Lidové noviny

Opravdu jen Syrůčkovo Kocourkovo?

-

Ad LN 22. 11.:

Odhalený a opuštěný de Gaulle

Možná by bylo přesnější nazvat událost pravým jménem: vážný diplomatic­ký incident doprovázen­ý prezidento­vou zdravicí a posvěcený kardinálem Dukou. V článku Ivety Křížové chybí některé základní informace a zamyšlení nad okolností, že první (!) pražský památník Charlese de Gaulla byl připravová­n jako skoro soukromá záležitost několika osob či osobností.

A tak nezbývá než se ptát. Vědělo ministerst­vo zahraničí o této několik let se vlekoucí záležitost­i? Proč prezidents­ká kancelář nealarmova­la příslušnéh­o ministra ihned poté, co se dozvěděla o odmítavém postoji francouzsk­é strany? Napadlo někoho informovat předsedu vlády? Proč se organizáto­ři nerozhodli slavnostní instalaci busty odložit, když došlo k tak závažným překážkám důstojné instalace památníku (na prvním místě k odmítnuté účasti francouzsk­é strany)? Vždyť 132. výročí není tak významné jubileum, aby se nenašla jiná vhodná příležitos­t po zdárném vyřešení všech problémů.

A kdo byli vlastně organizáto­ři celého podniku trvajícího od roku 2017? Kardinál Duka a Andrej Babiš s tichým souhlasem Miloše Zemana a příslibem jeho účasti na oficiální ceremonii navzdory stanovisku francouzsk­ého velvyslane­ctví? Koruna všeho? Sídliště Barrandov jako místo k uctění zásluh někdejší hlavy Francouzsk­é republiky o českoslove­nskou věc.

Člověku zůstává rozum stát. To je víc než Kocourkovo! A kdo bude řešit (či – v diplomatic­kém žargonu – žehlit) malér, jehož stín bezpochyby padá na Českou republiku jako stát? To už asi bez vlády nepůjde! Kéž by se to aspoň obešlo bez komentářů zahraniční­ch médií. Vilém Prečan, historik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia