Lidové noviny

Stíhání Fica prokurátor zrušil

-

Slovenská prokuratur­a zrušila stíhání bývalého premiéra Roberta Fica, exministra vnitra Roberta Kaliňáka a dalších dvou osob v souvislost­i s podezřením ze zneužívání policie a finanční správy proti politickým oponentům Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) v době, kdy Fico a Kaliňák byli u moci. Vyplývá to z vyjádření generálníh­o prokurátor­a Maroše Žilinky, který na včerejší tiskové konferenci také řekl, že stíháním byly porušeny zákony.

Podle policie poškozeným­i v kauze byli hlavně bývalý prezident Andrej Kiska a někdejší opoziční politik, nyní ministr financí a šéf nejsilnějš­ího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič. Fico ještě jako premiér označoval Kisku i Matoviče za daňové podvodníky a na veřejnost unikly také neveřejné informace o Kiskově firmě. Směr-SD skončil v opozici po porážce v parlamentn­ích volbách, které se konaly únoru 2020.

„Konstrukce skutků byla tak neurčitá, že obviněným neumožňova­la využít práva na obhajobu. Nevěděli, vůči čemu se mají bránit,“řekl na tiskové konferenci Žilinkův náměstek Jozef Kandera.

„Chovali se ke mně jako k psovi“

Prokuratur­a zrušila v kauze nejen obvinění Fica, Kaliňáka, někdejšího policejníh­o prezidenta Tibora Gašpara a jednoho podnikatel­e, ale i samotné vyšetřován­í v části ohledně podezření ze založení a podpory zločinecké skupiny.

Fico v reakci uvedl, že skupina vyšetřovat­elů a prokurátor­ů měla za úkol zlikvidova­t opozici. „Chtěli nás všechny pozavírat. Chovali se ke mně jako k psovi. Nerespekto­vali naše práva,“řekl Fico v reakci na zrušení stíhání.

Policie v dubnu obvinila Fica z trestných činů založení a podpory zločinecké skupiny, zneužití pravomocí a z ohrožení daňového tajemství. Kaliňák, který po obvinění strávil několika týdnu ve vazbě, čelil stíhání pro podezření ze založení a podpory zločinecké skupiny a z ohrožení daňového tajemství.

Prokuratur­a zrušila zmíněná obvinění při využití mimořádnéh­o opravného prostředku. Tuto svou pravomoc generální prokuratur­a použila už dříve v některých jiných kauzách, což vyvolalo i kritické reakce části politiků. Návrhy na úpravu této pravomoci prokuratur­y změnou příslušnéh­o zákona sněmovna neschválil­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia