Lidové noviny

„Volno“končí. Děti z Ukrajiny musí do školy

-

Česká republika a Ukrajina uzavřely dohodu o spolupráci ve vzdělávání. Jejím cílem je mimo jiné sjednotit postup ve výchově a výuce. Pro ukrajinské školáky se například omezí online výuka z ukrajinský­ch škol. Sdělili to včera ministr školství Vladimír Balaš (STAN) a jeho ukrajinský protějšek Serhij Škarlet. Smlouva se týká všech stupňů vzdělávání. Ukrajina a Česko si budou vzájemně uznávat vzdělání.

Ukrajinští žáci podle informací na webu ministerst­va školství získají na konci školního roku vysvědčení, které umožní uznání jejich vzdělávání v době pobytu v ČR. U středního a vyššího odborného vzdělávání bude možné posoudit získané vědomosti a dovednosti prostředni­ctvím dokumentu Europass.

Například na základních školách se podle Balaše omezí online výuka ukrajinský­ch dětí, které v Česku prezenčně studují ZŠ. Tuto výuku na dálku zajišťují školy na Ukrajině, které děti navštěvova­ly předtím, než kvůli ruské invazi na Ukrajinu uprchly do Česka. Dvojí výuka mnohdy vedla podle ministra k přetížení dětí. Dálkově by se tak nově školáci měli učit jen ukrajinský jazyk a reálie.

Docházka do základních škol je pro ukrajinské uprchlíky v Česku od září povinná. Kontroly docházky nejsou podle mluvčí resortu Anety Lednové v gesci ministerst­va. Porušování povinnosti posílat děti do školy řeší Orgán sociálně-právní ochrany dětí. Ukrajincům, kteří své potomky ve věku školáků neposílají do českých ZŠ, hrozí například omezení vyplácení sociálních dávek. Přehled o vyplácení dávek má ministerst­vo práce a sociálních věcí.

Smlouva Česka a Ukrajiny řeší také poskytován­í stipendií pro ukrajinské vysokoškol­áky. Podle Balaše je na stipendia pro tyto studenty vyčleněno 150 milionů korun a v plánu jsou i společné vědecko-vzdělávací projekty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia