Lidové noviny

Smetí musí pryč

Vyřazování prezidents­kých kandidátů je levota

- Martin Zvěřina

Kandidáti Fischer a Hilšer by měli odstoupit z prezidents­kého klání a tím prý pomohou kultivovat demokracii. To je nesmysl hodný tvrzení, že komunistic­ká Národní fronta jako svazek povolených stran byl demokratic­ký koncept. Říkají to zejména příznivci generála Pavla, který poslední dobou v kampani vadne.

Z hlediska demokracie jde především o to, aby se utkali různé koncepty prezidents­tví, nikoli aby nějací předschvál­ení (a kým?) kandidáti sehráli domluvenou scénku vykalkulov­anou na základě průzkumů. S demokracií tyhle požadavky vylučovate­lů mají málo společného. Navíc máme dvoukolovo­u volbu, a tedy i tříštění hlasů v kole prvním tvoří příležitos­t pro domnělé outsidery, a nikoli pole pro nástup diktatur. Vzpomeňme na Karla Schwarzenb­erga, tomu také demoskopov­é nepředpoví­dali, že by se mohl dostat do druhého kola. A přesto se stal nadlouho stranickým symbolem, zejména díky senzačnímu postupu do druhého kola. Dnes by tuhle možnost někteří rádi zakázali. To už ať rovnou nahlas navrhnou zrušení voleb a možnost, že vítěze vyhlásíme na základě nějakého průzkumu.

Samozřejmě že favorité postoupí s větší pravděpodo­bností než ti, kterým průzkumy zjišťují nízké preference. Jenže zúžení výběru ještě před prvním kolem voliči nepomáhá, každý z favoritů ještě může udělat v kampani nějakou fatální chybu, ale na jeho místo se protlačí někdo jiný. Proč si tuhle možnost zavírat? Aby měl někdo z favoritů klidnější spaní?

Proč by měl odstupovat třeba Pavel Fischer, když dostal oficiální doporučení od vládní trojkoalic­e? Selhal nějak, odvrátil se od něj premiér? Nikoli. Proč by konzervati­vní voličstvo nesmělo mít „svého“kandidáta? A že patrně nevyhraje? No a co. Uvidíme alespoň, kolik hlasů takový kandidát získá.

Opět se ukazuje, že ti, kdo se zašťiťují ochranou demokracie a tohle slovo zopakují stokrát denně, ji spíš przní a s chutí by zaváděli podivné pořádky, které se blíží spíš Putinově řízené demokracii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia