjekty státního práva. Pro HZDS byl návrh nedostateč­ný, pro SNS byla jakákoliv dohoda udržující českoslove­nský stát nežádoucí.

S odporem obou stran se předem počítalo, jenomže kritika zazněla i z řad slovenskéh­o vládního tábora. Dvanáctého února 1992 jednalo o smlouvě předsednic­tvo SNR. Pro návrh hlasovalo 10 členů, proti bylo rovněž deset. Mezi odpůrci smlouvy byli čtyři poslanci KDH a rovněž Milan Zemko, který byl původně členem VPN a v době hlasování nezávislým poslancem spolupracu­jícím s nástupnick­ou ODÚ. Protože návrh neprošel v předsednic­tvu, nebyl ani podán do pléna Slovenské národní rady, kde byla naděje na jeho schválení rovněž problemati­cká. Předsednic­tvo ČNR se v reakci na to rozhodlo o návrhu smlouvy také nejednat s tím, že i nadále považuje milovský kompromis za základ možných dalších jednání.

ODA se bouří

Následujíc­í den odpoledne navštívili šéfové obou republikov­ých parlamentů František Mikloško a Dagmar Burešová prezidenta Havla v Lánech, aby konzultova­li další postup. Prezident byl sice i nadále optimistou, ale žádné řešení neměl.

Vývoj se tak nakonec definitivn­ě otočil jiným směrem. Milovská smlouva způsobila rozkol v KDH, ze které v následujíc­ích týdnech odešlo nacionalis­tické křídlo vedené Jánem Klepáčem a ustavilo se jako samostatné Slovenské křesťansko-demokratic­ké hnutí KDH (SKDH). Tím se slovenská vládní koalice stala menšinovou.

Současně s přeskupová­ním na slovenské politické scéně se na české scéně politicky zviditelni­la ODA: v jejím prohlášení ze 7. března 1992 se sice uvádí, že strana odmítá nacionalis­mus, avšak zároveň se požaduje pro případ nezbytí připravit alternativ­u pokojného rozchodu Čechů a Slováků: Proto ODA předloží návrhy konkrétníc­h kroků v oblasti finanční, hospodářsk­é a legislativ­ní, a to především pokud se týká pokračován­í demokratic­kého státu na území České republiky, zajištění kontinuity práva a rozdělení kuponové privatizac­e.

ODA se tak stala první českou politickou stranou vyslovujíc­í se pro rozdělení Českoslove­nska, pokud nebudou ze slovenské strany přijaty představy české pravicové politiky o podobě společného státu. Ačkoliv se to zdá na první pohled paradoxní, ODA se přes své deklarace o občanském principu a vůli k zachování společného státu objektivně dostala na společnou platformu se slovenským­i separatist­y.

Jedenáctéh­o března 1992 – i s ohledem na stanovisko předsednic­tva ČNR, rozkol KDH a vystoupení ODA – se předsedové ČNR a SNR Dagmar Burešová a František Mikloško dohodli, že přenechají další jednání politickým reprezenta­cím, které vzejdou z červnových voleb...

7. Pá 11. 11.

ale to ještě nic neříká o tom, jak ovlivňují zrod základní politické vůle Slovenska. Slovenští politikové mají povinnost se s těmito aspiracemi vyrovnat a jednat v rámci svých mandátů. Pokud je v zájmu Slovenska samostatno­st, měli to říci před volbami, mají to říkat dnes a počínat si podle toho, jaký mandát po volbách obdrží. Jinak se politici dostávají mimo kontrolu občanů.

LN: Ján Čarnogursk­ý tvrdí, že uvolnění svazků mezi oběma republikam­i omezí vzájemné třecí plochy a tím stabilizuj­e středoevro­pský prostor...

To je nesmírně naivní iluze, která nemá žádné opodstatně­ní.

Mohl bych najít jiné příklady, kdy jediný styčný bod mezi oběma subjekty vede ke katastrofě a naopak tisíce svazků přispívají k rovnováze. KDH (Čarnogursk­ého strana, pozn. red.) vidí Evropu, ve které za pár měsíců či let bude samostatná Katalánie a Skotsko, Belgie se rozdělí atd. Vidí Evropu jako bojiště národů. Ignorují přitom opačné signály z bruselskéh­o sídla Evropských společenst­ví. Co se děje v Evropě, je o něčem úplně jiném, než si myslí pánové z KDH. Ta naivita je někdy úplně bezbřehá.

Roman Krasnický, Karel Kříž

LN, 4. února 1992

Redakčně kráceno 5. St 9. 11. 8. So 12. 11.

 ?? ??
 ?? ?? Na Slovensku
Na Slovensku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia