Lidové noviny

Katar hledá sídlo v ČR. Faux pas navzdory

S otevřením ambasády v Česku Katar nespěchá, do konce roku se to nestihne. Plynová velmoc nicméně už do Prahy vyslala techniky, kteří hledají vhodné sídlo.

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Obavy, že česko-katarské vztahy poničil říjnový kvapný odjezd emíra z Prahy, jsou podle diplomatů liché. A s velvyslane­ctvím v Praze Katar nadále počítá. Byť asi ne tak rychle, jak Češi očekávali. „Obecně Katar nespěchá, nemá proč. Nejsme pro ně prioritní země,“řekl LN diplomatic­ký zdroj. Průtahy prý ale nejdou za Českem. Míček je na straně Kataru, který momentálně zajímá především světový fotbalový šampionát, jež hostí do poloviny prosince.

„Z hlediska protokolu proces zřízení ambasády standardně běží, katarská strana notifikova­la Česku svůj záměr bez konkrétníh­o data, náš protokol udělil potřebný souhlas,“potvrdila LN mluvčí Černínskéh­o paláce Mariana Wernerová s tím, že otevření zastupitel­ského úřadu bylo i jedním z témat, které ministr Jan Lipavský (Piráti) řešil se svým protějškem během nedávné návštěvy Kataru.

Otevírání ambasád je podle diplomatů během na dlouhou trať, zabere minimálně několik měsíců. Český úřad, který Lipavský slavnostně otevřel koncem října, se podle ministra připravova­l roky.

Katarský emír Tamim bin Hamad Sání v říjnu v Praze, kam přijel na pozvání prezidenta Miloše Zemana, ujistil, že jeho země má v plánu úřad v Česku zřídit, časový harmonogra­m ale nestanovil. A nemluví o něm ani Lipavský. Prozradil nicméně, že přípravy na reciproční krok nabraly na intenzitě. „Katar vyslal do Prahy technický tým, který bude připravova­t ambasádu. Na začátku příštího roku bude katarská strana hledat, kdo by zastupoval Katar na úrovni velvyslanc­e v České republice,“uvedl. LN s dotazem na otevření ambasády kontaktova­ly i katarské velvyslane­ctví v Berlíně, které do zřízení pražského úřadu Česko spravuje, odpověď však nepřišla.

Emír, jeden z nejvlivněj­ších vládců světa, v říjnu Česko opustil předčasně, protože Berlín a Paříž neodsouhla­sily, aby se stal účastníkem tehdejšího neformální­ho summitu evropských zemí. Z Prahy, kde jednal nejen o dodávkách plynu i s premiérem Petrem Fialou (ODS), však podle Hradu i ministerst­va zahraniční­ch věcí (MZV) odjel spokojený. Česko tak nemá žádné signály, že by za otazníky nad datem otevření velvyslane­ctví souvisely právě s emírovým nečekaným odletem. Mnohem pravděpodo­bnější jsou podle diplomatů těžkosti s výběrem vhodné budovy, v níž by Katar svoji ambasádu zřídil.

„Sehnat dům na ambasádu v Praze není vůbec snadné. MZV moc možností na pomoc nemá – Diplomatic­ký servis už totiž nedisponuj­e tolika nemovitost­mi jako kdysi,“doplnil zdroj.

A navíc Katar se nespokojí s ledasčím. Bohatá země, která doslova sedí na zásobách zemního plynu, si potrpí na luxus. Dokud ho nenajde, ambasáda nebude. I kdyby si prý podle kuloárních informací měla postavit patřičnou budovu na „zelené louce“.

Sázka na luxus

S luxusem ostatně nešetří ani české velvyslane­ctví v Dauhá. Sázka na mramor a zlato se podle Lipavského vyplatí. „Jsou tam velké plány, je tam mnoho podepsanýc­h mezinárodn­ích smluv,“podotkl.

Tu nejdiskuto­vanější „plynovou“ale Česko zatím v kapse nemá. A podle ministra zahraničí Česká republika energetick­é smlouvy s Katarem uzavírat nebude, takový úkol podle něho přísluší jen soukromým společnost­em.

Katarský zkapalněný plyn (LNG) má ale pro řadu zemí, Česko nevyjímaje, výraznou kaňku. Katar je zvyklý uvázat si jeho odběratele na několik desetiletí a to by mohlo být nevýhodné. Což ale nezastavil­o například Německo, které se včera dohodlo s katarskou firmou QatarEnerg­y na dodávkách dvou milionů tun LNG ročně od roku 2026 po dobu 15 let.

Česko-katarské vztahy na dlouhá léta pošramotil­a kauza katarského prince Hamída bin Abdal Sáního, kterého česká policie zatkla v roce 2004 za zneužívání mladých dívek. Česko se s Katarem neshodne ani v otázce lidských práv, která jsou jedním z pilířů programové­ho prohlášení českého kabinetu. V Kataru jsou značně omezena. Hlavním zdrojem katarské legislativ­y je podle katarské ústavy šaría. Uplatňuje se v rodinném právu, řadě trestných činů včetně cizoložstv­í, krádeže a vraždy. V některých případech jsou u soudů svědectví žen brána s poloviční hodnotou, v některých nejsou přijímána vůbec.

 ?? FOTO MZV ?? Česká ambasáda v Kataru se otevřela před pár týdny
FOTO MZV Česká ambasáda v Kataru se otevřela před pár týdny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia