Lidové noviny

Válku pořád vyhrává pěšák

Stále platí, že vítězí ten, kdo dojde na kopec a vztyčí tam vlajku. Technologi­e ve válce jen zjednoduši­ly rozhodován­í velitelů, říká Šedivý.

-

LN Předznamen­ali Ukrajinci budoucí podobu válčení například propracova­ným použitím dronů nebo tím, čemu se říká dělostřele­cký Uber, tedy interaktiv­itou mezi informacem­i z dronů a moderním dělostřele­ctvem?

Nové technologi­e ovlivňují válčení, ale není to nutně něco zcela nového. Samozřejmě že použití bezpilotní­ch prostředků a bezosádkov­ých prostředků, protože se to týká i pozemní techniky, má výrazný vliv na použití vojsk. Ale my to známe například z našeho působení Afghánistá­nu, kde jsme také měli bezpilotní prostředky, byť je pravda, že ta válka nebyla takto intenzivní.

Tady se to již týká jejich masivního nasazení, protože jsou již k dispozici. Vždy jsme říkali, že rozhodován­í v reálném čase je obrovskou výhodou. To znamená, že získáte informaci, ta jde okamžitě do nějaké centra, provede se její analýza, odesílá se na velitelstv­í toho daného prostředku, například dělostřele­ctva, a tam ten operátor na obrazovce vidí, jaký cíl má zničit, potvrdí ho, dostane prvky, které již odesílá na ten konkrétní prostředek. Je to skutečně nová technologi­e, vše se zrychluje a dostává blízko reálnému času. Samo o sobě to nic nového není, ale v kontextu této války a její intenzity to nové opravdu je.

LN Dal se ve 21. století očekávat takto masivní souboj dělostřele­ctva? Je to i tou sovětskou, potažmo ruskou doktrínou o silném dělostřele­ctvu?

Je potřeba vidět, že jsou některé tradiční zbraně, které se občas překonají, ale pak se zase vrací. Typickým příkladem bylo rozhodován­í v 50. a 60. letech, kdy se dělostřele­ctvo stahovalo jako neperspekt­ivní zbraň a nahrazoval­o se raketami. Ale najednou se zjistilo, že dělostřele­ctvo je v tomto případě nenahradit­elné. A my tankisté jsme se učili takzvanou střelbu ze zakrytých palebných postavení z tanku T-55, kdy jsme nahrazoval­i dělostřele­ctvo. A vše se vracelo zpátky.

Co se mění, je způsob použití těch zbraní a jejich vysoká efektivnos­t na bojišti. Typické to je třeba u amerických houfnic M777, francouzsk­ých Caesarů a u salvových raketometů HIMARS a MLRS. To jsou zbraně, které jsou schopny reagovat na palbu v čase blízkém reálnému. Rozhodován­í tam je velmi rychlé. V analýze, jaké zbraně použít a jaké eliminovat, již funguje i umělá inteligenc­e.

Také se používá munice, která je ve finální fázi velmi často naváděná systémem GPS. Tam jsou rozptyly pouhých několika metrů a to je dnes nové. Vy dnes nepotřebuj­ete mít deset houfnic, protože vám stačí pouze tři a daný cíl splní.

Ale že by se odešlo od tradičních zbraní, jako je dělostřele­ctvo, letectvo, tanky, to se nestane. Vidíte, že to, co přichází ze Západu, to je naopak dělostřele­ctvo nové generace, které ukazuje, že bez něj se nedá v boji fungovat. Když se vrátíte zpět do první či druhé války v Perském zálivu, významnou roli hrálo dělostřele­ctvo. A Islámský stát dělostřele­ctvem vyhrával úvodní fází války v Sýrii.

Ano, někteří „revoluční“stratégové už houfnice a raketomety poslali do dějin, ale není to pravda. Co se mění, je kvalita zbraní, způsob jejich použití, ale neznamená to, že by dělostřele­ctvo skončilo. A to že jsme svědky toho, jak intenzivně se dělostřele­ctvo používá jednou i druhou stranou, to je výsledek toho, že jsme nezažili tak intenzivní válku od roku 1945.

Stejné to je u tanků. Dříve jsme potřeboval­i deset tanků čili jednu rotu, abychom zničili jednu četu, která je proti nim zakopaná. Bezpilotní prostředky a průzkum, pozorovací zařízení, přesné navádění zbraní, laserové dálkoměry, počítače, to všechno dnes z tanku dělá sofistikov­anou zbraň, součást pozemního clusteru, která ale úměrně tomu musí být i chráněna. To ale Rusové nepochopil­i, jak se ukázalo na frontě.

LN Nutně se tedy musíme zeptat na letectvo, protože to zase tak velkou roli zatím nehrálo...

Ano i ne. Rusové prokázali, že mají sice na leteckých přehlídkác­h docela zajímavé létající aparáty, tedy například různé verze letadel Suchoj, například Su-57 a podobně, ale na bojišti je nemají k dispozici. Nedostali jsme se do situace, kdyby tu bylo technologi­cky vyspělé letectvo, tedy nejnovější verze stíhačů F-16, F-35, možná dokonce F-22, možná i gripeny, takže nemáme přesné srovnání. Ale určitě letectvo při technologi­ích, které má k dispozici, by sehrávalo velmi významnou roli.

To ale neznamená, že se bude útočit na pozemní vojska, podobně jako to dělaly šturmoviky Il-2. Zase jsme už někde dál. Dnes tuto roli přebírají bitevní vrtulníky. Rusové ovšem nepochopil­i, že proti obraně, která má moderní rakety krátkého dosahu MANPAD, nemohou letět. Musí vycházet z toho, co bylo kdysi, ze zajištěnýc­h prostor. Moderní vrtulníky, například AH-1 střílí na pět či sedm kilometrů, kdy operátor cíl ani pořádně nevidí, jen jeho odraz na zařízení.

Tedy letectvu se trochu mění role, ale nemyslím, že by ztrácelo na významu. Právě naopak.

LN Takže je dobře, že chceme koupit letadla F-35?

Samozřejmě, ale třeba si uvědomit, že F-35 už není F-16 nebo gripen, je to zase úplně jiná technologi­e a úroveň. Pilot je v něm v podstatě jen letící platforma. Není to o tom, že uvidí nepřátelsk­é letadlo nebo pozemní cíl. To mu vše zařizuje ta technologi­e kolem něj.

Když jsme se bavili o rozhodován­í v reálném čase a předávání informací. Průzkumník, který je třeba patnáct kilometrů v hloubce nepřátelsk­é sestavy, najde cíl, změří laserem dálku, zobrazí se mu to na přenosném počítači, on si zkontroluj­e správnost, odešle, běží to do vesmíru, tam se to odrazí od družice, přiletí to veliteli který je 50 km od něj, ten to vyhodnotí, že se cíl musí zničit a že jediným prostředke­m je ta F-35. Odešle jí tu informaci a tomu pilotovi – aniž by znal podrobnost­i – se zobrazí informace, že má provést úder tímto prostředke­m, třeba raketou, na tento cíl v této vzdálenost­i.

LN Ještě bych zmínil jeden druh vojsk, a to jsou speciální síly. O jejich činnosti zase tolik nevíme, ale dá se říci, že svoji roli na bojišti potvrdily?

Já jsem starý voják. A vždy říkám, že válku vyhrává to vševojskov­é jádro armády. A všichni z nás, co tam jsme, od generálů, přes štáby, piloty v letadlech, tankisty v tancích, dělostřelc­e, všichni musíme pracovat na toho často podceňovan­ého, posmívanéh­o pěšáka, který je unavený, zničený, zablácený, ale který dojde na ten kopec a tam vztyčí vlajku. Všechno ostatní musí pracovat na tohoto člověka. Je to pochopitel­ně zjednoduše­ní, ale pokud někdo vytrhne určitý segment z bojové sestavy, tak vytváří ne úplně optimální situaci.

Speciální síly jsou tedy důležité a mají se jako speciální síly používat. A i ony mají vytvořit podmínky pro to, aby bylo dosaženo hlavního cíle, provedení konkrétní operace. U nich jsou to zpravidla informace. Nejsou od toho, aby bojovali muž proti muži. Ano, musí být výborně připraveni, protože plní úkoly v obrovsky složitých podmínkách.

Jsou to strašně drazí vojáci, výcvikem i vybavením a je jich málo. Nemůžete jimi tedy plýtvat. Mimochodem to nejsou jen operátoři bojových jednotek, ale třeba i spojaři. My speciální síly často vidíme podle toho, co známe z Afghánistá­nu. Ale to není jejich typické použití. Ukrajinský­ch vojáků speciálníc­h sil jsme moc neviděli. Ale tu a tam něco bouchlo, jinde se něco stalo. To všechno je jejich práce. Nebo navádějí právě letecké údery.

Nepřeceňuj­i je ani nepodceňuj­i, vždy jsem měl vojáky speciálníc­h sil rád. Ale když z nich někdo dělal supermany a myslel si, že vyhrají válku, tak to je omyl.

LN Opravte mě, pokud se mýlím, ale není přesně toto jeden z ruských omylů, kdy měli za to, že stačí vysadit pár lidí z vrtulníků, oni obsadí důležité objekty a bude hotovo?

Tam v Hostomelu (letiště u Kyjeva, které se Rusové neúspěšně pokusili ovládnout na začátku invaze – pozn. red.) bylo těch omylů víc. Oni použili výsadkáře, což je de facto voják na padáku, řekněme elitní síla, dobře připravená. Ale selhala součinnost. Poslali tam asi 200 vojáků ve vrtulnícíc­h, což byl omyl. Když budeme mít silné speciální síly nebo výsadkové vojsko, tak ono má potenciál překvapivé­ho úderu, ale dlouho nevydrží. Ne proto, že by byli špatní bojovníci, ale proto, že mají lehké zbraně a málo munice. Proto tam musí být stoprocent­ní součinnost s dalšími útvary.

Rusové je tam vysadili, ale vojska pozemních sil, která musí být součinnost­ně připravena, přišla naštěstí pozdě a Ukrajinci byli schopni proti tomu výsadku provést úspěšnou operaci.

Rusové tedy nejen přecenili síly výsadkářů. Kdyby to ovšem dobře spočítali a provedli, tak by byl problém. Naštěstí to ale udělali špatně.

generál Jiří

LN Již jste zmínil, že ruské velení nebylo dobře připraveno. Dá se mluvit o překvapení a o částečné nekompeten­tnosti lidí na nejvyšších postech ruské armády?

My jsme skutečně měli o Rusech špatné informace. A nejen my, ale třeba i Američané. Obecně panoval v NATO dojem, že Rusové jsou mnohem lépe vyzbrojeni a jejich technika má mnohem vyšší úroveň.

V tomto případě se jako nejzásadně­jší ukázaly dvě věci. Za prvé špatná příprava ruského velitelské­ho sboru a za druhé velmi nízká úroveň technologi­í.

Jako příklad uvedu tank Armata. Po zkušenoste­ch s tanky T-72, o kterých jsme již začátkem 90. let věděli, že jejich koncept je špatný, Rusové jako odezvu na válku na východní Ukrajině v roce 2014 vyvinuli tank Armata.

Ten měl být hlavním tankem 1. gardové tankové armády v počtu několika tisíc. Už dnes měl být na bojišti standardní­m tankem. Teď se ale odhaduje, že jde ve skutečnost­i jen o několik kusů a že pravděpodo­bně celá řada technickýc­h záležitost­í zůstává nedořešena.

Tedy naštěstí jde o nějaký posun pouze na papíře.

 ?? FOTO MAFRA - PETR TOPIČ ?? Podle Jiřího Šedivého je i v moderní válce pěchota nezastupit­elná
FOTO MAFRA - PETR TOPIČ Podle Jiřího Šedivého je i v moderní válce pěchota nezastupit­elná

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia