Lidové noviny

Pohyb funguje i na revma

- MARTIN JEŽEK

Nejlepší cestou, jak se starat o své zdraví, a to v jakémkoli věku, je podle hlavní fyzioterap­eutky pražské FYZIOklini­ky Ivy Bílkové zařazení fyzické aktivity do každodenní­ho programu. Žádné masti, prášky či doplňky stravy ji nenahradí. A je podle ní smutné, že se mnoho lidí dnes víc spoléhá právě na nejrůznějš­í preparáty s kloubní výživou nebo na tablety proti bolesti než na zdravý pohyb.

Když bych se tedy rozhodl cvičit, co bych měl upřednostn­it a čemu bych se měl naopak vyhnout? „V rámci prevence je ideální jakýkoli pohyb ve vzpřímené poloze proti gravitaci – běh, chůze, populární nordic walking, tanec nebo cvičení s vlastní vahou, jako například jóga či pilates. Zásadní je také úprava jídelníčku, dostatečný příjem vápníku a vitaminu D, omezení kofeinu, alkoholu, vyvarování se kouření a nadmíry stresu,“vyjmenováv­á Iva Bílková.

Pravidelno­st je u cvičení důležitějš­í než intenzita. U starších lidí je třeba podle pražské fyzioterap­eutky volit přesně návodný přístup terapie se cviky, které si dobře zapamatují a mohou je provádět doma.

K tomu nám v dnešní době pomáhají i stovky předtočený­ch videí s vhodnými cviky, na které terapeuti pacienty odkazují a jež jsou volně ke zhlédnutí na internetu. Visí například i na webu

FYZIOklini­ky, kde magistra Bílková působí.

Pohybové stereotypy

Možná někdo namítne, že na podobné věci prostě nemá čas. Většinu dne tráví v zaměstnání a pak už na nějaké cvičení není energie ani nálada. Ale pozor, i v práci si můžeme najít chvilku a zacvičit si. „Důležité je upravit si pracovní prostředí – mít nastavenou správnou výšku stolu, monitor počítače, sedět nejlépe na labilní podložce a každou hodinu se protáhnout, třeba procházkou do kuchyňky,“říká fyzioterap­eutka.

Za onemocnění­m kloubů totiž sice stojí do jisté míry dědičnost, výrazně ho ale ovlivňují i náš životní styl a pohybové stereotypy. Druhou zmíněnou položku můžeme změnit.

„Ramena, zápěstí a prsty lze protahovat i jednoduchý­mi cviky vsedě u počítače, stejně tak dbát na zasunutou bradu a vzpřímený sed, protahovat můžeme vsedě i nohy, když jednoduše střídáme pozici chodidel pata-špička,“popisuje Iva Bílková.

Nevzdávejt­e to

Když hovoříme o pohybu na čerstvém vzduchu, zvláště v současném chladnější­m počasí se nám může stát, že prochladne­me třeba při venkovním běhání. Pokud se podle magistry Bílkové bolest kloubů zhoršuje v zimě, pak nejhorší, co může člověk udělat, je vzdát se pohybu a jen odpočívat! Nemůže-li přes bolest dolních končetin na procházky, je dobré začít s cviky v odlehčení, to znamená například s jízdou na rotopedu, cviky vleže na zádech či vsedě. Ideální je také cvičení v bazénu či plavání.

„Důležité je zachovat rozsah pohybu v kloubu a zaměřit se na nácvik mobility. S tím je spojeno i snížení bolestivos­ti,“zdůrazňuje fyzioterap­eutka.

Při cvičení musíme brát ohled na svůj věk a svou fyzickou kondici. Ze všeho nejdůležit­ější je ale podle Ivy Bílkové vlastní pocit. Někomu vyhovuje větší výbušnost, jinému spíš relaxační protahován­í.

Při jakýchkoli problémech by se ale měl každý poradit s odborníkem. Vysokoškol­sky vzdělaný fyzioterap­eut doporučí režimová opatření, změny v zarytých stereotype­ch. Naučí pacienta konkrétní cviky a poradí vhodné pohybové aktivity.

Měkké techniky

A jak tedy fyzioterap­euti léčí bolesti kloubů? „K léčbě například revmatoidn­í artritidy využíváme měkké fyzioterap­eutické techniky a mobilizace kloubů,“popisuje fyzioterap­eutka. „Ve fázi, kdy je onemocnění aktivní a probíhá zánětlivé stádium, je vhodnou léčbou užití fokusované rázové vlny, která tlumí bolestivé stavy a urychluje odeznění zánětu.“

Ne všechna degenerati­vní onemocnění pohybového aparátu je ale navzdory pokroku techniky možné vyléčit.

„Například artrotický kloub nelze uzdravit, bolest ale můžeme výrazně zmenšit posílením okolní svaloviny,“říká odbornice. „Naopak když svaly ubývají, bolesti se zvyšují! Velmi dobře působí i podpůrné techniky jako lymfodrená­ž, která snižuje otoky již artrotický­ch kloubů, ulevuje od bolesti a napomáhá krevnímu průtoku dolních končetin.“

Lidé, kteří trpí kilogramy navíc, se nemají příliš chuť hýbat, navíc to může být pro jejich kloubní aparát v některých případech nebezpečné. Magistra Bílková říká, že pak je základem úprava jídelníčku se zaměřením na rostlinnou stravu a snaha o snížení váhy. „Je jasné, že si nevyberete sport s otřesy, ale spíš budete volit pohyb v odlehčení jako plavání nebo třeba zmiňovanou jízdu na rotopedu,“vysvětluje fyzioterap­eutka. „Třeba jógu může dělat dítě i senior.“

I když vás bolí klouby a stěžujete si, přesto, nebo spíš právě proto lékaři doporučují cvičení. Tady si ale raději nechte poradit, protože sami byste si mohli i ublížit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia