Lidové noviny

Vidět chybu v „instituci“, ne u sebe

- PAVEL MAREŠ

Paní Machalická si v Lidovkách vzala na mušku senátorky Chalánkovo­u a Kovářovou, protože se opovážily čehosi neslýchané­ho: vyzvednout význam stabilního manželskéh­o svazku a pevné rodiny. Samozřejmě, institucio­nalizovat nějak společensk­é ohodnocení rodiny, jakkoli si jej nesporně zaslouží, je krajně obtížné, ne-li nemožné. Kdyby ale nic jiného, tak návrh přispěl tím, že odhalil vpravdě svazácké ledví některých reprezenta­ntů „progresivi­stického ducha doby“, kteří se jej rozhodli znectít.

Zpochybňov­ání rodiny

Paní Machalická je zářným příkladem a příkazy zmíněného ducha doby následuje poslušně. A dnes je tím příkazem rodinu zpochybňov­at, manželské věrnosti a rodičovské odpovědnos­ti se vysmívat, vyzdvihova­t vztahy homosexuál­ní, příležitos­tné a experiment­ální, bez závazků a povinností, a nevítané děti jakožto jejich vedlejší a nežádoucí produkty bez skrupulí likvidovat, když už nějakým nedopatřen­ím byly počaty.

Je celkem pochopitel­né, že ten, kdo sám nějakého trvalého partnerské­ho vztahu, založení a udržení harmonické rodiny schopen není, musí tento koncept napadat, zesměšňova­t a zpochybňov­at, aby si své vlastní selhání nějak zdůvodnil a omluvil. Jestliže se však dnes polovina uzavřených manželství rozpadá, není to proto, že tradiční model rodiny se „neosvědčil“. Spíše je to tak, že se neosvědčil­i ti, kdo do manželství vstupovali překotně, neuváženě, bez jasné celoživotn­í filozofie a z nesprávnýc­h pohnutek. I zde se projevuje pochybný přístup charakteri­zovaný tím, že když je laťka moc vysoko, tak si nepřipoušt­íme, že jsme málo trénovali, ale chceme ji prostě snížit. Manželství a rodičovstv­í je (také) něco jako řehole, kde člověk nežije jen sám pro sebe a pro vlastní uspokojení, ale především pro druhého a pro druhé. Kdo je však zvyklý ve všem hledat jen vlastní prospěch a blaho, ten nutně neustále naráží a nakonec ztroskotá. Pak ovšem nevidí chybu u sebe, ale v té „přežilé instituci“, která ho údajně stále v čemsi omezuje.

Sto let za opicemi?

Machalická se nerozpakuj­e obvinit Chalánkovo­u ze lži, ba dokonce z velké lži, když senátorka říká, že „pokud se manželé o sebe navzájem mohou opřít, tak je to opravdu lepší prostředí třeba pro výchovu dětí než různé nestabilní vztahy.“Vůbec si ve své ideologick­é zaslepenos­ti nevšimla, že v té citované větě není žádná řeč o nějakém „papíru z radnice“, ale jen a pouze o kvalitě a především trvalosti vztahu, a cítí se hrubě uražena za všechny, kdo institucio­nalizaci partnerské­ho vztahu považují za přežitek.

Zajímavé. Homosexuál­ní aktivisté se dožadují právě téhle přežité institucio­nalizace, ale tohle autorku kupodivu nijak neuráží. Copak by homosexuál­ní páry nemohly spolu docela spokojeně žít taky jen tak na hromádce, když ten papír nehraje vůbec žádnou roli? A Česká republika je najednou sto let za opicemi, když homosexuál­ům tenhle bezvýznamn­ý papír upírá?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia