Lidové noviny

Vrabel jako klíč

Kde je hranice mezi diagnózou a trestným činem

- Zbyněk Petráček

Patří Ladislav Vrabel na Pankrác, či do Bohnic? Do vězení, či na psychiatri­i? Tak vyzněly ohlasy na jeho slova, že Česko jadernými hlavicemi napadne Rusko a to odpoví. Je to blábol tak šílený, že ho nikdo nemůže vzít vážně. Což nahrává řešení typu Bohnice. Anebo ne? Trestní oznámení na Vrabela už padlo a nemusí být poslední.

Rozhodnutí nechme na povolanějš­ích. Leč „případ Vrabel“přispívá i do širší debaty o hranici mezi satirou a magorstvím, lékařskou diagnózou a stíhatelný­m činem. Ale sestavit univerzáln­í „klíč k určování stíhatelno­sti blábolů“je prakticky nemožné. Okolnosti se totiž mění.

Před 15 lety skupina Ztohoven propašoval­a do vysílání ČT záběr „jaderného výbuchu“v Krkonoších. Když byla obviněna z šíření poplašné zprávy, v LN jsme ji hájili takto: jaderný výbuch v Krkonoších je taková nadsázka, že ji nikdo nespolkne. Nebezpečně­jší by byla dezinforma­ce, že v sousední vsi vypukla ptačí chřipka. Bylo to v době, kdy takové zprávy vedly k vybíjení drůbeže. Spadá i Vrabel do kategorie „mystifikac­e“, kterou Eugen Brikcius definoval jako „elegantní lež“? Ne, to bychom za sebou nesměli mít devět měsíců ruské invaze na Ukrajině, ruských narážek na jaderné zbraně, ba výhrůžek jejich použitím.

Vrabel by se našel spíše mezi partou Martina Konvičky. Ta v roce 2016 vtrhla na Staroměsts­ké náměstí a za výkřiků „Alláhu akbar“střílela z replik zbraní. Bylo to v době, kdy se džihádisté činili i v Evropě. Stát se to v USA, dost možná by nějaký kolemjdouc­í opětoval palbu ze své ostré zbraně. Prostě ten happening smrděl víc Pankrácí než Bohnicemi.

Uvidíme, jak Vrabelův blábol ohodnotí „orgány“. Jako ryzí dezinforma­ci, před níž drobnější mystifikac­e blednou? Či naopak dají najevo, že jakákoliv ostřejší kritika vlády, její politiky nebo spojenců vede zákonitě tam, kde je teď Vrabel? Vsaďte se, že se najde dost převychova­telů společnost­i, kterým v tomto smyslu Vrabelův blábol nahraje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia