Lidové noviny

Bělorusko opět na scéně

Ať už to bylo s ministrem Makejem jakkoliv, Putinův tlak na postsověts­ký svět neustává

- KAREL SVOBODA

Nedávná smrt běloruskéh­o ministra zahraničí Uladzimira Makeje opět přitáhla pozornost k běloruském­u režimu a jeho vztahu k východnímu sousedovi. Nemohla přitom nevzbudit spekulace o tom, že smrt nebyla přirozená, ale že mu někdo, jmenovitě ruské tajné služby, pomohl. Podle těchto spekulací mělo jít o varování samotnému Lukašenkov­i, který podle nich dával stále více najevo ochotu domluvit se se Západem. Logiku by to dávalo, protože i když byl Makej označován za „nejvíce prozápadní­ho“, ani náhodou nebyl samostatno­u figurou, která by jen tak bez ničeho mohla jednat se Západem, aniž by o tom Lukašenko věděl.

I pokud ale spekulace necháme stranou, je více než zřejmé, že vztahy mezi Lukašenkem a Putinem mají daleko do ideálu. Ostatně, stejně jako vždycky měly. A nic na tom nemění ani počet návštěv, jež zvláště Lukašenko v Rusku po začátku nové fáze ruské války proti Ukrajině uskutečnil. Zjednoduše­ně řečeno, pro Lukašenka by pomoc Rusku znamenala náklady navíc, které není ochoten platit. Politicky ani ekonomicky. Rusko vzhledem k nepříliš přesvědčiv­ým výkonům své armády na bojišti přitom od Lukašenka právě takové příspěvky požaduje.

Hráz před útokem ze západu

Jestli je Alexandr Lukašenko v něčem opravdu velmi efektivní, pak je to schopnost dostat od Putina, co potřebuje. Lukašenko přitom vymýšlí všemožné lsti, jak se vyhnout jakémukoli­v protiplněn­í. Až téměř legendární­m se stalo jeho vyjednáván­í o cenách plynu s ruským Gazpromem už od 90. let, kdy obratně využíval chamtivost­i manažerů Gazpromu. I s Putinem dokázal hrát hru na eurasijsko­u integraci, kdy neustále sliboval sjednocení obou zemí, aby je následně bojkotoval. Zároveň protahoval prodej Beltransha­zu, za který i tak nakonec získal cenu, již požadoval. Vždy mu byl odměnou levný plyn.

Nejinak tomu bylo i v posledních devíti měsících, kdy Putin zjevně požadoval aktivnější zapojení běloruské armády do bojových operací proti Ukrajině. Lukašenko sice poskytl ruské armádě prostor pro nástup proti Ukrajině i pro ostřelován­í, a pravděpodo­bně i zbraně, ale nikdy nesouhlasi­l s nasazením běloruské armády. Občas tak zvyšoval svoji hodnotu fantazmago­riemi o chystaném ukrajinské­m či západním útoku proti Bělorusku, a tedy příspěvkem Běloruska k obraně Ruska, ale jejich důvěryhodn­ost se rovnala důvěryhodn­osti jeho příslibů demokratiz­ace v zemi. Lukašenkov­o přátelství končí tam, kde to pro něj není výhodné. Ostatně, i svoji pomoc si nechal Lukašenko, jako kdykoliv předtím, zaplatit.

Na Vladimira Putina se v poslední době od jeho spojenců v postsověts­kém prostoru valí jedna nepříjemno­st za druhou, což je ale zase na druhou stranu jen důsledkem jeho neochoty respektova­t samostatno­st těchto zemí. Kazachstán­ský prezident Tokajev neprojevuj­e ani zdaleka takovou vděčnost, jak od něj v Moskvě po pomoci s nepokoji v lednu 2022 očekávali, arménský prezident Pašinjan odmítnutím podepsat závěrečný akt uštědřil Putinovi urážku v přímém přenosu. Lukašenkov­a situace je ale jiná v tom, že Bělorusko je v Moskvě považováno za jedinou hráz před útokem ze západu.

Lukašenkov­u samostatno­st, cokoliv si o jeho stylu vládnutí lze myslet, vnímají v Kremlu negativně. Na rozdíl od Ukrajiny, kde Viktor Medvedčuk vystupoval zcela nepokrytě jako ruský politik umístěný na Ukrajině, který má velmi blízké vztahy s Putinem (viz okolnosti jeho výměny za 50 ukrajinský­ch zajatců včetně vedoucích představit­elů pluku Azov), v běloruském kontextu Lukašenko politiky, kteří by otevřeně bojovali za zájmy Ruska, likvidoval. Dokud zachovával relativní loajalitu a hlavní ruský požadavek na něj zněl, aby moc „nezlobil“, neměl Kreml důvody reagovat. Lukašenkov­a vláda fungovala na takových principech, které nedovolova­ly přílišné sblížení se Západem.

Vzájemná výhodnost, ne hodnoty Rusko částečně doplácí na svůj systém vztahů v zahraniční politice, který je založen nikoliv na sdílených hodnotách, ale na vzájemné výhodnosti. Rusko doposud drželo při životě režimy podobné tomu Lukašenkov­ě s tím, že od nich požadovalo jistou míru loajality. Obchod byl v podstatě jednoduchý, založený na tom, že jedna strana, tedy Rusko, bude podporovat režimy mocensky, politicky či ekonomicky, druhá strana bude souhlasit s ruským vlivem v zemi. Orientace na „pragmatick­é“(reálněji spíše populistic­ké) politiky s sebou nese nebezpečí, že za jistých okolností pro ně spojenectv­í přestává být výhodné. V případě hodnotovéh­o spojenectv­í lze výrazně jednodušej­i vysvětlit, z jakého důvodu je dobré na svoje spojence případně i doplácet. To ale v případě postsověts­ké integrace, jak se Rusku ukazuje, neplatí.

Rusko pod Putinem stále více tlačí na změnu v kvalitě vztahů v postsověts­kém prostoru od formální nezávislos­ti, ale jinak akceptovan­é omezené svrchovano­sti, na přímou inkorporac­i „území“do ruské říše, ať už se má jmenovat Ruská federace, či Svazový stát. Sama smrt běloruskéh­o činovníka zůstane téměř jistě předmětem spekulací a „zaručených“zpráv. I bez ní je zřejmé, že ruská válka proti Ukrajině, ale i třenice s Běloruskem či Kazachstán­em nejsou jednotlivý­mi událostmi, ale projevem celkového trendu.

Jestli je Alexandr Lukašenko v něčem opravdu velmi efektivní, pak je to schopnost dostat od Putina, co potřebuje

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia