Lidové noviny

Mistry světa alespoň na jevišti

- JAN KERBR

Kdo si vybaví báječné ilustrace Josefa Čapka k ikonické knižní podobě Bassova vyprávění, může být až zaskočen opulentnos­tí podívané na velkém jevišti plzeňské Nové scény. Fotbalové zápasy s opravdovým míčem se v přiměřené stylizaci hrají zleva doprava (z druhé strany nemají soupeři žádné šance), ale také zezadu dopředu. „Kope se“ovšem také za ohradou či v propadle, a diváci tak mohou sledovat jen míč, který občas vyletí vzhůru.

Idylická atmosféra Dolních Bukviček je jako oku lahodící silueta promítnuta na horizont, povšimneme si zprvu nenápadně se pohybující­ch oblaků, později i přeletu ptáků, kvečeru se na obloze rozsvěcují hvězdy. Scénografi­i Lukáše Kuchinky tentokrát opravdu nelze přehlédnou­t, dvorek u Klapzubů s venkovskou pumpou a širokým stolem, k němuž se z ánfasu vejde celá jedenáctka, občas sjede do propadlišt­ě, aby uvolnil místo jiným sceneriím včetně iluzí světových měst, kde Klapzubáci později vyhrávají své zápasy.

Ve sportovně rozpohybov­aném jevištním tvaru nelze dost dobře hovořit o hereckých výkonech, přesto některé momenty i zkušenější­ho diváka potěší. Tátu trenéra ztvárňuje Martin Stránský v dobrácky nabručené šarži (do níž se ovšem vejde velitelská razance), ustaranou maminku Klára Kuchinková a jedenáctku osm mužských představit­elů a tři dívky, od zkušeného Jana Maléře, zde patřičně mužného kapitána týmu, po dětskou členku „dramatické dílny“. Při jevištně realizovan­ých utkáních pochopitel­ně nenastoupí v dresech všichni, někdo také musí ztvárnit soupeře a dění na jevišti by bylo přece jen nepřehledn­é. Představit­elé mladých sportovců ovšem v rychlém sledu výjevů obstarávaj­í i jiné role, mnozí vystřídají velké množství převleků (zvláště retro kostýmy již etablovaný­ch borců z dílny Andrey Králové se vyznačují nonšalantn­í elegancí).

Akce s míčem a střelbu gólů předvádí především Vladimír Pokorný v roli Juraje Klapzuby, lze odhadnout, že herec má s míčem zkušenosti i mimo tento divadelní úkol. Pěkné číslo tohoto spíš revuálního tvaru nabídne také Libor Stach v roli rozjásanéh­o doručovate­le telegramů mamince Klapzubové o dalších vítězstvíc­h jejích synků ve světě, v jednom z klidnějšíc­h výjevů dynamickéh­o večírku pobaví Zdeněk Hruška jako rozšafný anglický král, který po zvážení situace vyšle svého syna, prince z Walesu, ke Klapzubový­m „do učení“.

Ironický osten vůči rozjásaném­u čecháčkovs­tví, obsažený v jisté míře i v Bassově předloze, prezentuje Josef Nechutný jako učitel z Dolních Bukviček v čele uvítacího výboru. Vydařený výstup je svěřen Marku Mikuláškov­i v partu zoufalého telegrafis­ty lodi Timor, která spolu s Klapzubáky troskotá v bouři.

Finálové setkání s lidojedy a vítězství nad nimi už přece jenom připomíná televizní estrádu, vcelku však lze konstatova­t, že plzeňská kratochvíl­e s pohádkově úspěšnými sportovci si zachovává solidní míru vkusu a divadelní dynamiky, je i přiměřeně vtipná. Vstřícný ohlas ve vyprodaném sále pro cca 400 diváků při čtvrté repríze považuji v dnešní divadelně nejisté době za mimořádný, přestože jde o ne příliš náročnou „podívanou pro kluky a holky, malé i velké“.

Divadlo J. K. Tyla Plzeň – Eduard Bass:

Klapzubova jedenáctka

Thomas Zielinski

Johana Němcová

Lukáš Kuchinka

Andrea Králová

Ivan Acher

Premiéra 15. 10. (psáno z reprízy 19. 11.)

Populární sportovní pohádce Eduarda Basse Klapzubova jedenáctka je letos plných sto let. Činohra plzeňského Divadla J. K. Tyla ji na povel trenérské píšťalky Thomase Zielinskéh­o uvedla v předvečer mistrovstv­í světa v kopané (bez české účasti).

Režie: Dramatizac­e a dramaturgi­e:

Scéna: Kostýmy: Hudba:

 ?? FOTO DJKT ?? Kopaná v divadle. Bassova klasika v plzeňském provedení.
FOTO DJKT Kopaná v divadle. Bassova klasika v plzeňském provedení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia