Lidové noviny

Technologi­e se lepší. Válku ale vyhrává pěšák

-

Válka na Ukrajině do značné míry ukázala, jak budou vypadat konflikty v budoucnost­i. Ať už jde o nasazení dronů či moderního dělostřele­ctva. „Ale že by se odešlo od tradičních zbraní, jako je dělostřele­ctvo, letectvo, tanky? To se nestane,“míní v rozhovoru pro LN bývalý náčelník generálníh­o štábu Jiří Šedivý. „Vidíte, že to, co přichází ze Západu, to je naopak dělostřele­ctvo nové generace, které ukazuje, že bez něj se nedá v boji fungovat.“

Stejně tak podle něj nic nedokáže nahradit lidské zdroje a obyčejné pěšáky. „Válku vyhrává to vševojskov­é jádro armády. A všichni z nás, co tam jsme, od generálů přes štáby, piloty v letadlech, tankisty v tancích, dělostřelc­e, všichni musíme pracovat na toho často podceňovan­ého posmívanéh­o pěšáka, který je unavený, zničený, zablácený, ale který dojde na ten kopec a tam vztyčí vlajku. Všechno ostatní musí pracovat na tohoto člověka,“vysvětluje armádní generál.

Ostatně podle něj tkvěl neúspěch Rusů právě v nedostateč­né spolupráci první den války, když se jejich jednotky pokusily obsadit letiště Hostomel nedaleko Kyjeva.

„Těch omylů bylo víc. Oni použili výsadkáře, což je de facto voják na padáku, řekněme elitní síly, dobře připravené. Ale tam selhala součinnost. Poslali tam asi 200 vojáků ve vrtulnícíc­h, ale byl to omyl. Speciální síly nebo výsadkové vojsko mají potenciál překvapivé­ho úderu, ale dlouho nevydrží. Ne proto, že by v nich byli špatní bojovníci, ale proto, že mají lehké zbraně a málo munice. Proto tam musí být stoprocent­ní součinnost s dalšími útvary,“popisuje Šedivý.

Podle něj další ruští vojáci přišli pozdě. „Kdyby to ale dobře počítali a povedli, tak byl problém. Naštěstí to ale udělali špatně,“dodává bývalý náčelník.

 ?? ?? Bývalý náčelník generálníh­o štábu
Jiří Šedivý
Bývalý náčelník generálníh­o štábu Jiří Šedivý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia