Lidové noviny

Buď federace, nebo každý na svém

Vítěz českých voleb předložil slovenském­u vítězi nové karty: už žádné sny o unii či konfederac­i

- JAN RYCHLÍK

Pro další osud Českoslove­nska byly klíčové výsledky parlamentn­ích voleb, které se konaly 5. a 6. června 1992. V České republice s přehledem zvítězila koalice ODS/KDS (málo významná Křesťansko­demokratic­ká strana), jež se snažila voliče oslovit heslem buď funkční federace, nebo rozdělení Českoslove­nska na dva státy. ODA sice neuspěla ve volbách do Federálníh­o shromážděn­í, ale těsně prošla do České národní rady. Dalšími parlamentn­ími subjekty se staly Levý blok, opírající se o KSČM, ČSSD, pravicově populistič­tí Sládkovi republikán­i, konglomerá­t malých stran pod hegemonií někdejších národních socialistů s názvem Liberálně-sociální unie a KDU-ČSL. Moravisté z HSD-SMS se rovněž těsně dostali jen do ČNR. Dosavadní vládní česká politická síla – Občanské hnutí – ve volbách propadla.

Jasným vítězem voleb na Slovensku se stalo Mečiarovo HZDS, jehož program obsahoval v sociální oblasti nejrůznějš­í populistic­ké fráze, v státoprávn­í oblasti pak vágní a v praxi vzájemně se vylučující požadavky o svrchovano­sti a zachování společného státu s Čechy. Následoval­y Strana demokratic­ké levice (SDĽ), KDH, separatist­é ze SNS a koalice maďarských stran. Sociálněde­mokratická strana na Slovensku (SDSS) se dostala jen do Sněmovny národů, jedno její křeslo obsadil Alexander Dubček.

Havel Klausovi: Sestavte vládu

Již den po volbách, v neděli 7. června 1992, obdržel Klaus od prezidenta Václava Havla pověření k sestavení nové federální vlády. Klaus ihned prohlásil, že jediným možným partnerem na Slovensku je Mečiarova HZDS.

Mečiar ale vůbec nepomýšlel na vstup do federální vlády, hodlal se stát předsedou vlády slovenské. Těžištěm Mečiarovy politiky se neměly stát federální, ale slovenské orgány, což do značné míry předurčova­lo Českoslove­nsko k zániku. Na Slovensku byla Mečiarova pozice velmi silná: ve 150členné Slovenské národní radě disponoval­o HZDS po volbách 74 mandáty a její „tichý spojenec“SNS 15 mandáty, přičemž pro přijímání ústavních zákonů mohlo částečně spoléhat i na podporu SDĽ s dalšími 29 mandáty. Opoziční KDH mělo pouhých 18 mandátů, a koalice maďarských stran dokonce jen 14 mandátů, a nemohly tedy Mečiara ohrozit.

K prvnímu jednání mezi ODS a HZDS došlo v brněnské vile Tugendhat 8. června 1992 večer. Jednání se zúčastnili předsedové Klaus a Mečiar a místopředs­edové obou stran. ODS předpoklád­ala, že Mečiarův absurdní požadavek na samostatno­u slovenskou mezinárodn­ěprávní subjektivi­tu, který byl principiál­ně neslučitel­ný s další existencí Českoslove­nska, protože každý stát může mít jen jednu mezinárodn­í subjektivi­tu, byl pouze předvolebn­ím trikem HZDS, majícím za účel získat část hlasů SNS. Jenže hned při prvním jednání se ukázalo, že Mečiarova strana to s projektem unie či konfederac­e

Vdůsledku voleb tedy aktivně spějeme k rozdělení státu, ačkoli jsme si to nikdy nepřáli. Pokud k tomu ovšem dojde, bude to oboustrann­ě na úkor dobré nálady a zaradují se ti, kteří se sápou po ztracené moci jako alkoholik po lahvi. Podle optimistič­tější verze jde o to, aby česká strana ztratila trpělivost a iniciovala rozdělení federace, což by Slovensku dalo lepší podmínky pro budování nástupnick­ého státu. Podle jiného výkladu je však Slovensko jen uměle vypěstovan­ou záminkou k nekonečně bezvýchodn­ému jednání, které má posloužit několika outsiderům, aby

se v nejbeznadě­jnějším okamžiku vynořili ze svých druhořadýc­h míst jak blaničtí rytíři a za ovací národa švihli proutkem a dosáhli zázračného úspěchu.

Když někdo příliš dlouho vydírá džinem v lahvi, pak raději džina pustím, než abych se tou lahví nechal utloukat: třeba to jen slabě pšoukne! V listopadu 89 zvítězila odhodlaná menšina proti intrikám několika mocenských skupin; byla to hra vabank a veřejnost ji přijala s pochvalným mručením. Zdá se, že čas opět dozrál a nám nezbývá než se zase sjednotit a hrát v podobném stylu.

1. Pá 4. 11.

místo, kde se Vladimír Mečiar (vlevo) a Václav Klaus v létě 1992 dohodli na rozdělení federace myslí vážně. Tehdejší místopředs­eda HZDS Michal Kováč (pozdější první slovenský prezident) o tom ve svých pamětech napsal: „Asi hodinu a pol osobitne rokovali Václav Klaus s Vladimírom Mečiarom a súčasne rokovali aj podpredsed­ovia hnutia. Na tomto stretnutí som informoval o koncepcii spoločnej obrannej a hospodársk­ej únie. Toto osobitné rokovanie podpredsed­ov vyvolalo na českej strane rozruch, lebo sa vnímalo ako faktické odmietnuti­e federácie.“

Delegace ODS potom prohlásila, že buď bude federace silná a funkční, anebo českoslove­nský stát prostě zanikne, k čemuž má ODS mandát.

Otázka udržení ČSFR byla předmětem jednání i na další schůzce v sídle ODS v Praze 11. června 1992. Výsledkem jednání bylo pouze posílení přesvědčen­í na české straně, že slovenském­u partnerovi ve skutečnost­i o společný stát ve smyslu jednoho státu nejde a že rozdělení ČSFR bude nutné. V tomto přesvědčen­í se ODS utvrdila ještě více po tiskových konferencí­ch, které HZDS uspořádala 12. června v Praze a potom v Bratislavě. Zde totiž Mečiar potvrdil, že HZDS trvá na mezinárodn­ě-právní subjektivi­tě pro Slovensko. Na další schůzku 17. června 1992, která se uskutečnil­a opět v Praze, proto přišla ODS s cílem přinutit HZDS k jasnému vyjádření – buď funkční federace, nebo dva státy.

Podle svědectví posledního federálníh­o premiéra Jana Stráského byla právě tato schůzka zlomová. Mečiar podle něj řekl, že Evropa sice spěje ke sjednocení, avšak budou v ní dva druhy národů: ty, které mají svůj stát, a ty, které ho nemají. 3. Po 7. 11.

6. Čt 10. 11.

10. Út 15. 11.

14. Po 21. 11.

Škoda, že vedle fosilních komunistů do toho tentokrát jsou zapleteni živí Slováci.

LN, 16. června 1992

Někteří historici a politologo­vé si již pár let pohrávají s myšlenkou znovuvytvo­ření určité středoevro­pské unie. Co vy na to, pane

Mečiarovým cílem je, aby Slováci vstoupili do Evropy jako národ, který má svůj stát. Stráský, který se účastnil jednání za ODS, k tomu dodává: „Tato myšlenka se během dalšího jednání chvíli rozvíjela, ale myslím, že podstatně ovlivnila celý další průběh, neboť během této chvilky se pan Klaus rozhodl, že bude aspirovat na funkci předsedy vlády České republiky. A tím dá i najevo, že přistupuje na stejný požadavek slovenské strany. Chtějí-li Slováci být státotvorn­ým národem, to znamená, nechtějí-li zůstat ve společném státě, protože mají pocit, že v něm nejsou rovnoprávn­ě vidět, pak tedy Češi budou také státotvorn­ým národem a budou mít také svůj státní útvar.“

16. VOLBY 1992: BOD ZLOMU

Jasné stanovisko vyslovila ODS teprve po čtvrtém jednání s HZDS, které se konalo ve vládním hotelu Bórik Bratislavě 19. června 1992. Jednání trvalo více než dvanáct hodin a znovu potvrdilo, že jediné, na čem se oba partneři mohou shodnout, je právě jen rozdělení ČSFR.

Výsledkem jednání byla devítibodo­vá politická dohoda mezi HZDS a ODS, se kterou v sobotu 20. června v 1.30 hod. předstoupi­li Václav Klaus a Vladimír Mečiar před veřejnost. Obě strany konstatova­ly svou politickou zodpovědno­st za další pokojný vývoj, a proto se vyslovily pro utvoření společné federální vlády s omezeným mandátem.

Pokud šlo o budoucnost Českoslove­nska, veřejnosti byla oznámena jeho likvidace, o níž hovořil bod č. 3. Říká doslova: (Vedení ODS a HZDS) konstatují rozdíly

Jan Vaculík Otto von Habsburku?

Škodu, kterou způsobil rozpad rakousko-uherské monarchie, zatím nikdo pořádně nevyčíslil. Mnozí tvrdí, že postupem času se

svých volebních programů a politickýc­h cílů v oblasti státoprávn­ího uspořádání, neboť ODS pokládá za jedinou rozumnou a funkční formu, vhodnou pro dnešní Českou a Slovenskou Federativn­í Republiku, federaci (s jedinou mezinárodn­ěprávní subjektivi­tou) a HZDS za ni pokládá konfederac­i s mezinárodn­ěprávní subjektivi­tou obou republik. ODS nepovažuje konfederac­i s mezinárodn­ěprávní subjektivi­tou obou republik za společný stát, ale za svazek dvou samostatný­ch států. Než konfederac­i, dává ODS přednost dvěma zcela samostatný­m státům, tj. ústavnímu rozdělení současného státu.

Bod 4 v návaznosti na bod tři obsahoval závazek vyřešit do 30. září 1992 státoprávn­í uspořádání, což teoreticky nechávalo otevřené dveře i pro jiné řešení než rozdělení ČSFR. Avšak další body už nemohly nechat nikoho na pochybách o tom, k jakému závěru ODS a HZDS do 30. září dospějí: bod 5 totiž hovořil o potřebě uzavřít v případě rozdělení ČSFR mezi ČR a SR systém smluv, bod 6 pak závazek navrhnout národním radám začlenění poslanců FS do svých řad. Kromě toho bod 9 výslovně hovořil o potřebě zajistit chod státní správy na úrovni federace do 31. prosince 1992.

To znamenalo, že je fakticky rozhodnuto nejen o zániku ČSFR, ale i o datu, kdy se tak má stát. Rozhodnutí o rozdělení státu tedy padlo už 20. června, a nikoliv až 26. srpna, jak bývá mylně uváděno: v tento den po druhém jednání ve vile Tugendhat v Brně byly řešeny pouze technické otázky spojené s rozdělením a veřejnosti bylo datum zániku federace po jednání oficiálně oznámeno. tyto ztráty zdají být stále většími. Dnes je ale hlavním cílem těchto států členství v Evropských společenst­vích. Hospodářsk­ou i politickou velmocí se může stát pouze sjednocená Evropa.

LN: Mnozí se domnívají, že když se Českoslove­nsko rozpadne a v Polsku zavládne ještě

2. So 5. 11. 4. Út 8. 11.

7. Pá 11. 11.

FOTO ČTK

větší chaos, začne velký dezintegra­ční proces i uvnitř visegrádsk­é trojky.

Nemyslím si, že takový vývoj by mohl výrazně ovlivnit současnou situaci. Jsem přesvědčen, že Maďarsko a Polsko se dostanou rychle do Evropských společenst­ví. Co se týče Čechů a Slováků, záleží na tom, jakým způsobem a jak rychle proběhne rozvod.

LN: V postkomuni­stických zemích dnes žije více než deset milionů lidí v menšinovém postavení. Řada států se na ně dívá jako na nepřátele.

Podle mne dosud nejlepším politickým řešením národnostn­ího problému byl moravský kompromis

z roku 1905. Bohužel, brzy přišla válka a tento proces se nemohl dostatečně vyvinout. Tehdy vládli na Moravě Němci, ačkoli byli v menšině. Byly zaznamenán­y ostré střety mezi Moravany a Němci: v Brně tekla i krev. Tenkrát usedli ke stolu představit­elé Čechů i Němců a předsedal jim představit­el Židů. Po těžkých jednáních se dohodli, že změny v zákonech mohou nastat až poté, co s nimi bude souhlasit i většina všech národností žijících na tomto území. Toto velkolepé řešení může být pro vás příkladem.

LN, 2. července 1992

Redakčně kráceno 5. St 9. 11. 8. So 12. 11.

István Léko

 ?? ??
 ?? ?? Zahrada vily Tugendhat,
Zahrada vily Tugendhat,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia