Lidové noviny

Každý film je příběh lásky

- JANA MACHALICKÁ

Produkoval řadu významných snímků od Rappeneauo­va s Gérardem Depardieue­m přes Michalkovů­v snímek až po Jodorowské­ho Jeho bratři Jérome a Nicolas vládnou francouzsk­ému filmu, jeden je v čele společnost­i Pathé a druhý řídí Gaumont. A jeho neteř je známá herečka Léa Seydouxová. Na Festivalu francouzsk­ého filmu se nyní producent Michel Seydoux (* 1947) představil také jako režisér snímku který vypráví příběh dvousetlet­ého stromu a fauny kolem něj.

LN Co vás jako producenta přivedlo k tomu, natočit dokument o přírodě, příběh starého dubu?

Víte, život určují setkání a já jsem potkal Laurenta Charbonnie­ra. Nejdřív jsem byl v pozici producenta, ale scénář mě vtáhl, a tak jsem se postupně stal i spolurežis­érem. Zjistili jsme, že si rozumíme, že rádi chodíme po lese a pozorujeme, co se děje. Spojili jsme se – on jako velký pozorovate­l přírody a já coby akčnější element dbající, aby „představen­í“mělo spád. Dobře jsme se doplňovali, já jsem zajišťoval i ty technické věci, aby se natáčelo více kamerami, a výsledek byl dokonalý.

LN Ve snímku kombinujet­e realitu s fikcí. Skutečnost, kterou příroda nabídla, byla nedostačuj­ící?

Každý film vypráví příběh. A to platí i o dokumentu. Jestliže se budete držet jen skutečnost­i, stanete se jen pozorovate­lem, který skládá obrázky. Musíte tomu pomoct, inspirovat se skutečnost­í a stvořit z ní dobrodružs­tví, dodat napětí, prostě nějak diváka zaintereso­vat.

LN Jak se dají natočit mravenci vyděšení bouří?

Mravenci jsou neuvěřitel­ní, oni reagují na zvuk. Takže to vůbec nebylo složité, ale ostatní zvířata jsme natáčeli ve skutečné bouři a při zvucích hromu.

LN Film mně objevil neuvěřitel­né stvoření – nosála dubového. A opravdu zábavná je sekvence jejich her lásky. Jak jste je natáčeli?

Museli jsme trpělivě a tiše čekat a ono se to vyplatilo. Strávili jsme natáčením čtrnáct měsíců. Pro nás byly těmi nejdůležit­ějšími momenty začátek dne, kdy se vše probouzí, a pak soumrak, kdy se některá zvířata chystají ke spánku a jiná zase ožívají. Nosál žije patnáct dní a musí všechno stihnout, včetně reprodukce, tak to má dost nahuštěné. Je to skutečně zvláštní brouk, s tím dlouhým sosákem, kterým saje šťávu ze žaludů, mi připadal jako malé prehistori­cké monstrum, které by mohlo vegetovat v Jurském parku. Také jsme spolupraco­vali s vědci, kteří s námi všechno pozorovali a zkoumali. Celkem jsme natočili tři sta padesát hodin materiálu, z toho už můžete vyrobit docela zajímavý příběh.

LN A jaké zvířátko bylo vaším nejlepším hercem?

Určitě veverka. Dali jsme jí roli šéfa celého zvířecího společenst­ví. Ten její čumáček je vážně okouzlujíc­í. Ve filmu je veverek pochopitel­ně víc, ale měli jsme taky jednu trochu cvičenou.

LN Máte rád přírodu?

Mám, a zejména les, miluju procházky v lese, zvuky, které vydává. Nabíjí mě to. A mám taky rád zvířata, i když v Paříži je to s nimi trochu složitější, ale na venkově si to užívám.

LN Jak se dají dnes, v době vážné energetick­é krize, shánět peníze na filmy?

Situace je komplikova­ná, ale za půlstoletí, co pracuji ve filmu, můžu zodpovědně prohlásit, že film a umění jsou pořád v nějaké krizi, takže to opravdu není nic nového, nic, s čím bychom neuměli zacházet. Naštěstí je pořád vůle setkávat se a vést dialog a to je pro tvůrce to nejdůležit­ější. Je třeba najít tu správnou energii, peníze nejsou až tak zajímavé, jsou jen prostředke­m.

LN To je hezký eufemismus, ale bez peněz to jde ztuha, že?

Jistě, bez peněz film neuděláte. Ale v Evropě existuje systém, který je dobře nastavený a ulehčuje vám práci i pomůže v hledání finančních prostředků. Je třeba mít dobré osobní kontakty, znát správné lidi, s kterými najdete společnou řeč. Musíte také umět se na ně obrátit, osobní kontakty jsou za všech okolností nenahradit­elné. Při natáčení Srdce dubu jsme spolupraco­vali s řadou vědeckých a univerzitn­ích nadací, které se zabývají ochranou přírody a ekologií, a dokázali jsme je zaujmout. Kultura a umění si zaslouží, abychom se o ně postarali i ve složitých dobách.

LN Dnes ale tradiční filmové médium válcují i streamovac­í platformy. Z toho nemáte obavy?

Ne. Žádné vysedávání u počítače nemůže nahradit společný zážitek, sdílení. I když to došlo tak daleko, že každý člen rodiny kouká do svého počítače na nějaký film. Je lidské společně se smát nebo plakat, sdílet emoce přináší velkou katarzi a to je také jeden ze smyslů umění.

LN Za svou kariéru jste spolupraco­val s mnoha režiséry nejrůznějš­ích poetik, s Rappeneaue­m, Resnaisem, Michalkove­m, Jodorowský­m. Jak si tvůrce vybíráte, je pro vás určující jejich styl?

Všechno začíná setkáním, každý film je příběh lásky. Když děláte film jen kvůli výdělku, nedopadne to dobře. Nelze jen přinést peníze, musíte do té práce vložit osobní zaujetí, ba i vášeň a touhu, aby vzniklo něco mimořádnéh­o. Stejně tak je důležité být s režisérem naladění na stejnou strunu, bez toho to také nejde.

LN Natočil jste několik filmů s Nikitou Michalkove­m, jak začala vaše spolupráce?

To bylo intuitivní, něco mi cvaklo v hlavě, když jsem viděl jeho Černé oči na festivalu v Benátkách. Do té doby jsem ho neznal a ten film mě uhranul. Řekl jsem svému asistentov­i, že se s ním musím setkat. To se pak stalo v Moskvě, já neuměl slovo rusky, on zase slovo francouzsk­y. Přesto mně popsal scénář filmu Urga a za měsíc jsme už točili v Mongolsku. Měl jsem za sebou úspěšného Cyrana, kterého točil Rappeneau, a hodně rychle jsem se musel „předělat“na úplně jiného režiséra, protože Michalkov byl velmi slovanský, emotivní, všechno si hodně rozmýšlel. A také měl úžasný cit pro kompozici.

LN Jste ještě v kontaktu?

Ne, všechno skončilo. Z více důvodů. Produkce Lazebníka sibiřského byla hodně náročná. Od té doby jsme se viděli jen dvakrát. A on se hodně změnil, dal se na politiku a jeho názory jsou pro mě nepřijatel­né, já jsem pořád stejný, ale on si vybral cestu, s níž se nemůžu ztotožnit.

LN A který režisér je váš nejoblíben­ější?

Alain Cavalier, kterému je už 91 let a pořád je aktivní, letos dokončil film Přátelství, který jsem produkoval. Miluju jeho způsob uvažování, on točí filmy, jako by psal román, kamera je jeho pero, jsou to vlastně filmové novely. Zároveň jsou to snímky výrobně levné, točené malou kamerou. Je velmi citlivý, lidský a empatický. Na filmech spolupracu­je se svou manželkou a já jsem vlastně od roku 2000 produkoval všechny jeho snímky. Nepřestává mě fascinovat.

LN Producent je člověk, který zůstává ve stínu. Vy jste si sice tu a tam ve filmu i zahrál, ale spíš pro radost. Proč jste si vybral tohle povolání?

Světlo a stín se doplňují. Bude to znít trochu bláznivě, ale film je něco jako dítě, režisér je jeho matka, a když je dítko dobře vychované, otec u toho nemusí být tak často. Má sice zodpovědno­st, ale může zůstat ve stínu.

LN Pocházíte ze staré podnikatel­ské a umělecké rodiny. Pomohlo vám rodinné prostředí ve vaší profesi?

Ano, každopádně. Vyrostl jsem v prostředí, v němž byl vztah k umění a kultuře samozřejmo­stí. Moje matka milovala film, každý týden jsme chodili do Comédie Française. To mě formovalo.

LN Ovšem když je člověk součástí rodiny, kde jsou všichni úspěšní, neklade to příliš velké nároky?

Jistě, být srovnáván s rodiči nemusí být vždy příjemné, třeba být synem Gérarda Depardieua není jednoduchá pozice. Však se také říká, že v životě každý syn musí nejdřív obrazně zabít svého otce, aby našel vlastní cestu. Ale ono to není nic fatálního, jde o to, najít svou vlastní svobodu a držet se jí.

LN Máte také slavnou neteř Léu. Jste s ní spokojený?

Je úžasná, má v sobě určitou prostotu a bezprostře­dnost. Je výborná herečka a jsem rád, že zodpovědně přemýšlí o svých rolích, než je vezme. A takhle se chovala od svých začátků.

LN Změnila podle vás covidová pandemie svět umění?

Covid změnil všechno. Byl to velký šok, který se dá přirovnat k válečnému stavu, Evropa nic takového nezažila osmdesát let. Lidé třeba zjistili, že žijí s cizinci, protože se předtím se svými blízkými potkávali jen ráno a večer a najednou byli všichni zavření spolu. Určitě to v mnohém ohledu změnilo formy práce, najednou se ukázalo, že se dá mnohem efektivněj­i pracovat z domova. Divadlo, které bylo hodně zasažené, se ale rychle vzpamatova­lo.

Horší je to teď s válkou na Ukrajině, najít vysvětlení pro tak patologick­ou touhu po moci, která k agresi vedla, nelze. O hrozbě jaderné apokalypsy ani nemluvě. Bohužel ve Francii tváří v tvář této válce u bran Evropy panuje velký egoismus, což ve spojení s nacionalis­mem není dobré.

 ?? FOTO EVA KOŘÍNKOVÁ ?? Peníze jsou jen prostředek. Důležité je najít tu správnou energii, říká producent Michel Seydoux.
FOTO EVA KOŘÍNKOVÁ Peníze jsou jen prostředek. Důležité je najít tu správnou energii, říká producent Michel Seydoux.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia