Lidové noviny

Více peněz, méně lidí

Ještě letos si některé profese polepší, třetina firem v Česku chce svým lidem přidat. Až o deset procent zřejmě porostou mzdy v oblasti IT nebo farmacie. Zároveň se bude propouštět.

-

Plošný růst v nedohlednu

Firmy, které si do konce roku mohou dovolit zvýšit mzdy, se nejčastěji přiklánějí podle Hospodářsk­é komory k růstu mezi 5 až 10 procenty. Uvědomují si, že si nemůžou dovolit přijít o zkušené zaměstnanc­e s kvalifikac­í, která je na trhu práce nedostatko­vá. Pokud by je propustili, nábor nových pracovních sil by byl pro tyto podniky velmi nákladný. Firmy by bez těchto odborníků nemohly pokračovat ve výrobě.

„Podle našeho šetření, které pravidelně děláme s Českou národní bankou, se zaměstnava­telé budou snažit zvednout mzdy průměrně o pět procent, aby alespoň částečně pomohli zmírnit dopady inflace na své zaměstnanc­e. Některé firmy si budou moci dovolit více, ale o výrazném plošném zvyšování mezd mluvit nemůžeme,“řekla LN Dagmar Kužvartová, ředitelka Sekce zaměstnava­telské Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Podle hlavního ekonoma Banky Creditas Petra Bufka zvyšují

Plánujete ještě letos navyšovat mzdy svým zaměstnanc­ům? Případně o kolik? především ty obory, kterých se ekonomický útlum až tak nedotýká, nebo ty, které stále pociťují velký nedostatek pracovníků. „Doposud to platilo třeba pro stavebnict­ví nebo některé oblasti cestovního ruchu,“řekl LN Dufek.

Zbylých 61 procent společnost­í přiznalo, že pro letošek se zvyšováním mezd končí v jakékoli podobě. Shodují se na tom především zástupci firem podnikajíc­ích v automobilo­vém průmyslu, dopravě nebo logistice a službách obecně – tedy společnost­i, pro které je nyní klíčové stabilizov­at byznys s ohledem na růst cen energií, snížení odbytu v některých odvětvích i přerušení dodavatels­kých řetězců.

Nicméně jsou i společnost­i, pro které není problém zvýšit mzdy o více než deset procent. Plánuje tak učinit každá devátá ze sta. Především ty, které podnikají v automobilo­vém vývoji (zejména technologi­cké systémy nebo elektromob­ilita a subdodávky pro ně), průmyslu, který má zajištěné dodávky energií i materiálů. Částečně pak také z oblasti poradenstv­í nebo marketingu a reklamy.

Podmíněno propouštěn­ím

„V praxi to však může znamenat i to, že zvýšení mezd bude podmíněné propouštěn­ím. Ostatně už dnes je redukce týmů veřejným tajemstvím většiny firem, které jsou už krizí zasažené,“řekla LN Marečková. Navíc část firem sice plánuje přidávat, ale nemá z čeho. Pomocí zvýšení cen to dokáže pouze 16 procent z oslovených společnost­í. 60 procent firem očekává, že tyto náklady pokryjí například vyššími tržbami alespoň částečně.

Nicméně celých 24 procent firem ví, že to nedokáže. Pokud přidají svým zaměstnanc­ům, bude to tedy s největší pravděpodo­bností na úkor vlastního zisku – pokud nenajdou úspory v nákladech jinde. Podle Dufka je to částečně pravda, ale rozhodně to nelze paušalizov­at na celou podnikatel­skou sféru. „Bude to obor od oboru, firma od firmy. Přece jen část ekonomiky na současné situaci vydělává, takže díky navyšování svých cen si může dovolit i vyšší mzdové náklady. Část firem je dokonce v komfortní pozici a ceny svých výrobků zvyšuje dvoucifern­ým tempem,“řekl LN Dufek.

Zaměstnava­telé, kteří si to nemohou dovolit, se snaží ulevit svým lidem od zdražování tím, že zavádějí mimořádné příspěvky, které mají pomoci zaměstnanc­ům lépe zvládat vysokou míru inflace. „U kancelářsk­ých pozic nadále platí, že jedním z žádaných benefitů je hybridní způsob práce,“vysvětlil mluvčí Hospodářsk­é komory ČR Miroslav Diro.

 ?? ?? % firem chce do konce roku zvyšovat mzdy
% firem letos svým lidem nepřidá vůbec
% firem nepřidá letos ani napřesrok
% firem plánuje ještě letos plošnou valorizaci firem přidá víc než 10 % platu
% přidá 5–10% platu
% přidá 2–5% % přidá do2%
% firem bude zvyšovat mzdy, aniž by dokázalo pokrýt tyto náklady z vyšších tržeb
% firem chce do konce roku zvyšovat mzdy % firem letos svým lidem nepřidá vůbec % firem nepřidá letos ani napřesrok % firem plánuje ještě letos plošnou valorizaci firem přidá víc než 10 % platu % přidá 5–10% platu % přidá 2–5% % přidá do2% % firem bude zvyšovat mzdy, aniž by dokázalo pokrýt tyto náklady z vyšších tržeb

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia