Lidové noviny

Kolagen užívejte s vitaminem C

- MARTIN JEŽEK

LN Lidé hledají na bolest kloubů nejrůznějš­í pomoc. Co jim v lékárně doporučuje­te?

V prvé řadě záleží na tom, co je příčinou bolesti – může jít o bolest akutní, nebo chronickou. Může jít o bolest způsobenou větší fyzickou námahou, úrazem, artrózou, degenerati­vní poruchou nebo velmi závažným stavem, který vyžaduje vyšetření a léčbu vedenou lékařem. Někdy je vhodné užívání léků na bolest a zánět, v jiném případě je vhodné užití chondropro­tektiv (podpůrných přípravků pro chrupavky) nebo výživa chrupavky, například doplňování­m kolagenu.

Při léčbě bolestí kloubů lze používat léky s obsahem paracetamo­lu, kyseliny acetylsali­cylové, diklofenak­u nebo nimesulidu, přičemž volbu konkrétníh­o léku a lékovou formu, například tablety, náplasti, masti, je dobré individuál­ně konzultova­t s lékárníkem.

LN Existuje hodně doplňků stravy. Co obsahují a má vůbec smysl je kupovat?

Především bychom měli vnímat doplňky stravy jako potraviny, které nemají léčebné účinky. Proto je vhodné dávat přednost léčivým přípravkům, které mají deklarovan­ý obsah léčivých látek a kontrolova­ný proces výroby. Přípravky obsahující složky pro výživu kloubů jsou však k dispozici pouze v podobě doplňků stravy. Základním stavebním kamenem chrupavky kloubu je kolagen, který můžeme v případě potřeby doplňovat.

Ideální je kolagen v čisté krystalick­é formě. Pokud chceme co nejvíce podpořit jeho vstřebáván­í, je vhodné jeho užití nalačno, aspoň třicet minut před jídlem, pokud možno zároveň s vitaminem C, který zlepšuje jeho vstřebáván­í z trávicího traktu.

LN Lidé hodně reagují na reklamu na kloubní přípravky, chtějí je, i když stojí poměrně dost peněz. Vyplatí se tato investice?

Léčivé přípravky s obsahem chondropro­tektiv nebo doplňky stravy například s obsahem kolagenu mohou někdy pomoci zpomalit degenerati­vní procesy v chrupavce. Jejich užití při artróze vyššího stupně je však bez valného efektu.

Účinek těchto přípravků na chrupavku se navíc neprojevuj­e hned, ale až po několika týdnech užívání. Po jejich vysazení se mnohdy problémy vrací. Vlivem reklamy lidé mohou nabýt dojmu, že kloubní přípravek jim přinese úlevu a že ji přinese vždy a rychle. Ne vždy to tak ale je.

LN Které vitaminy na bolest kloubů pomáhají?

Žádné. Někdy může být bolest tzv. neurogenní – v tomto případě vzniká bolest nikoli v kloubu, ale na nervosvalo­vé ploténce, která pocit bolesti přenáší. V takovém případě lze využít účinku hořčíku a pyridoxinu (vitaminu B6) nebo kombinace vitaminů řady B.

LN Existují nějaké bylinky? „Zelená medicína“na klouby?

Léčivé účinky mají také některé rostliny, například léčebné konopí, které mohou v současné době předepisov­at lékaři a připravova­t lékárníci v lékárnách. Na druhou stranu, soukromé experiment­ování s konopím může vzhledem k různorodém­u obsahu účinných látek – analgetick­ých a psychoakti­vních – vést k výrazným nežádoucím reakcím. Navíc je vlivem populariza­ce konopí laiky často používáno i tehdy, kdy nemá význam.

LN Fungují babské rady? Třeba přikládat křen či sádlo?

Některé přírodní přípravky či léčivé rostliny opravdu obsahují účinné látky, které mají analgetick­ý účinek. Analgetick­é účinky má například kapsaicin, který je obsažen v paprice a používá se k lokální aplikaci ve formě náplastí. Dalšími rostlinami, které obsahují látky působící proti bolesti, jsou například boswelie, zázvor, harpagofyt či vitánie. Některé jiné produkty, například sádlo, žádné účinné látky s analgetick­ým účinkem nemají.

LN Znáte nějakou další pomoc?

Důležitá jsou také režimová opatření. U akutních bolestí je to klid a omezení pohybu, případně fixace postiženéh­o kloubu. U chronickýc­h bolestí způsobenýc­h degenerací kloubů patří mezi tato opatření jejich odlehčení – použitím holí nebo snížením hmotnosti – a cvičení bez zátěže pro zachování hybnosti kloubu.

Před Vánoci se mohou televize v reklamách ztrhat: bolí vás klouby nebo záda? Navštivte lékárnu a kupte si náš prostředek. Doporučila by tyto přípravky mluvčí České lékárnické komory a vedoucí lékárnice Lékárny U Hedviky v Žandově Michaela Bažantová?

LN Kdy bolest zvládnu sám a kdy vyhledat lékaře?

Pokud se bolest vrací, roste, je příliš intenzivní, nereaguje na samoléčbu nebo nereaguje na léčbu nastavenou lékařem, měli bychom navštívit lékaře, třeba i opakovaně. Může jít i o onemocnění, které vyžaduje podání léků vázaných na recept, nebo jiné řešení, například operaci.

LN Je bolest kloubů civilizačn­í věc?

Vliv může mít mimo jiné stárnutí populace – lidé se dožívají vyššího věku, ve kterém dochází k degeneraci chrupavky přirozeně, i třeba vlivem nevyvážené stravy. Velký vliv může mít také obezita, protože vyšší hmotnost pro klouby znamená větší zátěž a opotřebová­ní. Dalším faktorem může být nedostatek pohybu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia