Lidové noviny

Putin využívá zimu jako zbraň, řekl Stoltenber­g

-

Ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajině selhává a chce využít zimu jako zbraň, Severoatla­ntická aliance by proto měla dál podporovat Kyjev a pomáhat zejména s opravami a zprovozněn­ím energetick­é infrastruk­tury a zajištěním protivzduš­né obrany. Před zahájením schůzky ministrů zahraničí zemí NATO to včera v Bukurešti řekl generální tajemník Aliance Jens Stoltenber­g. Český ministr zahraničí Jan Lipavský podle agentury Reuters před jednáním uvedl, že doufá ve shodu ohledně nevojenské pomoci Ukrajině.

Ministři zahraničí NATO se zaměří na navýšení vojenské pomoci Ukrajině, jako jsou systémy protivzduš­né obrany a munice, i když diplomaté uznávají problémy se zásobování­m a kapacitami, napsala agentura Reuters. Šéfové diplomacií se hodlají věnovat také nevojenské podpoře napadené zemi. Část této pomoci, mezi níž patří pohonné hmoty, zdravotnic­ké potřeby, zimní vybavení nebo rušičky dronů, byla podle Reuters dodána prostředni­ctvím balíku pomoci NATO, který chce Stoltenber­g navýšit. „Dodali jsme generátory a náhradní díly a spojenci pomáhají s obnovou poškozené infrastruk­tury,“upozornil Stoltenber­g.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken poznamenal, že NATO je i vzhledem k válce na Ukrajině v současnost­i mnohem jednotnějš­í než kdy dřív. Podle agentury Reuters se šéf americké diplomacie na schůzce chystal oznámit další pomoc Kyjevu, konkrétně právě s obnovou zásobování energiemi, které je kvůli ruským útokům silně narušené. Detaily nebyly do uzávěrky LN známé.

Včera měla mimo schůzku NATO začít i rusko-americká jednání o strategick­ých jaderných zbraních Nový START. Ta se ale nakonec neuskutečn­í ani do konce roku, uvedl včera podle agentury TASS náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Moskva jednání odložila s tím, že navrhne nový termín.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia