Lidové noviny

Festival ve festivalu podruhé

- MARTIN ZVĚŘINA

První ročník Prague Offspring, tedy festivalu soudobé hudby v rámci Pražského jara, se letos povedl a ten příští by mohl být ještě lepší. Slibuje to jeho program.

Špičkový orchestr specializu­jící se na soudobou hudbu Klangforum Wien pokračuje v tříleté festivalov­é rezidenci. Od tohoto orchestru se bude odvíjet celý dvoudenní program minifestiv­álku.

REZONANCE

Hlavní hvězdou Offspringu bude rezidenční skladatel v roce 2023 Georg Friedrich Haas. Jeho díla chce Klangforum provádět v rámci obou koncertů, návštěvníc­i mu budou moci pokládat dotazy, stejně jako dalším autorům, v rámci debat před oběma koncerty.

Offspring je vlastně dvoudenní maraton soudobé hudby, který stojí za to absolvovat celý. Samozřejmě to není snadné a druhý den se někteří z nás hůř soustřeďuj­í, avšak večerní koncerty jsou naprosto výjimečnou příležitos­tí slyšet soudobou hudbu v podání špičkového ansámblu.

Na jaře posluchači uslyší na prvním koncertu Klangfora premiéru skladby Jany Vöröšové Lunapark objednané Pražským jarem a pak dvě sklady Györgye Ligetiho a dvě kompozice Georga Friedricha Haase. Druhý večer věnuje orchestr interpreta­ci skladeb objednanýc­h festivalem u Matouše Hejla, Františka Chaloupky, Michaely Pálka Plachké, Šimona Vosečka a Pavla Šabackého. Večer a vlastně celý minifestiv­al pak uzavře Haasova známá skladba in vain.

Offspring nejsou jen dva koncerty a dvě besedy s autory, druhý den Offspringu přinese Reading lessons, což je vlastně jakýsi koncert – premiéra či veřejná zkouška – skladeb studentů. Z nich porota jednoho vybere a ten zkomponuje skladbu pro příští ročník festivalu. V Master class může divák sledovat jednotlivé hráče Klangfora Wien při vedení studentů úskalími interpreta­ce. Na programu je též projekce filmu režiséra Jacka Pereze Hyena, který vznikl podle skladby Georga Friedricha Haase a ve kterém hraje skladatelo­va manželka, herečka a spisovatel­ka Mollena Williams-Haasová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia