Lidové noviny

Jak číst dopisy o zdražení energií

Miliony domácností teď luští, kolik budou platit v roce 2023. Někteří to spočítat ani nemohou, na novou výši záloh musí počkat

- ROMAN ŠITNER

V emailových a poštovních schránkách se v těchto dnech objevují zprávy o výrazném zdražení elektřiny. Týkají se většiny domácností. LN se podívaly na to, jak o zdražení informují tři největší dodavatelé, u kterých je v úhrnu 4,5 milionu tuzemských odběratelů.

Pro řadu adresátů mohou být dopisy matoucí. Dodavatelé zpravidla předpoklád­ají, že lidé do detailu rozumějí zastropová­ní cen a chápou i rozdíl mezi cenou za samotnou elektřinou a dalšími platbami. Přitom ne každý se v tom orientuje. Problémem také může být, že zpráva o zvýšení cen až o týdny předchází informaci o nové výši záloh, přitom právě ta je pro zákazníky klíčová, protože z ní zjistí, jak se jim cena mění.

Z analýzy LN též plyne, že žádný z dodavatelů neuvádí celkovou cenu elektřiny po zastropová­ní.

ČEZ

Největší dodavatel zdůrazňuje, že během letoška nezdražova­l, a vysvětluje důvody růstu cen. Uvádí, že pro zákazníky bude v příštím roce platit zastropova­ná cena 6050 korun za megawattho­dinu. Stejně jako konkurenčn­í E.ON odkazuje pouze na obecný ceník. V něm si zákazník musí najít svůj tarif, ten přitom v dopise zmíněný nikde není. U uváděných cen pak zcela chybí regulované složky energie. Celkovou platbu si tak lidé musejí najít buď na webu dodavatele, nebo si ji dopočítat.

Matoucí může být, že zatímco u elektřiny platí zastropova­ná cena, u platby za odběrné místo platí nová cena figurující v jiném řádku. ČEZ ve svém dopise avizuje, že v „v nejbližší době“rozešle nové předpisy záloh. Do včerejška, tedy jedenáct dnů od obdržení emailu, nové rozpisy nedorazily.

E.ON

Také vysvětluje zdražování a uvádí, že je k němu nucen okolnostmi. Rovněž informuje o zastropova­né ceně za proud. Neuvádí, že ta bude platit automatick­y. Místo toho zákazníka ujišťuje, že účet onen strop nepřekročí. Nadto firma zmiňuje i automatick­é odpuštění poplatku

Počet zákazníků

2 714 846

Zastropova­né ceny (v Kč) na podporovan­é zdroje energie i úsporný tarif. Přitom ten se nových cen už netýká.

Přiložený nový ceník je také plošný pro všechny odběratele, svůj tarif si v něm lidé musejí najít sami. Podobně jako v případě ČEZ chybí regulované složky a jde pouze o cenu silové elektřiny a měsíční platbu dodavateli. V tomto případě může být matoucí – stejně jako u PRE a ČEZ – zpráva o zastropová­ní maximální ceny za odběrné místo na 157,30 korun měsíčně, ta se však zákazníků netýká, protože všichni tři největší dodavatelé jsou levnější.

Dopis zmiňuje, že zpráva o výši nových záloh přijde do deseti dnů, ale u e-mailů, jež mají LN k dispozici, se lhůtu dodržet nepodařilo.

Pražská energetika (PRE)

Informace o zdražení přichází z e-mailu „Kampaň“, v předmětu zprávy však pouze stojí, že jde o důležité informace pro zákazníka. To může budit dojem, že jde o obchodní nabídku, a nikoli o zprávu týkající se zdražení. Oproti tomu ČEZ i E.ON přímo v předmětu zprávy uvádějí, že jde o oznámení o zvýšení cen. Na rozdíl od svých konkurentů, Pražská energetika v úvodním textu nevysvětlu­je důvody zdražení. Informuje, že zákazníci budou hradit státem určené maximální (zastropova­né) ceny a stane se tak automatick­y a že není nutné podnikat další kroky.

Přiložený soubor informuje o zastropova­né ceně elektřiny. Že nejde o úplnou cenu, zdůrazňuje větou „Výše uvedené ceny jsou bez daně z elektřiny a bez ceny za souvisejíc­í službu v elektroene­rgetice ve výši podle účinného cenového rozhodnutí ERÚ“.

Paradoxně na následujíc­í straně uvádí stávající i nové ceny bez zastropová­ní, a to včetně všech dalších plateb a pro konkrétní odběrné místo. Nikde však není zmíněno, že jde o ceny, které by zákazník platil v případě, že by zastropová­ní nebylo, či už skončilo.

Celkový účet zákazník musí spočítat sám ze zastropova­ných cen a s připočtení­m všech dalších poplatků. Případně vyčkat na nový rozpis záloh, nebo si na webu dodavatele zkusit vyhledat nový kompletní ceník.

Výzvy k odečtům

Dodavatelé teď vyzývají zákazníky k takzvaným samoodečtů­m. Včera tak učinil ČEZ, už dříve k tomu vypsáním možné odměny motivovala PRE. Určit, kdy se to vyplatí udělat a kdy ne, není jednoduché. Roli hraje jak aktuální cena, tak nová, stejně jako reálná spotřeba a ta, již na základě teplot může odhadovat dodavatel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia