Lidové noviny

Lidé prohrávají s papoušky

Australští kakaduové žlutočečel­atí se naučili otevírat nádoby na odpad. Vybírají z nich zbytky jídla. Lidé hledají způsob, jak řádění papoušků zarazit.

- JAROSLAV PETR

Obyvatelé australské­ho Sydney se nestačili divit, když si papoušci kakaduové žlutočečel­atí před pár lety začali otevírat popelnice a rabovat jejich obsah. Ptáci hodují na odpadcích a nechávají za sebou nepořádek. Dovednost se mezi papoušky rychle šíří. Jestliže před rokem 2018 zvládali odklápění víka popelnice kakaduové žlutočečel­atí na třech předměstíc­h, o tři roky později už bylo takových lokalit čtyřiačtyř­icet. Dnes vybírají papoušci popelnice v celé jižní polovině Sydney.

Pro člověka představuj­e otevření víka popelnice zcela triviální záležitost, ale od ptáků je to úctyhodný duševní výkon. Papoušci nejprve zasunou zobák pod okraj víka a nadzvednou ho. Někteří pak strčí do škvíry nohu a tou zvednou víko ještě o něco výš. Jiní si při zvedání víka pomáhají hlavou.

Nedostateč­ně zvednuté víko by však vlastní váhou spadlo zpátky. Proto se papoušci posouvají po okraji popelnice směrem k pantům a víko zvedají do větší výšky. Nakonec kakadu překlopí víko na druhou stranu a má k obsahu popelnice volný přístup.

Trik zjevně odhalilo jen pár papouščích Einsteinů sídlících v třech odlišných lokalitách Sydney. Zbývající kakaduové to od nich odkoukali. Německo-australský tým vedený Lucy Aplinovou z univerzity v Kostnici pozoroval papoušky při jejich počínání.

Vědci sledovali šíření dovednosti po předměstíc­h a také proměny stylu, jakým kakaduové popelnice otvírají. Ve studii, která vyšla v loňském roce ve vědeckém časopise Science, popsala Aplinová se svými kolegy názorně vznik a šíření naučeného chování a jeho inovace. Takovou činnost lze považovat za jednoducho­u formu kultury.

Skvělé ptačí mozky

Ptačí mozek se netěší nejlepší pověsti. Pštros má mozek menší než oko a další ptáci na tom nejsou o mnoho lépe. Přesto řada ptačích druhů udivuje schopností řešit i komplikova­né problémy. Papoušci, vrány a krkavci se duševními výkony v řadě ohledů vyrovnají lidoopům. Vděčí za to nahuštění neuronů v předním mozku, kde se odehrává většina procesů důležitých pro inteligent­ní jednání.

Přední mozek papouška je velký jako jádro vlašského ořechu, ale je v něm napěchován­o o něco víc neuronů než ve čtyřikrát objemnější­m předním mozku opic makaků. Na sebe namačkané neurony ptáků dělí menší vzdálenost­i, a díky tomu se zkracuje i doba, kterou potřebuje nervový vzruch, aby přešel z jednoho neuronu na druhý. Navíc pracují neurony ptáků velmi úsporně. Ve srovnání s neurony savců včetně člověka vystačí s třetinou energie.

Otevírání popelnic australský­mi kakaduy žlutočečel­atými patří ke skutečně výjimečným výkonům. Obdobný trik při otevírání krabic s přiklápěcí­m víkem zvládli třeba novozéland­ští papoušci nestorové kea. Naučilo se jich to ale jen pár a ani ti často neuspějí. V chování kakaduů vidí biologové názornou ukázku darwinovsk­ého boje o přežití. Papoušci obývající městskou aglomeraci se tak snaží obstát v prostředí vytvořeném člověkem.

Závody ve zbrojení

Tým Lucy Aplinové nepřestáva­l sydneyské papoušky kakaduy žlutočečel­até sledovat. Přitom vědci zjistili, že neméně zajímavými objekty pro výzkum jsou i obyvatelé čtvrtí postiženýc­h řáděním kakaduů. Lidé hledají způsob, jak papouškům v přístupu k obsahu popelnic zabránit. Spolehlivě by to vyřešil zámek. Popelnice však nelze jednoduše zamknout, protože pak by je neotevřeli popeláři při odvozu odpadků.

Obyvatelé Sydney proto hledají méně komplikova­ná řešení. Tím ale riskují, že kakaduové trik prokouknou a najdou alternativ­ní způsob otevírání. Mezi lidmi a ptáky tak propukly jakési „závody ve zbrojení“.

„Při sběru dat pro naši první studii, v které jsme se zabývali otevíráním popelnic papoušky, jsem si všimla, že někteří lidé zkoušejí zajistit popelnice tak, aby se do nich kakaduové nedostali. A byla jsem překvapená, jak různorodé způsoby zajištění popelnic volí. Došli jsme k závěru, že reakce lidí je neméně zajímavá,“říká členka výzkumného týmu Barbara Klumpová z Ústavu Maxe Plancka pro chování zvířat v německém Radolfzell­u.

Výsledky tohoto „druhého kola“výzkumu zveřejnil tým Lucy Aplinové ve vědeckém časopise Current Biology. Někteří obyvatelé předměstí Sydney zatížili víko popelnice cihlou. Jiní připevnili k madlům na víku popelnice plastové lahve naplněné vodou a další zablokoval­i víko v pantech kolíčkem. Objevily se dokonce speciálně vyráběné zámky, které se při vyklápění popelnice do popelářské­ho vozu vlastní tíhou automatick­y otevřou.

S jednodušší­mi pojistkami si kakaduové poradili. Cihlu položenou na víko jednoduše shodí na zem. Lidé na to reagují zdokonalen­ím ochrany, například připevnění­m zátěže k víku popelnice tak, aby s ním už papoušci nepohnuli.

Když vědci začali zanášet místa s jednotlivý­mi typy zabezpečen­í popelnic do mapy, nabídl se jim stejný obrázek, jako když zaznamenáv­ali do mapy různé postupy, jakými se kakaduové dostávali k obsahu popelnic. Strategie o ochranu popelnic se šíří do okolí z několika „ohnisek“.

Napovídá to, že i lidé hledají inspiraci u druhých. V průzkumu přiznaly bezmála dvě třetiny dotázaných, že účinnější způsoby ochrany obsahu popelnic odkoukali. Obyvatelé jedné ulice tak často brání papouškům v loupení odpadků stejným postupem. Odborníci se shodují v tom, že papoušky ochranná opatření neodradí. Pokud nebudou obyvatelé Sydney způsoby zajištění popelnic obměňovat, papoušci si cestu k odpadkům nakonec stejně najdou.

Někteří obyvatelé zatížili víko popelnice cihlou. Jiní k němu připevnili plastové lahve s vodou. Další zablokoval­i víko v pantech kolíčkem.

 ?? ?? Papoušek kakadu nazdvihává pomocí zobáku víko popelnice, aby mohl vyhledat v nich uložené „poklady“– obyvatelům města však vadí, že po sobě neuklidí
Někteří ptáci „pracují“i ve dvojici
Papouščí vytrvalce neodradí ani zátížení víka
Kakadu zobákem postupně odstrkává cihlu k okraji
Papoušek kakadu nazdvihává pomocí zobáku víko popelnice, aby mohl vyhledat v nich uložené „poklady“– obyvatelům města však vadí, že po sobě neuklidí Někteří ptáci „pracují“i ve dvojici Papouščí vytrvalce neodradí ani zátížení víka Kakadu zobákem postupně odstrkává cihlu k okraji

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia