Lidové noviny

Báječná země

Třetině lidí se vyplatí nepracovat

-

Je lepší požádat o předčasný důchod než čekat na penzi řádnou – tato zpráva se od léta rozšířila Českem jako blesk. Přitom jde jen o horní čepičku z celého panáka absurdit, z nějž je postaven náš důchodový systém.

Začněme rozvážně – tenhle malér vláda nespískala. Při psaní vzorečků pro valorizace a předčasné penze se zjevně příliš nepoužíval­o matematick­é modelování, takže nikoho nenapadlo, že dvoucifern­á inflace vygeneruje dnešní absurditu. Ani by nebylo fér vládě vytýkat, že lidi k předčasném­u odchodu vyzývá: národ se ptá, úřad logicky odpovídá. Ale jak je možné, že kabinet Petra Fialy za celý rok neudělal vůbec nic? Ve stavu legislativ­ní nouze se schvaluje kdejaká pitomost, a tuhle perverzi necháme být?

Když k stáru nemůžete sehnat práci, pak vám předčasný důchod má umožnit jakž takž důstojný odchod – ale za cenu doživotně nižší renty. Místo toho dnes opouštějí zaměstnání zdraví a práceschop­ní lidé, aby měli vyšší penzi. Dopad na rozpočet bude drastický a v řádu desítek miliard ročně: desítky tisíc (ale možná i statisíce) lidí nebudou už přispívat na sociální odvody, naopak budou od České správy sociálního zabezpečen­í peníze dostávat. Tento exodus navíc zdevastuje pracovní trh a přiživí i růst cen: jedním z důvodů naší vysoké inflace je nedostatek lidí a ten se teď ještě prohloubí.

A teď se podržte: už dnes skoro třicet procent penzistů tvoří ti, kteří odešli do důchodu předčasně (přesněji 28,5 procenta). Nejenže se stále neodchází do penze v 65 letech: důchodový věk roste postupně a letos mají na řádný důchod nárok ženy jen těsně po dvaašedesá­tých narozeniná­ch. Někdo jistě zoufale shání práci a nedaří se mu, ale už teď se skoro třetině lidí podle všeho vyplatí předčasný důchod, protože dostanou jako penzi jen nepatrně míň, než kolik vydělávali při každodenní­m vstávání do práce. U nízkých výdělků dostanete dokonce i víc: místo dvaceti tisíc hrubého inkasujete 18 279 korun jako předčasnou penzi – čistá ruka, nezdaněno. Báječná země, tohle Česko. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia