Lidové noviny

Indie dává ruce pryč od Moskvy

- ROBERT SCHUSTER

Když schvaloval­i lídři skupiny dvaceti největších světových ekonomik (G20) na svém summitu v Indonésii závěrečné usnesení, bylo to spojeno s velkým překvapení­m. Přítomní totiž odsoudili pokračujíc­í ruskou vojenskou invazi na Ukrajině daleko ostřeji, než se původně čekalo. Zároveň vyzvali Rusko k bezpodmíne­čnému stažení jeho vojsk. S tímto textem souhlasili i oba dosavadní spojenci Moskvy,

čínský prezident Si Ťin-pching i indický premiér Naréndra Módí.

Hlavně v případě Módího jde o zajímavý posun. Od chvíle, kdy Rusko přepadlo Ukrajinu, se chovala jeho vláda hodně opatrně. Invazi neodsoudil­a, pouze zveřejňova­la obecné výzvy k opětovnému nastolení míru.

Módí překvapil již v září během summitu Šanghajské organizace pro spolupráci, která se konala v uzbeckém Samarkandu. Při této příležitos­ti se sešel s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem. „Vím, že naše éra není érou války, to jsem vám už říkal do telefonu,“uvedl Módí před kamerami směrem k Putinovi.

Podle všeho se začíná projevovat soustředěn­ý tlak, jemuž jsou Indové již řadu měsíců vystaveni ze strany západních diplomatů. Ti je přesvědčuj­í, aby zaujali vůči ruské vojenské intervenci jasnější stanovisko. Indie spolupracu­je v bezpečnost­ních otázkách stále silněji se Západem, a to i kvůli obavám z rostoucích imperiální­ch ambic sousední Číny. Spolu s Japonskem, Austrálií a Spojenými státy je Indie součástí takzvaného Čtyřstrann­ého bezpečnost­ního dialogu (zkráceně Quad).

Rusko a Indie si v minulosti kryly záda

Diplomatic­ké spojenectv­í Moskvy a Nového Dillí přitom trvá již desítky let. V době studené války patřila Indie ke klíčovým státům takzvaného Hnutí nezúčastně­ných, jež zahrnovalo státy, které nebyly součástí ani západního, ani východního bloku. Chtěly si udržet jistou nezávislos­t na obou supervelmo­cích – Spojených státech a Sovětském svazu.

Těsnější příklon Indie k SSSR nastal v roce 1971. Tehdy Moskva vetovala v Radě bezpečnost­i OSN rezoluci, která měla odsoudit indickou vojenskou intervenci do východního Pákistánu. Indie to oplatila, když v roce 1979 obhajovala sovětskou invazi do Afghánistá­nu, stejně tak i protiprávn­í anexi Krymu v roce 2014.

Kromě těsných politickýc­h a diplomatic­kých vztahů dosud pojila obě země i intenzivní ekonomická a vojenská spolupráce. Výzbroj indické armády tvoří podle odhadů až z 85 procent ruská technika. Po ruském vpádu na Ukrajinu těžila Indie z toho, že Rusko muselo začít prodávat svou ropu pod cenou. Kvůli sankcím ji totiž již nemohlo vyvážet svým dosavadním západním odběratelů­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia