Lidové noviny

USA nažhavily „jadernou linku“

Už jednou od začátku války se Washington musel spojit s Moskvou přes krizovou linku, která má předejít eskalaci konfliktu. Nejspíš šlo o ohrožení Záporožské jaderné elektrárny, jež je největším zařízením svého druhu v Evropě.

- ŠTĚPÁN HOBZA

Spojené státy a Rusko zřídily již v únoru speciální „dekonflikt­ní“krizovou linku, díky níž se má předejít eskalaci střetu. Od té doby ji Washington už jednou použil, zjistila agentura Reuters. Konkrétně mělo jít o situaci, kdy byla ruskými operacemi ohrožena kritická ukrajinská infrastruk­tura.

Není zcela jasné, o jakou situaci se jednalo. Analytici předpoklád­ají, že mohlo jít o ohrožení Záporožské jaderné elektrárny, již téměř od začátku invaze okupují ruské jednotky. Ruská i ukrajinská strana se od té doby mnohokrát obvinily z ohrožení elektrárny dělostřele­ckou palbou. Západní média psala o tom, že tamní ruská posádka používá elektrárnu jako štít k ostřelován­í blízkých ukrajinský­ch pozic.

Jisté je pouze to, že „horkou linku“ve Washington­u nenažhavil­i 15. listopadu, kdy dopadla na území Polska řízená raketa a zabila dva lidi. Podle spekulací západních médií mohli již od začátku západní zpravodajc­i vědět, že se ve skutečnost­i jednalo o zbloudilou ukrajinsko­u střelu.

Rudý telefon

Podobná krizová linka mezi Washington­em a Moskvou existovala již během války v Sýrii. Tehdy byla používána především pro prevenci kolizí při vzdušných úderech proti cílům Islámského státu. Stala se však také nástrojem politickéh­o nátlaku Moskvy. Po jednom z leteckých úderů Američanů Rusové linku dokonce dočasně přerušili.

„Dekonflikt­ní linka“spojuje pouze velitele americké a ruské armády, a je tím pádem o patro níž než takzvaný rudý telefon známý z období studené války. Ten spojuje přímo politické vedení obou států a od roku 2008 existuje v podobě zajištěné e-mailové schránky.

Rusové město Záporoží naposledy ostřeloval­i o víkendu. Podle

úřadů utrpěl zásah zemědělský podnik a střely dopadly také na železniční infrastruk­turu poblíž Kryvého Rihu. Pod palbou dělostřele­ctva se znovu ocitlo osvobozené město Cherson.

Šéf oblastní správy Oleksandr Staruch uvedl, že v důsledku zásahu dvěma ruskými raketami vypukl v zemědělské­m podniku na předměstí Záporoží požár. Pravděpodo­bně se jednalo o rakety S-300, které byly původně určeny k protivzduš­né obraně, ruská armáda je ale používá i proti pozemním cílům. Lidé podle něj při tomto útoku zraněni nebyli.

Podle amerického bezpečnost­ního think-tanku ISW Rusové plánují v častých dělostřele­ckých úderech proti ukrajinský­m cílům pokračovat. Nemají však v současnost­i kapacity na jejich vystupňová­ní.

Nedostatek munice

„Vzhledem k pokračujíc­í degradaci ruského raketového arsenálu během předchozíc­h úderů je pravděpodo­bné, že Rusko usiluje o udržení současného tempa úderů na ukrajinsko­u kritickou infrastruk­turu, nikoli o jeho vystupňová­ní,“uvedl think-tank.

Rusku a jeho pozemním vojskům se podle nich zřejmě nepodaří v nejbližší době dosáhnout úspěchů ani v okolí Bachmutu v Doněcké oblasti. Moskva sice tvrdí, že řada obcí u Bachmutu je v ruských rukou, jejich dobytí ruskou armádou ale otevřené zdroje nepotvrzuj­í, podotkl institut.

„Ruské zdroje zejména od října v rámci informační kampaně propagují falešné informace ohledně zisků v okolí Bachmutu,“stojí v jeho analýze.

Soudě podle fotografií a geolokační­ch údajů se ruské síly nacházejí ve vzdálenost­i pět až 30 kilometrů různými směry od města a zřejmě nedávno ovládly vesnici Ozarjanivk­a, ležící asi 15 kilometrů jižně. Na nevyhnutel­né obklíčení Bachmutu ale podle ISW zatím nic neukazuje. O tom, že ruská armáda je blízko operativní­mu obklíčení města, hovořil v pondělí podle agentury RIA Novosti představit­el proruských separatist­ů Doněcké oblasti Denis Pušilin.

Západní média v minulých dnech rovněž spekuloval­a, že by ruská armáda mohla brzy vyklidit své pozice okolo Záporožské jaderné elektrárny, podobně jako to před měsícem učinila v Chersonu na pravém břehu Dněpru. Podle oficiálníc­h ruských zdrojů se však nic podobného neplánuje.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Obsazení Záporožské elektrárny. Ruské jednotky začaly okupovat jaderný zdroj na jihu Ukrajiny již 4. března. Dodnes jej pravidelně ostřelují.
FOTO PROFIMEDIA Obsazení Záporožské elektrárny. Ruské jednotky začaly okupovat jaderný zdroj na jihu Ukrajiny již 4. března. Dodnes jej pravidelně ostřelují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia