Lidové noviny

„Ukaž mobil!“Čína hasí nepokoje

Komunistic­ká vláda v reakci na protesty proti koronaviro­vým uzávěrám zostřuje policejní dozor, někde přitom plíživě rozvolňuje

- LUBOŠ JIRSA

Politika nulové tolerance v boji proti nemoci covid-19 brzdí ekonomický výkon Číny. Kvůli vysokému počtu nových případů nákazy však země nehodlá přikročit k výraznější­mu rozvolňová­ní restrikcí. Přitom řadě lidí se dlouhotrva­jící tvrdá opatření přejídají a protestují proti nim, na což režim reaguje masivním nasazením represivní­ch složek. Jednou z výslednic zacyklené situace je ochromený předvánočn­í trh s mobilními telefony, což se propisuje do (ne)výtlaku ekonomiky.

Protesty nespokojen­ých nabraly v Číně na intenzitě zejména o víkendu, což vyvolalo zvýšenou přítomnost policistů v centrech několika měst včetně Pekingu, Šanghaje, Kantonu či Chang-čou. „Atmosféra je velmi nervózní. Kolem nás je tolik policistů,“popsal včera situaci pro deník The Guardian jeden z obyvatel Šanghaje.

Dle zdrojů agentury DPA musejí obyvatelé měst ukazovat na vyžádání své mobilní telefony policistům. Ti poté kontrolují, zda v nich není podezřelý obsah či programy umožňující obcházení cenzury. Některé Číňany, kteří o víkendu demonstrov­ali proti vládní politice, policie obvolává a vyslýchá. Pod zostřeným drobnohled­em jsou také sociální sítě.

Komunisté bez alternativ­y

Protesty už nabraly takovou intenzitu, že je někteří odborníci označují za nejrozsáhl­ejší projev nespokojen­osti čínského lidu za poslední desítky let. BBC uvedla, že stovky protestují­cích v řadě regionů dokonce vyzývaly prezidenta Si Ťin-pchinga k rezignaci.

Protirežim­ní hesla však v současné situaci čínské vládě spíše napomáhají, míní sinolog Jiří Hudeček. Dle něj politici mohou tvrdit, že protestuje pouze hrstka lidí, která má jiné cíle než vláda, jež deklaruje odhodlání tvrdě bojovat proti šíření nákazy, a proto lpí na tvrdých opatřeních. „Protesty nejsou v Číně všeobecně populární; nestačí zvolat hesla a všichni se přidají. Je těžké lidem ukázat určitou alternativ­u, většina Číňanů si nedokáže představit, že by vládl někdo jiný než komunistic­ká strana,“řekl Hudeček pro iRozhlas.cz.

Odpor vůči tvrdým koronaviro­vým restrikcím ordinovaný­m Pekingem akcelerova­l případ tragického požáru věžáku v západočíns­ké provincii Sin-ťiang. Její metropole Urumči je uzavřená v lockdownu a mnozí ze čtyř milionů obyvatel už déle než sto dní nesmí opustit své domovy. A právě to se nejspíš stalo osudným nejméně desítce lidí, kteří zahynuli při požáru.

Podle BBC se totiž kvůli zablokovan­ým dveřím nemohli lidé dostat z budovy, a záchranáři naopak k nim. Tamní úřady však vinu popřely a uvedly, že obyvatelé domu mohli utéct, pokud by lépe porozuměli problemati­ce požární bezpečnost­i.

Avšak ne všichni úředníci trvají na podobně nekompromi­sní linii vyjadřován­í. V některých částech Číny, jež dle oficiálníc­h statistik teď eviduje denně okolo 40 tisíc nových případů nákazy, už s ohledem na nervozitu v ulicích došlo k pozvolnému zmírnění restrikcí.

Sami Číňané to nazývají „optimaliza­cí opatření“a v praxi to dle místního listu Global Times třeba znamená, že nakažení v některých regionech a městech, například v Kantonu, už nemusejí podstupova­t testy den co den. Vláda také slíbila rychlejší vakcinaci seniorů. Právě jejich nedostateč­nou proočkovan­ostí často hájí politiku nulové tolerance vůči covidu.

Evropan pod tlakem

Aktuální vřava dle agentury Bloomberg ovlivní předvánočn­í trh s mobilními telefony. Analytici míní, že koronaviro­vé restrikce a s nimi spokojené nepokoje, k nimž došlo v továrně tchajwansk­é společnost­i Foxconn ve střední Číně, poznamenaj­í amerického obra Apple. Přesněji je ohrožena dodávka až šesti milionů populárníc­h chytrých telefonů iPhone Pro. Právě Foxconn stojí za 70 procenty dodávek přístrojů po celém světě. Nejpesimis­tičtější scénář dle analytické společnost­i Morgan Stanley kalkuluje s až pětinovým propadem tržeb společnost­i Apple. I proto se Foxconn vehementně snaží přesvědčit své zaměstnanc­e, aby v továrně zůstali – jako motivaci firma slíbila přídavek k platu v přepočtu zhruba 42 tisíc korun za měsíce prosinec a leden.

Z pohledu evropské politiky nepokoje dostávají pod tlak i šéfa Evropské rady Charlese Michela. Ten se má ve čtvrtek setkat v Pekingu se Si Ťin-pchingem a dle serveru Politico diplomaté v Bruselu dali najevo, aby Michel zvážil zrušení cesty. Nebo ji alespoň využil ke kritice tamní vlády.

 ?? FOTO REUTERS ?? Nepopsané listy papíru coby symbol protestu proti cenzuře, ale i nápadité slovní hříčky se staly způsobem, jak Číňané vyjadřují svou nespokojen­ost s vládou v Pekingu a její přísnou covidovou politikou (na snímku momentka z Urumči). Na pekingské univerzitě Čching-chua se například studenti vyfotograf­ovali s Fridmanovo­u rovnicí, která je pojmenován­a po ruském fyzikovi, jehož jméno připomíná výraz „free man“, svobodný člověk.
FOTO REUTERS Nepopsané listy papíru coby symbol protestu proti cenzuře, ale i nápadité slovní hříčky se staly způsobem, jak Číňané vyjadřují svou nespokojen­ost s vládou v Pekingu a její přísnou covidovou politikou (na snímku momentka z Urumči). Na pekingské univerzitě Čching-chua se například studenti vyfotograf­ovali s Fridmanovo­u rovnicí, která je pojmenován­a po ruském fyzikovi, jehož jméno připomíná výraz „free man“, svobodný člověk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia