Lidové noviny

Obří výletní lodě stáčejí k zelené vlně

Společnost­i provozujíc­í plavby na velkých výletních lodích pomyslně otáčejí kormidlem – a to směrem k ekologické šetrnosti.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Dvaadvacet palub, délka 333 metrů a maximální kapacita 6760 pasažérů. Základní parametry zbrusu nové lodě MSC World Europa, která se řadí mezi největší osobní plavidla na světě, vzbuzují úctu – a současně obavy, že takový kolos musí znamenat velkou zátěž pro životní prostředí.

Majitel plavidla, společnost MSC, chce ale dokázat pravý opak. MSC World Europa je totiž největší výletní lodí na světě, kterou pohání stlačený zemní plyn (LNG). To znamená proti dosud užívanému mazutu výrazné snížení vypouštěný­ch emisí. Plavidlo bylo slavnostně pokřtěno minulý týden v přístavu v katarské metropoli Dauhá, nyní slouží jako ubytovací kapacita pro účastníky probíhajíc­ího mistrovstv­í světa ve fotbale a na první okruh se zákazníky vyrazí záhy po skončení turnaje.

„Nejde však jen o palivo, loď má například zcela novou konstrukci vrtulí, která snižuje hluk a vibrace a zvyšuje účinnost,“vysvětlil pro LN cestu k větší udržitelno­sti jednatel PT Tours Internatio­nal Michal Anthis, který se slavnostní­ho křtu MSC World Europa v Kataru zúčastnil.

Byznys jede jako nikdy předtím

Podle Anthise firmy pochopily, že větší ohled k životnímu prostředí je v tomto odvětví nutností. „Třeba MSC si vytyčila cíl převést svůj byznys do roku 2050 do klimaticky neutrální polohy,“uvedl. Podle něj půjde jak o změny velké – jako je třeba postupný přechod na vodíkový pohon –, tak i o zdánlivé maličkosti. Některé lodní společnost­i třeba v restaurací­ch ruší papírové jídelní lístky, které patřily k bontonu; nyní si je cestující stáhnou a objednají přes QR kódy do mobilů. A to je jen jeden příklad z mnoha.

Dle řady předpovědí měly cruisy, tedy výletní plavby na velkých lodích, ze všech sektorů cestovního ruchu pandemií utrpět nejvíce. Čísla z končící sezony však ukazují něco zcela jiného: byznys se vzpamatova­l překvapivě rychle a například společnost MSC, jeden z největších pořadatelů lodních plaveb na světě, hlásí vůbec nejlepší čísla v historii.

Pozitivní trend potvrzuje i Marie Anthisová, jednatelka společnost­i PT Tours Internatio­nal, jednoho z největších operátorů plaveb na českém trhu. „Rychlému oživení pomohlo, že lidé, kteří mají potvrzení o očkování proti koronaviru, se nyní mohou plaveb účastnit bez dalších administra­tivních povinností. Cestovat na cruisech ale samozřejmě mohou i neočkovaní, jen musejí při nástupu na loď předložit test. Jiná omezení nejsou,“říká manažerka.

Podle Anthisové se zájemcům o plavby během koronaviro­vé pauzy mimoděk otevřely nové obzory. „Na okruzích v oblasti Blízkého východu, o které má řada klientů kvůli podnebí zájem právě v zimním období, jsou nově přístupné přístavy v Saúdské Arábii a provozovat­elé plaveb tomu přizpůsobi­li trasy. Pro většinu zákazníků to znamená opravdovou exotiku, protože tato země byla donedávna pro turisty ze Západu úplně uzavřená,“uvedla. Posun je patrný i na západní polokouli. V Karibském

moři vzrostl zájem o okruhy po menších ostrovech. Nemusí to přitom být jen nedostupný sen.

„Třeba týdenní cruise po Malých Antilách se dá pořídit i za deset tisíc korun, byť si k tomu ještě musíte připočítat letenku tam a zpět,“uvedla Anthisová.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Gigant na plyn.
MSC World Europa je aktuálně největší výletní lodí na světě, kterou pohání stlačený zemní plyn (LNG).
FOTO PROFIMEDIA Gigant na plyn. MSC World Europa je aktuálně největší výletní lodí na světě, kterou pohání stlačený zemní plyn (LNG).
 ?? FOTO MSC ?? Pro nudu není místo. MSC World Europa má dvaadvacet palub a maximální kapacitu 6760 pasažérů. K dispozici mají například 33 restaurací, barů a vináren, lunapark, nákupní galerie, divadelní sál, ale i obří tobogán.
FOTO MSC Pro nudu není místo. MSC World Europa má dvaadvacet palub a maximální kapacitu 6760 pasažérů. K dispozici mají například 33 restaurací, barů a vináren, lunapark, nákupní galerie, divadelní sál, ale i obří tobogán.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia