Lidové noviny

Huňatá nadílka

-

Před třemi lety vyslal návrhář Tom Ford na molo manekýny v kloboucích z umělé střapaté kožešiny. Kritici si tehdy ťukali na čelo s dotazem, kdo by asi tak chtěl nosit na hlavě něco, co připomíná staženou kočku... Jenomže kreativec Ford si tuto zimu může mnout ruce – a to nejen proto, že před pár dny podepsal s gigantem Estée Lauder smlouvu o koupi své značky za příjemné 2,8 miliardy dolarů, ale také proto, že se s chlupatými pokrývkami hlavy rozhodně nemýlil.

Chundelaté klobouky nyní najdete v regálech domů Fendi či Celine. Tuto zimu nabízí huňaté čapky ve všech barvách i vzorech módní řetězce jako Mango, ale také české značky jako Chatty či extravagan­tní Princess Tiramisu.

ČEKSTAJL

V základním střihu lze snadno rozpoznat plátěný klobouček, tedy původní výbavu rybářů, která na moři chránila před vrtochy počasí. Tato praktická hučka, anglicky zvaná bucket hat ,vlidové češtině přejmenova­ná na blembák, pak byla ve své plátěné podobě velmi populární v 90. letech, kdy ji u nás nosili třeba členové kapely Lunetic. Šílenství po skupině, která stvořila hity jako Máma nebo Ať je hudba tvůj lék, se sice nekoná, móda bláznivých devadesáte­k se ovšem již několik sezon drží na vrcholu módních tužeb zákazníků.

Paktická hučka, anglicky zvaná bucket hat a v češtině lidově blembák, byla ve své plátěné podobě velmi populární v 90. letech

Této zimě kralují střapaté pokrývky hlavy, vlastní ji třeba modelka Lea Naumannová. Kromě všední béžové, jakou vyrábí značka Acne Studios, ale lze být mnohem odvážnější.

Zimní verze této módní čapky je ale velmi extravagan­tní. Ať už je ušitá z kůže, z prošívanéh­o nylonu, z umělé kožešiny, vlny, nebo kašmíru, v případě této módní rozmařilos­ti platí: čím víc chlupů, tím větším králem zimy budete. Povoleny jsou zemité, ale i zářivé, až halucinoge­nní barvy se vzorem šachovnice, leoparda nebo krávy.

Jen se račte inspirovat u krásek, jako je zpěvačka Rihanna či topmodelka Bella Hadid, ty už svou střapatou korunu pro tuto zimu mají. Barevnou inspiraci před koupí tohoto módního výstřelku lze nasát i u chlupatých postaviček z televizníh­o cyklu Sezame, otevři se nebo si k výběru pusťte hit kapely Jamiroquai

z roku 1996, kdy její frontman v umírněné černé variantě zpívá o Budoucnost­i vytvořené z virtuálníh­o šílenství (v originále Futures made of virtual insanity). O vhodnosti pořízení huňaté hučky bude jistě něco vědět i vaše babička či prateta, neboť tato pokrývka je též volbou každé starší dámy během zimních výprav za nákupy. Všechny totiž vědí, že jsou mnohem praktičtěj­ší a slušivější než kdejaký pletený kulich. Možná k nasazení chlupatého blembáku nemáte odvahu, ovšem vězte, že jej mnozí přirovnáva­jí k plastovým křuskám Crocs – mohou sice působit nevzhledně, ale jsou zatraceně pohodlné. Navíc účes pod něj ladit netřeba, jednoduše nasaďte a vyrazte vstříc sněhové přeháňce, v níž vám bude tahle chlupatá koruna skvělým parťákem.

 ?? ?? Chlupatá koruna.
Chlupatá koruna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia