Lidové noviny

Končí malá levná auta, v ohrožení je i fabia

Automobilk­y počítají, co se jim vůbec vyplatí vyrábět. Dostupné vozy se spalovacím­i motory to nejsou

- ROMAN ŠITNER

Cenově dostupných aut na trhu ubývá. Za posledních deset let se nabídka malých a mini vozů v Česku snížila o třetinu z padesáti modelů na 33. Jejich podíl na trhu je pak proti minulosti poloviční. A to je podle všeho jen začátek. Právě na tyto vozy, jejichž pořízení nejvíce zvažují české rodiny, tvrdě dopadají stále přísnější regulace.

Ta menší a levnější auta čelí zkrátka těm největším překážkám. Výrobci mají před sebou důležité milníky. V roce 2025 má začít platit nová emisní norma Euro 7, ta dál sníží emise spalovacíc­h motorů. V roce 2030 se dál zpřísní to, kolik mohou vyráběné vozy vytvářet oxidu uhličitého, a nakonec v roce 2035 už nebude možné spalovací motory – tak jak je známe dnes – prodávat. Je tedy otázka, zda na toto období vůbec chystat čistší motory. A zda zákazník bude ochoten si za ně zejména u malých aut připlatit.

Volkswagen zvažuje „odpískání“modelu Polo. Jde o jedno z nejprodáva­nějších aut Evropy. Rozhodnutí má padnout v těchto dnech. Polo je navíc sesterským modelem Škody Fabie, která je jedním z nejrozšíře­nějších vozů na českých silnicích. Oba vozy spolu sdílejí většinu techniky, pokud skončí polo, bude dávat méně smyslu i fabia. Ta by pak mohla ve stávající podobě skončit a nástupce už nedostane.

Značné zdražení

„Nedává smysl jít s malými auty za normu Euro 7. Cenu to zvýší o tři, čtyři nebo pět tisíc liber (až 140 tisíc korun – pozn. red.) i víc, pak by byla malá auta náhle nedostupná,“cituje šéfa Volkswagen­u Thomase Schäfera britský magazín Autocar. Podobně uvažuje i Renault s modelem Clio. Některé automobilk­y už rovnou oznámily, že u malých aut se spalovacím­i motory nepočítají. Takže například Peugeot 208, Opel Corsa nebo Citroën C3 už budou v další generaci jen jako elektromob­ily.

Tento osud by mohl potkat i fabii. Koncern Volkswagen už chystá elektromob­ily podobné velikosti, které se i pod značkou Škoda budou vyrábět ve Španělsku.

Limity emisí oxidu uhličitého

Evropská unie stejně jako ekologické organizace argumentuj­í tím, že náklady na nový vůz vzrostou kvůli nové normě Euro 7 řádově jen o tisíce korun, automobilk­y operují s částkami vyššími nejméně o desítky tisíc. To je něco, co ještě dokážou „ukrýt“do ceny dražších vozů, avšak u aut velikosti fabie se to dělá těžko. U menších vozů je také náročnější do karosérie umístit potřebné technologi­e, jako je například schránka s aktivním uhlím.

Nutno také vzít v potaz motivaci jednotlivý­ch aktérů. EU chce dokázat, že nová norma je zvládnutel­ná a přiměřená, ekologové se snaží ukázat, že lze přijít s ještě přísnějším­i cíli. A automobilk­y zase dopady zveličují, aby tlačily na zmírnění podmínek.

U regulací platí, že není důležitá samotná hodnota limitů, nýbrž konkrétní detaily nařízení a hlavně způsob měření. Zdánlivě nesplnitel­ná nová norma může být pro automobilk­y hračkou, protože měření bude například probíhat pouze za ideálních podmínek, přičemž u normy Euro 7 se původně zvažovalo i měření za extrémních podmínek, jako je jízda pod plným plynem či se studeným motorem.

Osm let a 200 tisíc kilometrů

Norma Euro 7 by tak nakonec přísná být neměla, avšak stále je v tomto velkou neznámou. „Až na konci roku 2024 budeme opravdu znát, jak přesně požadavky vypadají a jak je možné je splnit,“říká Zdeněk Petzl, šéf českého Sdružení automobilo­vého průmyslu. Ovšem už v roce 2025 začne nová norma platit. Neví se ani, jak to bude kupříkladu s otěrem pneumatik, který se má nově měřit. Výzvou bude také požadavek, aby vůz plnil limity i po najetí 200 tisíc kilometrů. To v podstatě vyžaduje, aby byly vozy dobře servisovan­é.

Nyní se ale musí začít pracovat na modelech, které přijdou na trh v druhé polovině dekády. Automobilk­y musejí rozhodnout, zda malé vozy se spalovacím­i motory rovnou zavrhnout, nebo jim dát ještě šanci.

Kladou si logickou otázku, zda vůbec má smysl chystat model a motory pouze na několik málo let možného prodeje. Například pátá generace modelu Fabia – po dvě dekády klíčového vozu na českých silnicích – by se podle dosavadníc­h sedmiletýc­h modelových

32

Pokuta za fabii

28 cyklů mohla na trhu objevit v roce 2028. Prodávat by se tak mohla jen necelých sedm let a během té doby by se musely zaplatit i veškeré investice do motorů.

Navíc i takto malé auto s nízkou spotřebou bude výrazně zvyšovat flotilové emise automobilk­y. V roce 2030 se počítá s tím, že průměrné vyráběné auto bude muset mít emise nižší než 60 gramů oxidu uhličitého na ujetý kilometr. Nejúsporně­jší stávající fabia má emise 114 gramů. Škoda by tak musela ke každé prodat jeden elektromob­il, aby vůbec limit splnila. V opačném případě by zaplatila pokutu zhruba 120 tisíc korun za každé auto.

Automobilk­y ale mohou dát přednost svým velkým naftovým

21 či benzinovým SUV, která přinášejí producentů­m vyšší zisky, a prodaná e-auta si raději započítat vůči nim. Což by naznačoval­o, že konec malých aut začne už okolo roku 2025, tedy dříve, než se donedávna předpoklád­alo.

„Norma Euro 7 zcela jistě tlačí na ukončení vývoje a výroby vozidel nižších cenových kategorií, jelikož náklad na jejich očištění je a bude pro automobilk­u příliš velký,“vysvětluje Petzl.

Řada lidí, zpravidla odpůrců elektromob­ilů, si dnes plánuje, že si zavčas – tedy do roku 2035 – ještě koupí „normální“auto. Nemusí však dostat šanci, nabídka bude výrazně užší. I šéf Škody Klaus Zellmer se v rozhovoru pro LN vyjádřil, že po roce 2025 mohou být elektromob­ily cenově dostupnějš­í než auta se spalovacím­i motory.

 ?? Zdroj: Evropská komise, SDA FOTO ŠKODA / ZR ?? 250
180
80
60*
Flotilové emise
Počítají se průměrné emise skleníkový­ch plynů vytvořené provozem jednoho vyrobeného vozu. Pokud automobilk­a hodnotu nesplní, platí pokutu 95 eur za každý gram nad normu. Reálné hodnoty jsou ale vyšší, až 7 gramů si mohou automobilk­y odečíst, pokud investují do zelených technologi­í; těžká auta také dostávají úlevu.
95 g/km
80 g/km (předpoklad) 60 g/km (předpoklad)
80
60
60
60
25
5
4,5
4,5
–
5
4,5
4,5
2012
2017
2022 (leden až říjen)
99 tisíc kusů modelu Fabia prodala Škoda Auto v loňském roce. Rekord v tomto ohledu ustanovil rok 2011, kdy se
prodalo 267 tisíc fabií.
Zdroj: Evropská komise, SDA FOTO ŠKODA / ZR 250 180 80 60* Flotilové emise Počítají se průměrné emise skleníkový­ch plynů vytvořené provozem jednoho vyrobeného vozu. Pokud automobilk­a hodnotu nesplní, platí pokutu 95 eur za každý gram nad normu. Reálné hodnoty jsou ale vyšší, až 7 gramů si mohou automobilk­y odečíst, pokud investují do zelených technologi­í; těžká auta také dostávají úlevu. 95 g/km 80 g/km (předpoklad) 60 g/km (předpoklad) 80 60 60 60 25 5 4,5 4,5 – 5 4,5 4,5 2012 2017 2022 (leden až říjen) 99 tisíc kusů modelu Fabia prodala Škoda Auto v loňském roce. Rekord v tomto ohledu ustanovil rok 2011, kdy se prodalo 267 tisíc fabií.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia