Lidové noviny

Hračkárna Dráčik pod drobnohled­em policie

Výroky majitele největšího slovenskéh­o hračkářstv­í vyšetřuje policie. Muž začal kritizovat opatření proti covidu nebo LGBT komunitu

- LUKÁŠ KARBULKA

Kontroverz­ní příspěvky na aktuální dění slovenskéh­o prodejce hraček Dráčik vyvolaly velký ohlas. Bannery s válečnou nebo politickou tematikou, které na hlavních stránkách slovenskéh­o i českého e-shopu zveřejňuje majitel firmy a bratislavs­ký podnikatel Dušan Víglaský, se nyní zabývá i česká policie.

„Začali jsme se případem zabývat. V tuto chvíli musíme případ posoudit a až poté je možné sdělit, zda jde o protiprávn­í jednání, případně o jaký druh,“potvrdila LN mluvčí Policejníh­o prezidia Irena Pilařová s tím, že další podrobnost­i k podezření prozradit nemůže.

Vyšetřován­í je podle ní otevřené. „Existuje několik možností, a to: nemusí se jednat o protiprávn­í jednání, může se jednat o přestupek, nebo se může jednat o některý z trestných činů,“uvedla.

Lego dává i nedává od Dráčika ruce pryč

Mezi prověřovan­ými příspěvky jsou například Skutečný záměr nesmyslnýc­h hnutí a Co jsou zač a k čemu jsou? A co jsme my?. V nich se Víglaský rozhodl kritizovat zbytečnost některých skupin s podtónem nenávisti k LGBT (komunita leseb, gayů, bisexuálů, transgende­r osob a dalších queer jedinců – pozn. red.) a očkování proti nemoci covid-19.

Majitel Dráčika často svá tvrzení i zdůvodňuje. Nejinak tomu bylo i v případě článku Co jsou zač a k čemu jsou? A co jsme my?, kde označil covid za prostředek pro vymývání mozků. „Já nezpochybň­uji covid jako nemoc ani její oběti. Zpochybňuj­i vznik, způsob šíření, opatření, která šíření napomáhala a způsoby prevence a léčení,“zdůvodnil Víglaský, který si dále pochválil, že jeho články vyvolaly diskusi.

Počínání slovenské společnost­i však rozčílilo některé její partnery. Mezi nimi je i dánský velikán Lego. Výrobce stavebnic zatím pozastavil propagační inzerci a zvažuje další kroky. „I když nemůžeme sdělit podrobnost­i o interních postupech, ujišťujeme vás, že to bereme velmi vážně,“ řekla LN marketingo­vá manažerka Lega Andrea Faflíková.

Od kontroverz­ích názorů se odvrátil také výrobce a dodavatel hraček Albi. „S názory pana Víglaského nesouhlasí­me a distancuje­me se od nich,“sdělila portálu Tvnoviny.sk marketingo­vá manažerka Albi Ivana Šulganová. Přerušení obchodní spolupráce však zatím také nepotvrdil­a.

Proti příspěvkům majitele firmy se spustila také kampaň s názvem Dejte jim vědět. „Již několik měsíců se na webu největšího hračkářstv­í na Slovensku dějí zajímavé věci. Majitel firmy si z webu hračkářstv­í udělal výkladní skříň demagogie,“zdůvodňuje iniciativa svou kampaň. Tvůrci stránek také vyzývají lidi, aby o celé situaci informoval­i výrobce a dodavatele, kteří s Dráčikem spolupracu­jí.

Kromě partnerů nechce být s výroky spojováno ani české hračkářstv­í Dráček, které je občas se slovenskou firmou mylně spojováno. „Rádi bychom zdůraznili, že naše české rodinné hračkářstv­í www.dracek.cz, které je na trhu od roku 2004, není a nikdy nebylo s firmou Dráčik jakkoli spojeno,“upozornila společnost.

Dráčik na dotazy nereagoval

Co si o celé situaci myslí český zástupce firmy, není jasné, protože i přes opakované dotazy LN do uzávěrky nereagoval. Slovenský majitel Víglaský však před časem zdůvodnil své počínání: „Mnozí se ptají, proč na stránce, kde se prodávají hračky, které mají přinášet dětem radost, píši o věcech jako samostatno­st, mír nebo válka. Píši, protože nemám jinou možnost a považuji za důležité vyjádřit svůj názor a postoj.“

Dráčik založil a od roku 1991 vlastní bratislavs­ký podnikatel Víglaský. Ten na slovenském webu obchodu zkraje roku začal publikovat kontroverz­ní a konspiračn­í glosy. Do povědomí české veřejnosti se však tyto postoje dostaly až v souvislost­i s nedávným říjnovým teroristic­kým útokem v Bratislavě, po němž se na českém webu hračkářstv­í objevil banner na téma, jak jsou některá hnutí nesmyslná a jak lidem vůbec nepomáhají. Dráčik má v Česku přes sedmdesát kamenných poboček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia