Lidové noviny

„Boj o Hrad nevzdáme“

Senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer reagují na výzvy, aby odstoupili z prezidents­ké volby a nemělnili hlasy

- DOMINIK STEIN

Jejich šance v boji o Hrad nejsou podle průzkumů vysoké. Senátoři Marek Hilšer (na snímku vpravo) a Pavel Fischer tak začínají čím dál častěji slýchat výzvy, aby svou účast ve volebním klání odpískali a pomohli silnějším kandidátům. Ani jeden z nich však dle vyjádření pro LN skončit nehodlá. Mají prý své interní průzkumy, které jim slibují lepší výsledky.

V anketách veřejného mínění ohledně lednové prezidents­ké volby se jasně rýsují tři favorité: generál Petr Pavel, předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš a bývalá rektorka Masarykovy univerzity Danuše Nerudová. Senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, kteří cílí na podobný elektorát jako Nerudová a Pavel, naopak zaostávají. Posledně zveřejněný průzkum agentury KANTAR jim dává ještě menší šance než zhruba měsíc starý průzkum agentury STEM.

Podle většiny nynějších průzkumů má expremiér Babiš díky své veřejné známosti zaručený postup do druhého kola a o druhé místo se utkají právě Pavel s Nerudovou. To vede některé Babišovy kritiky k úvaze, zda by právě Hilšer

„Kandidovat má právo každý a nikdo nemůže nikoho nutit, aby odstoupil. Fakt ale je, že kdyby pan senátor (Hilšer – pozn. red.) odstoupil ve prospěch výraznější­ch demokratic­kých kandidátů, zvýšil by šanci, že Babiš do 2. kola nepostoupí a nebude patřit mezi vítěze. Takhle bude jenom poražený,“uvedl na Twitteru například bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Dříve vyzýval senátora k opuštění volby i řeporyjský starosta Pavel Novotný. „Teď musí Marek Hilšer ukázat státotvorn­ost a jako první odstoupit,“psal na stejné sociální síti.

Marek Hilšer dle vyjádření pro LN nevidí důvod, proč by se kandidáti bez jakýchkoli­v reputačníc­h problémů měli v demokratic­kých volbách dopředu vzdávat. „Časté srovnání se slovenským příkladem není adekvátní ze dvou důvodů. Zaprvé proto, že na obzoru není žádný kandidát, jako byla na Slovensku Zuzana Čaputová, a zadruhé proto, že nehrozí riziko, že by do druhého kola postoupili dva kandidáti, kteří by byli vážným ohrožením pro naši demokracii,“osvětlil Hilšer svůj postoj.

Pavel Fischer zatím také odstupovat nehodlá, nicméně do budoucna to nevyloučil. „Sleduji sociologic­ké průzkumy, ostatně jsem sám v oboru působil. Mám vlastní data, která jsou jiná než ta, co vidíme,“uvedl pro LN senátor. Aktuálně veřejně dostupné ankety a šetření bere prý spíše jako podnět k diskusi. „Co se týče dalších kroků, nechte to na mně, já jsem hodně přemýšlivý člověk a umím si klást nepříjemné otázky. Nicméně nevidím v současné chvíli důvod, abych reagoval na jeden průzkum,“doplnil Fischer.

Že by dotyční kandidáti před 1. kolem odstoupili, neočekává ani politolog Lukáš Valeš z Newton University. „Senátor Hilšer si kampaň užívá. Je trochu excentrick­á bytost, která má ráda prostor v médiích. Druhým bodem je to, že on je tím kandidátem, kterého nepodpořil­a koalice Spolu. Sám říká, že je nestranick­ý a že nemá nic společného s vládou, což hojně využívá v kampani,“uvedl odborník pro LN. Senátoři podle politologa bojují o stejný elektorát s Nerudovou a Pavlem, tedy by v jejich odstoupení vzhledem k preferencí­m smysl viděl.

Z pohledu běžného občana je podle politologa nepochopit­elné, proč zmínění dva senátoři bez větších šancí kandidují již podruhé. Valeš to přikládá i zálibě v tom, být ve světlech reflektorů.

„Zviditelně­ní v prezidents­ké volbě lze využít například v boji o Senát, viděli jsme to v předchozí volbě,“doplnil.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia