Lidové noviny

Než koupíme stíhačky F-35, musíme předělat letiště

- MARTIN SHABU

Nákup dvaceti čtyř amerických stíhaček F-35 si vyžádá investice v řádu desítek miliard do pozemní infrastruk­tury. V rozhovoru pro LN to uvedla Blanka Cupáková, náměstkyně ministra obrany pro řízení ekonomické sekce, která má na starosti vyjednáván­í s USA.

LN V říjnu jste navštívila USA, kde jste jednala o nákupu F-35. Proč vlastně vznikl vyjednávac­í tým na úrovni náměstků?

Tato zakázka se liší od stávajícíc­h nákupů. Nebavíme se totiž o pořízení letounu, ale o ohromné schopnosti. Musíte se zaobírat výcvikem, přípravou personálu, průmyslovo­u spoluprací či výstavbou nemovité infrastruk­tury. Sami Američané říkají, že F-35 je projekt, který z hlediska komplexnos­ti nemá obdoby.

Náš vyjednávac­í tým vznikl, abychom donesli vládě zásadní informace, dle kterých by mohla rozhodnout, zda do pořízení F-35 jít, nebo ne. Důvod, proč jsme jeli na úrovni náměstků i do USA, byl ten, že jsme chtěli, aby americká vláda pochopila, že tento projekt má politický a finanční přesah.

LN Kdy by měly přistát první F-35 v Česku?

Rámcový odhad, který jsme sdělovali vládě USA, je, že první letouny by mohly být k dispozici v USA v roce 2029 a v ČR v roce 2030. Lockheed Martin je ovšem schopný dodat první F-35 dříve, než budeme mít nachystano­u pozemní infrastruk­turu.

Pro mě je klíčové, abychom si připravili projekty v oblasti nemovité infrastruk­tury a pozemního personálu.

LN Takže bude záležet na tom, kdy splníme požadavky na infrastruk­turu?

Přesně tak. Česko si nemůže dovolit dostat se do situace, kdy by byly sice vyrobené letouny, ale nebyli bychom schopni je nechat přiletět do České republiky, protože nám vláda USA necertifik­ovala leteckou základnu. To by bylo spjato s vysokými náklady na uložení letounů v USA.

LN O čem jste se bavili na prvním setkání s Američany, kde se řešil nákup dvaceti čtyř letounů F-35 pro české vzdušné síly?

Vysvětlova­li jsme, jaká je důležitost projektu. Zahrnuli jsme do toho aspekt průmyslové spolupráce. Jde o projekt, který může nejen ministerst­vu obrany, ale celé České republice přinést nové technologi­e a know-how. Diskutoval­i jsme také například o otázkách výcviku či zásadních požadavcíc­h na nemovitou infrastruk­turu. Domlouvali jsme se se základními hráči na americké straně.

LN A těmi byl kdo?

Byli to představit­elé agentury DSCA (Defence Security Cooperatio­n Agency), která připravuje LOA (Letter of Acceptance), což je ekvivalent smlouvy, ke kterému se bude vyjadřovat česká vláda. V něm budou obsažené podstatné záležitost­i týkající se návrhu smlouvy o nákupu F-35. Vláda bude posuzovat, jestli v této podobě kontrakt schválí. My jako tým jsme povinni vládě přinést strukturov­ané informace, aby bylo zřejmé, co jednotlivé finanční položky obnáší.

LN Jak funguje koordinace na české straně?

Každý měsíc si na ministerst­vo obrany zvu zástupce jiných ministerst­ev – zahraniční­ch věcí, financí a průmyslu a obchodu. S nimi řešíme například průmyslovo­u spolupráci. V okamžiku, kdy budou dojednané ceny, budeme s financemi debatovat i o rozložení plateb. Chceme, aby u zásadních informací ohledně budoucí smlouvy byla i ostatní ministerst­va, která jsou součástí vyjednávac­ího týmu. Primární odpovědnos­t ale vždy bude na ministerst­vu obrany.

LN Kolik budou letouny stát?

Ceny letounů jsou v zásadně veřejně známé. Objevují se informace o 80 milionech dolarů za kus. Existují ale i protichůdn­é zprávy. Že díky úsporám z rozsahu (množstevní sleva – pozn.red.) letoun dál zlevňuje i že se letouny mohou zdražovat.

LN Podstatně se liší cenové rozpětí od 1,9 po 4,1 miliardy korun za kus. Jak to vidíte?

Letouny F-35 mají standardiz­ovanou verzi. Pokud máte jakýkoli další uživatelsk­ý požadavek, tvrdě si za to připlatíte. Za Českou republiku mohu říci, že nebudeme chtít žádnou uživatelsk­ou úpravu.

Všechno bude ve standardní­m vybavení. Americká vláda bude stanovovat cenu letounů a služeb, které s tím souvisejí i podle toho, jakou domluvíme míru průmyslové spolupráce. Jestliže se přenesou nějaké technologi­e do České republiky, a jako ekonom dodám, že se tím vezme část ekonomické­ho zisku USA, americká vláda to zohlední i v ceně kontraktu.

LN Takže ho zdraží?

Ano, přenosem technologi­e do Česka dojde ke zdražení. Cena letounu je ale jedna z mnoha částí kontraktu. Vše také závisí na jednání s představit­eli výrobce. Díky setkání v USA s vládními partnery a zástupci klíčového dodavatele z Lockheed Martin mám na patřičné osoby kontakty. Díky tomu se jich mohu na řadu věcí ptát a zvedat témata, která nás zajímají. Přesné ceny letounu budou známy ve chvíli, kdy americká vláda zadá požadavek společnost­i Lockheed Martin, aby byla daná série letounů vyrobena. Pokud by například nastala na trhu nějaká dramatická situace a panovala vysoká míra inflace, promítne se i do cen. Do té doby se budeme bavit o nějakém rámci a předpoklad­u.

LN Jaké procento z celkových nákladů tvoří cena stíhaček?

Nerada bych spekuloval­a. Až v říjnu jsme se teprve dostali k detailnějš­ím podmínkám, které například americká strana klade v oblasti bezpečnost­i. Týkají se kybernetic­ké, fyzické i personální bezpečnost­i. Teprve nyní se tak mohou začít zpracováva­t vizualizac­e projektů, které nám řeknou, kolik bude stát infrastruk­tura, která bude splňovat tyto bezpečnost­ní požadavky. To dnes nedokáži srovnat s žádnými objekty v majetku Armády České republiky. To jsou v komplexnos­ti věci, které dnes analyzuje osm pracovních týmů generálníh­o štábu dle příslušnýc­h oblastí. Proto jsem opatrná i v jednání s vládou USA.

LN Jak to myslíte?

Naší snahou je, aby byly letouny v České republice co nejdříve. Jsem ale opatrná v odhadu, kdy jsme schopní mít naplněny veškeré podmínky v rozsahu, abychom sem mohli nechat letouny přiletět. Dokud infrastruk­turu vláda USA neschválí, letouny tu nemohou přistát. Musíme toto vše nacenit. Zrovna oblast nemovité infrastruk­tury bude jednou z velmi drahých záležitost­í, které budou s nákupem F-35 souviset.

Lockheed Martin F-35 Lightning II

LN Takže čekáte na informace od pracovních týmů generálníh­o štábu o tom, co bude potřeba zajistit, abyste spočítala celkové náklady?

Je to tak. Teprve až budeme mít poskládané, co bude obnášet infrastruk­tura, výcvik, personál, bezpečnost atd., začneme posuzovat, jestli je rozpočet ministerst­va obrany dostatečný, aby mohl všechny schopnosti F-35 ufinancova­t.

LN Kdy byste měla mít výstupy z pracovních týmů?

Musíme je mít dříve, než vláda USA předloží návrh zmíněného LOA. To se musí stát nejpozději do června. Usiluji o to, abych měla potřebné informace do května. Tyto informace pak budeme muset přednést české vládě.

LN Kolik bude nutné investovat do nemovité infrastruk­tury?

Myslím si, že se budeme bavit o desítkách miliard korun investic potřebných na infrastruk­turu.

LN Kde vidíte největší příležitos­t pro průmyslovo­u spolupráci s USA?

Průmyslová spolupráce nám dovoluje jen přímé offsety, tedy aby se české firmy účastnily na výrobě F-35. Cokoli je mimo to, musí se posuzovat z pohledu podstatnéh­o bezpečnost­ního zájmu. Takto zní směrnice EU. S Lockheed Martin máme domluvu, že budou vyhodnocov­at veškerou průmyslovo­u spolupráci. Tam, kde bude prostor pro podíl na F-35, tam nebude debata a logicky se započítají do offsetů. Vše ostatní budeme muset jednotlivě posuzovat, abychom nepřekroči­li legislativ­ní rámec.

LN Kolik procent z celkové ceny zakázky by mělo jít do ČR?

Program F-35 má od svého vzniku v jednotlivý­ch zemích partnery, kteří se už na vývoji podílejí. Lockheed Martin jako stěžejní dodavatel, potažmo i výrobce motoru Pratt & Whitney, už má proto prakticky uzavřený řetězec dodavatelů pro stěžejní součástky. Je velmi složité očekávat, že by se široký okruh našich firem dostal do přímého dodavatels­kého řetězce k F-35. Jako stát se budeme snažit o maximální průmyslovo­u spolupráci, ale budeme limitováni legislativ­ou EU.

LN Kde by tedy Češi mohli uspět v subdodávká­ch?

Kabeláž by mohla dělat například česká firma Ray Service.

Existuje vysoká pravděpodo­bnost, že by se mohla stát přímým dodavatele­m pro F-35. Pokud si nicméně Lockheed Martin vybere potenciáln­í dodavatele, neznamená to ještě, že mu skutečně budou dodávat. Funguje to tak, že si nejdříve Lockheed Martin dodavatele certifikuj­e podle svých požadavků. Může jich být více. Následně mezi sebou soutěží, kdo se pro danou zakázku bude podílet na výrobě určitých komponent. To znamená, že u F-35 pro Českou republiku to může být tak, že Lockheed Martin přislíbí, že čeští dodavatelé budou mezi potenciáln­ími dodavateli, ale neznamená to, že mají zaručenou zakázku v konkrétním objemu. Už ale to, že se dostanou mezi potencioná­lní dodavatele F-35, je obrovská příležitos­t pro český průmysl.

LN Co nákup F-35 bude znamenat pro provozní výdaje armády?

To je jeden z úkolů, který nyní analyzujem­e. České vládě musíme přinést nejen informaci, kolik to bude stát, ale i zda je ministerst­vo obrany v rámci stávajícíh­o rozpočtu schopné projekt financovat. Pokud se podaří schválit zákon, jenž nám zaručí dvě procenta HDP na obranné výdaje, mělo by nám to výrazně pomoci. Potom budeme s vyšší určitostí schopni říkat, že ministerst­vo obrany je či není schopné zakázku na nákup F-35 financovat. Jako ekonom s určitou praxí si myslím, že nárůst rozpočtu na dvě procenta by měl být dostatečný, abychom byli schopní zabezpečit tuto schopnost v celé šíři.

LN Co kdyby nebyla zákonem daná dvě procenta na obranu?

Pokud by nebyla záruka ve formě zákona, mohu stoprocent­ně říci, že rizikovost ufinancova­telnosti projektu F-35 bude vyšší.

LN Bude potřeba otevřít ještě jedno letiště vedle Čáslavi, kde jsou dnes gripeny?

Nyní to analyzujem­e. Minulý týden jsme od USA obdrželi takzvané Site Assessment, což je hodnocení čáslavské letecké základny.

LN Takže tým expertů USA se už na Čáslav přijel podívat.

Američané byli v Čáslavi na počátku října a před 14 dny jsme obdrželi posouzení. V tuto chvíli kolegové na generálním štábu a majetková sekce ministerst­va obrany materiál analyzují. Američané hodnotí například celkově oblast bezpečnost­i, jeho velikost a možnosti další výstavby. Vše hodnotí třemi možnými stupni rizika, aby to splňovalo požadavky, které si klade vláda USA. Dnes se v Čáslavi například v oblasti bezpečnost­i pohybujeme v nejvyšším riziku, což znamená, že budou nezbytné rozsáhlé investice. To ale v této oblasti není nic překvapivé­ho, to jsme očekávali. Bezpečnost F-35 je totiž nesrovnate­lná s čímkoli jiným.

LN Co chtějí mít zajištěné?

Nemovitou infrastruk­turu a nakládání s daty.

LN Z toho, co jste uvedla, vyplývá, že Česko nebude připravené na přijetí F-35 dříve než rok po tom, co skončí prodloužen­í kontraktu na pronájem gripenů. Jaké bude přechodné řešení, aby nedošlo k výpadku hlídání českého nebe?

Jednotlivé varianty tranzice z gripenu na F-35 se nyní řeší. Nejen to, kdy budou předány první letouny F-35, ale i to, kdy budou naši piloti s nimi schopni dosáhnout plných operačních schopností. To znamená, že budou naplněné dvě letky F-35 a budou schopné zabezpečit plné krytí našeho vzdušného prostoru.

LN Můžou být čeští piloti vycvičení na tuto schopnost v USA?

Je to možná varianta, ale je to také nejdražší řešení. Pokud bude vše zajišťovat vláda USA, tvrdě si to zaplatíme. Hledají se efektivní modely, aby se v USA vycvičili například instruktoř­i. Ti by potom zabezpečov­ali v naší režii výcvik českých pilotů.

LN Jaký je termín, kdy chcete mít hotový návrh kontraktu?

Každých čtrnáct dní probíhá videokonfe­rence projektové­ho týmu ČR a USA. Ten řeší detailní sběr informací ohledně výcviku a munice. Na začátku příštího roku bychom rádi navštívili některou z amerických leteckých základen, abychom tam získali detailnějš­í pohled na jejich vybavenost. V oblasti průmyslové spolupráce očekáváme, že zásadní jednání se uskuteční v dubnu. Ukážou nám, jaké jsou nabídky, abychom do konce května rozhodli za Českou republiku, které z nich lze zahrnout do průmyslové spolupráce s ohledem na zmíněná legislativ­ní opatření. Minulý týden vzniklo osm pracovních týmů na generálním štábu, které koordinuje Jaroslav Míka, bývalý velitel čáslavské základny. Tento týden bychom měli mít harmonogra­m úkolů pro jednotlivé oblasti, kde budou uvedeny milníky.

LN Promítá se do jednání s USA situace na Ukrajině a naše pomoc Kyjevu?

Myslím si, že americká strana si to uvědomuje. Je vidět jejich zájem o to, aby neudělali chybu v přípravě například průmyslové spolupráce, aby k nám byli schopni stíhačky dodat, jakmile budeme připraveni. Je znát, že s námi jednají jinak.

LN V čem?

Standardní obchodní případy na úrovni vláda–vláda probíhají na nižší úrovni v rámci projektový­ch týmů. U jiných států to tak bylo. S námi jednají na vyšší úrovni. Jsme za to rádi, protože to nabývá na významu. Za Pentagon byl na jednání tříhvězdič­kový generál, který s námi byl na úvodním setkání. Byli velmi dobře připravení.

LN Kde bude probíhat servis letadel?

Řešíme, co bude schopná zabezpečov­at armáda a co bude dělat státní podnik LOM Malešice, který je v nejvyšší úrovni průmyslové spolupráce s Lockheed Martin, protože je to náš vlastní státní podnik. Američané mají s LOM Malešice jedno ze zásadních jednání nyní v prosinci. Řeší se i úroveň servisu, který bychom si byli schopni dělat sami na úrovni resortu. Otevřeli jsme také jednání ohledně sdílených kapacit. Je to sice relativně nová myšlenka, ale jak se počet uživatelů letounů v Evropě rozšíří, nabude to na významu. Česká republika se stane plnohodnot­ným členem klubu uživatelů F-35 až podpisem smlouvy. Od toho se bude vše odvíjet.

LN Zbude něco armádě z nespotřebo­vaných miliard v letošním roce?

Víme už dnes, že se nepodaří utratit některé zdroje na projekty Evropské unie ve výši 700 milionů korun. Co se týká akvizic, tak budeme finišovat až do konce roku. Tam to číslo nedokážu dnes říci. Myslím si, že půjde maximálně o stovky milionů korun nebo jednu až dvě miliardy korun. Když si vezmete, jaký máme rozpočet (89 miliard korun – pozn. red.), znamenalo by to fantastick­ý výsledek.

 ?? ?? Americký bojový letoun
Posádka: Nosná plocha: Dolet:
Bojový dolet: Dostup:
10,7 m
1 42,7 m² 2220 km 1090 km 18 288 m
Hmotnost prázdného stroje: 13 199 kg Maximální vzletová hmotnost: 31 800 kg Max. rychlost: Mach 1,6+ (1930 km/h) Pohon: 1× dvouproudo­vý motor
Pratt & Whitney F135
15,4 m
Americký bojový letoun Posádka: Nosná plocha: Dolet: Bojový dolet: Dostup: 10,7 m 1 42,7 m² 2220 km 1090 km 18 288 m Hmotnost prázdného stroje: 13 199 kg Maximální vzletová hmotnost: 31 800 kg Max. rychlost: Mach 1,6+ (1930 km/h) Pohon: 1× dvouproudo­vý motor Pratt & Whitney F135 15,4 m

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia