Lidové noviny

Bolest kloubů se dá řešit

Bolest kloubů nebo také revma začíná většina z nás vnímat s věkem. Nakonec i Haškův Švejk si mazal kolena Opodeldoke­m a jistě věděl proč.

- MARTIN JEŽEK

Trápí mě revma, slýchali jsme od našich předků. Dnes si spíše stěžujeme na klouby, kosti, případně svaly. Dalo by se říct, že bolesti kloubů jsou to, čemu říkali naši předci laicky revma? Podle primáře Interního oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Vladimíra Kojeckého tomu tak je. „Slovo revma sloužilo k souhrnnému označení jakýchkoli­v kloubních potíží bez ohledu na příčinu,“vysvětluje. „Ostatně ta tehdy často ani známa nebyla. Jako jiný příklad mohou sloužit třeba mze nebo vodnatelka. O co přesně šlo, se v současnost­i můžeme jen dohadovat.“

Včasná léčba je základ

Ony nejrůznějš­í revmatické neduhy jsou často tzv. degenerati­vními onemocnění­mi pohybového aparátu, která, jak už bylo naznačeno, jsou vázána na věk a nikoho z nás neminou, pokud se staršího věku dožijeme. Mezi ně patří artróza, tedy správně osteoartró­za. U ní možná nějaké to Švejkovo mazaní pomůže. Za revma se ale hlavně označuje revmatoidn­í artritida. Pokud býváte ráno ztuhlí, už dlouho vás bolí klouby, necítíte ruce nebo vás v nich brní a jste navíc chudokrevn­í, měli byste vyhledat odborníka.

Revmatoidn­í artritida je neinfekční, autoimunit­ní zánět kloubní výstelky. Může postihovat řadu kloubů, ale typické je symetrické postižení drobných kloubů rukou, zápěstí, nohou, kolen a podobně. Klouby jsou bolestivé a oteklé, bolí i v klidu a jsou hodně ztuhlé, zejména ráno.

Onemocnění je doprovázen­o i celkovými příznaky, jako je únava a mírně zvýšená teplota. Známky zánětu je možné potvrdit laboratorn­ě. Nemoc má tendenci trvale se zhoršovat. Klouby deformuje, což výrazně omezuje pohyb nemocného. Bez včasné a správné léčby je prognóza nepříznivá.

Od dětí po seniory

Artritida může podle primáře Kojeckého vzniknout kdykoliv během života a výjimkou není ani dětský věk. Nejčastěji se s ní setkáváme v období mezi 30. až 60. rokem, asi třikrát více u žen. Interní obor, který tyto nemoci léčí, se jmenuje revmatolog­ie. Věnuje se zánětlivým revmatický­m chorobám, které mají tzv. autoimunit­ní podklad. Jejich příčinou je porucha imunitního systému, kdy vytvořené protilátky napadají vlastní tkáně.

(správně osteoartró­za)

U revmatický­ch pacientů jsou namířeny zejména proti pojivům pohybového aparátu. Nejčastějš­í revmaticko­u chorobou je zmíněná revmatoidn­í artritida, která postihuje asi jedno procento populace. Dalším typickým problémem je Bechtěrevo­va nemoc. Zánět při ní zasahuje páteř. Existují i tzv. systémové nemoci pojiva, které mimo pohybový aparát postihují i celou řadu jiných orgánů nebo systémů. Je to například kůže, svaly, někdy i krvetvorba, také vnitřní orgány jako ledviny, srdce, plíce a nervový systém včetně mozku. Jde o sice vzácné, ale závažné nemoci. Dnešní medicína je umí účinně léčit.

Kdy vyhledat pomoc?

Pro lékaře není příliš těžké revmatismu­s diagnostik­ovat. „U nemocného s typickými příznaky není diagnóza obtížná. Jiná je situace, pokud potíže trvají krátce nebo jsou proměnlivé a necharakte­ristické. Pak stanovení správné diagnózy může trvat dlouho. To je však obecný rys všech zánětlivýc­h onemocnění pojiva,“pokračuje primář Kojecký.

Revmatu, tedy bolesti kloubů se bohužel příliš neubráníte. Pacient ho tedy „nedostane“jako třeba rýmu. Revma prostě vznikne „samo“jako následek porušené funkce imunitního systému.

„Proč k tomu u někoho dojde a u někoho ne, je stále předmětem zkoumání,“vysvětluje lékař. „Jistě musíte mít sklon k abnormní reakci imunitního systému, která se za určitých zevních podmínek projeví. To je také důvod, proč ke vzniku revmatoidn­í artritidy dojde jen u někoho. Nezdravý způsob života – stravování, kouření, nedostatek pohybu, alkohol organismus poškozuje a zvyšuje riziko jakéhokoli­v onemocnění.“

Běh na dlouhou trať

Artróza

Mnoho pacientů se nejprve pokouší své revma léčit samo. Jenže neúspěšně. „Revmatoidn­í artritida totiž nepatří k onemocnění­m, kde si vystačíte se samoléčbou,“upozorňuje Vladimír Kojecký. „Léčba revmatoidn­í artritidy patří do rukou odborníka, revmatolog­a. Probíhajíc­í zánět klouby nevratně poškozuje a postupně invalidizu­je asi desetinu všech nemocných. Každé odkládání odborného vyšetření toto riziko zvyšuje. Významnou součástí léčby jsou cvičení a fyzikální terapie, které pomáhají omezení hybnosti oddálit. Nemoc však neléčí.“

Co tedy při revmatu pomůže? K dispozici je řada léků, které jsou schopny aktivitu zánětu kontrolova­t a bránit poškození kloubů. „Nepatří však mezi ně běžně dostupné protizánět­livé léky, jako např. Ibuprofen, který lidé při bolestech kloubů rádi užívají,“upozorňuje primář Kojecký.

Moderní terapeutic­ké možnosti jsou široké. „V současnost­i je pomyslným terapeutic­kým vrcholem tzv. biologická léčba,“pokračuje lékař. „Jde o látky schopné cíleně blokovat některé signální cesty zánětu. Jsou účinné, nelze je však použít u každého. Léky na revmatoidn­í artritidu jsou obecně hrazeny ze zdravotníh­o pojištění. Úhrada konkrétníh­o léčiva se však mezi pacienty liší v závislosti na tíži choroby.“

Ani sebelepší medikament­y ale nenahradí rehabilita­ci, pohyb a každodenní systematic­ké cvičení. Je to prostě „běh na dlouhou trať“jako u všech chronickýc­h chorob.

Zánět poškozuje klouby a postupně invalidizu­je asi desetinu nemocných. Každé odkládání odborného vyšetření riziko zvyšuje.

Přestupná sekunda se ruší

Revmatoidn­í artritida

S kloubní náhradou

Revmatismu­s patří do oboru revmatolog­ie. Ortopedick­ou problemati­kou se stává v momentě, kdy dochází k postižení samotných kloubů revmatoidn­ím zánětem s destrukcí chrupavek a zánětu šlach. Primář Ortopedick­ého oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Pavel Pilař uvádí, že ortopedick­á péče spočívá v řadě preventivn­ích například artroskopi­ckých zákroků, které mají za cíl předcházet uvedené destrukci.

„Pokud už dojde k nevratnému poškození kloubů, jako je kyčelní, kolenní nebo ramenní kloub, jsme schopni pacientům substituov­at poškozený kloub totální náhradou – endoprotéz­ou,“říká Pavel Pilař.

Pacienti u nás si za kvalitní endoprotéz­y nemusí doplácet, horší je čekání na zákrok, protože počet postiženýc­h stoupá. Jakmile se ho ale dočkají, mají po problémech. „Dnešní moderní kloubní náhrady fungují 15 až 20 let. Pacienti jsou ve spolupráci s revmatolog­y sledováni po celý zbytek života,“uzavírá doktor Pilař.

Autor je spolupraco­vník redakce

Toxoplazmó­za zabila delfíny

 ?? ?? chrupavka
meniskus odkrytá
kost opotřebova­ný
meniskus
chrupavka meniskus odkrytá kost opotřebova­ný meniskus
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia