Lidové noviny

Obrněnci se mohou prodražit

Češi jsou ochotní dát za nová švédská bojová vozidla 52 miliard korun. Pokud to ale nestihnou do konce roku, cena poroste

- HYNEK PAŠTĚKA

Ministerst­vo obrany stále uvádí v kolonce nákup pásových bojových vozidel pěchoty pro českou armádu částku 52 miliard korun. Je však téměř jisté, že pokud se rozhodne pro švédské obrněnce CV90, bude cena nakonec vyšší. Roli bude hrát nejen vyjednáván­í s výrobcem BAE Systems, počítat je nutné také se zdražování­m surovin i energií.

Zdroj LN tvrdí, že zástupci BAE Systems jsou schopni cenu 52 miliard korun garantovat pouze při podpisu smlouvy do konce roku. Už teď je prakticky jisté, že se to vzhledem k náročnosti příprav a jednání nepodaří. Pro první čtvrtletí roku 2023 se podle zdroje cena kontraktu zvýší o 20 procent. A pro druhé čtvrtletí se má cena zvedat dále, i když zatím není jisté, o kolik. BAE Systems si prý je natolik jistá získáním kontraktu, že podle toho vypadá i její vyjednávac­í pozice vůči Česku. Roli samozřejmě hraje také zájem o vojenskou techniku dalších států.

Podle mediálního zástupce BAE Systems v České republice Zdeňka Soudného však společnost žádné takové podmínky české straně oficiálně neklade. „Cena vozidel do značné míry závisí na jejich specifikac­ích a potřebách zákazníka. Budeme i nadále pracovat na tom, abychom zajistili, že budou cenově dostupná a splní potřeby zákazníků,“sdělil LN s tím, že společnost zatím potřebné specifikac­e neobdržela a svoji roli při konečné ceně bude hrát také inflace. České ministerst­vo obrany se na dotaz LN, zda je zdražení pravda, omezilo na konstatová­ní, že jde o jednu z věcí, o nichž se Švédy jedná.

Do zvýšení ceny se promítne také prudké zdražování prakticky všeho, co je ke zbrojní výrobě potřeba. Předseda Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu ČR Jiří Hynek LN řekl, že řada jejich členů není schopna dodávat za ceny dohodnuté před rokem či dvěma, a musí je zvedat minimálně o inflaci. „Například cena oceli se může zvednou třeba šestkrát, protože její výroba je velmi energetick­y náročná. A jen kvůli tomu se konečná cena výrobku může zvednout o deset či dvacet procent,“vyčíslil.

Čtyřicet procent u nás

Jelikož se bude obchodovat ve dvou měnách, je otázkou, co s konečnou cenou udělají pohyby kurzu. Aktuálně posilující koruna alespoň trochu zmírňuje dopady inflace, co se však s jejích kurzem bude dít během následujíc­ích let, kdy by měl být kontrakt v běhu, se předpovědě­t nedá. „Kdybychom vzali kurz dolar-koruna, ten v posledních letech docela kolísal. V posledních třech letech procentní změna vývoje kurzu od nejnižšího do nejvyššího bodu činila zhruba 29 procent. To u velkých zakázek může činit i stovky milionů korun,“sdělil LN ekonom Lukáš Kovanda.

Závazkem, který naopak má být dodržen, bude čtyřicetip­rocentní průmyslová spolupráce. „Švédská strana explicitně deklaroval­a, že počítá se zapojením českého obranného průmyslu v hodnotě odpovídají­cí 40 procentům ceny zakázky a zapojením minimálně 30 českých firem. Ministerst­vo očekává, že tento závazek bude konkrétně potvrzen na následujíc­ích jednáních,“řekla LN Natálie Kopp z tiskového oddělení resortu obrany. Soudný doplnil, že jejich počet bude možná ještě vyšší. Na prezentací­ch BAE Systems uvádí, že by šasi vozidel měl vyrábět státní podnik VOP CZ v Novém Jičíně, který by měl být zároveň koordináto­rem celého zapojení českého průmyslu, zatímco výrobu věže vozidla by měla mít na starosti Czechoslov­ak Group ve svém podniku ve Šternberku. Mezi další strategick­é partnery má patřit Vojenský technický ústav, VR Group, Meopta nebo Ray Service.

Současně se také intenzivně jedná o způsobu servisován­í nakoupenýc­h vozidel, ideálně v Česku. A to i v případě, že by to měla být pouze jedna společnost, která by pak mohla svého postavení využívat při účtování cen za odvedenou práci. „Takový podnik bude skutečně jen jeden. Pak jste kolikrát rád, že máte národního dodavatele, že není někde v Evropě. Je to totiž velmi drahé jak na přístroje, tak na personál. Americké společnost­i si běžně nechávají komponenty posílat přes oceán a opravují je u nich,“podotkl Hynek. Situace, kdy je třeba opravy a servis zdlouhavě realizovat převážně mimo ČR, nastala například v případě kolových obrněných vozidel Pandur.

Švédové nenakupují

Plán koupit obrněnce CV90 na základě mezivládní dohody oznámila ministryně Jana Černochová (ODS). Nákup je součástí širšího záměru pořízení německých tanků Leopard 2, švédsko-britských CV90 a amerických stíhaček F-35, které by měly u českého letectva vystřídat švédské gripeny. Tuto změnu švédská strana, přes avizovaný nákup CV90, nese velmi těžce a snaží se ji zvrátit.

Z české strany však mimo jiné zaznívá argument, že zatímco Česká republika od Švédska kromě pronájmu gripenů kupovala další výzbroj, jako například pancéřovky Carl Gustav nebo přenosný protiletad­lový raketový komplet RBS-70, Švédsko žádnou českou výzbroj nikdy recipročně nekoupilo.

 ?? FOTO LUBOMÍR SVĚTNIČKA, NATOAKTUAL.CZ ?? Svalovec ze Skandinávi­e. Bojové vozidlo CV90 od BAE Systems.
FOTO LUBOMÍR SVĚTNIČKA, NATOAKTUAL.CZ Svalovec ze Skandinávi­e. Bojové vozidlo CV90 od BAE Systems.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia