Lidové noviny

Zvyšte progresivn­ě daně!

Prožíváme mimořádnou dobu, a vláda by proto měla překročit svůj pravicový stín

-

Ještě nedávno se mi zdálo, že nářky nad výší českého veřejného dluhu ve vztahu k HDP jsou přehnané, protože velká většina vyspělých zemí je na tom v tomto ohledu ještě mnohem hůře a nedělá jim to žádné velké problémy. Teď už se mi ale zdá, že to začíná být opravdu velký problém. Vládě určitě nevytýkám, že se snaží pomáhat občanům i firmám v nynější obtížné situaci. Ale nechápu, proč problém nechce řešit tím nejjednodu­šším a očividným způsobem – zvýšením daní těm bohatším z nás.

Před třemi lety snížila tehdejší vláda výrazně daň z příjmu zrušením konstrukce zvané superhrubá mzda, čímž připravila státní rozpočet o zhruba 100 miliard korun ročně. Tehdejší vláda slíbila, že je to opatření jen přechodné a že po dvou letech bude korigováno. Je nutno ještě připomenou­t, že to tehdy prosadilo vládní hnutí ANO navzdory nesouhlasu tehdejšího koaličního partnera, ČSSD. Andreji Babišovi s tím proto tehdy navzdory koaliční smlouvě pomohla opoziční ODS a SPD.

Všeobecně je známo, že na tomto snížení klíčové daně vydělali především lidé s vyššími příjmy; bylo to tedy opatření pravicovéh­o charakteru. V nějaké klidné ekonomicko-politické situaci bych chápal, že nynější jasně pravicová vláda nechce o nápravě tohoto opatření ani slyšet. Ale teď máme situaci mimořádnou a ideologick­é ohledy by měly být vystřídány pragmatism­em. Toto opatření by přece koalice mohla provést velmi rychle. I nynější vláda přece dobře ví, že další zadlužován­í „řešící“nikoli pouze nějaký krátkodobý akutní rozpočtový problém, ale vážný strukturál­ní deficit nám může přinést snížení ratingu, a tím i další zvýšení už tak povážlivýc­h nákladů na obsluhu státního dluhu.

Horních deset procent

Vláda by měla překročit svůj pravicový stín a nastavit daň z příjmu fyzických osob tak, aby byla výrazně progresivn­í, aby co nejméně postihla tu příjmově spodní polovinu občanů a co nejvíce řekněme těch horních deset procent. Je známo, že zhruba třetina domácností má jen velmi malou, nebo dokonce žádnou finanční rezervu, zatímco u těch bohatších jde významná část příjmu do úspor, takže reálné snížení příjmu pro ně není likvidační. Je třeba mít na paměti, že prostředky, které jsou vynakládán­y na sociální zabezpečen­í (důchody a dávky), jsou sice formálně vybírány jako „pojištění“, ale ve skutečnost­i je to prostě součást daně z příjmu. Vládě bych také jako pacifista poradil, aby omezila náklady na zbrojení. Ten chystaný nákup nových bojových vozidel nebo amerických stíhaček mi připadá úplně šílený.

Obávám se ale, že se pravicová vláda bude z ideologick­ých důvodů bránit změnám více postihujíc­ím bohatší lidi a bude se snažit „šetřit“, a to hlavně na té nejnákladn­ější kapitole státního rozpočtu, tedy na důchodech a dávkách a také na státních příspěvcíc­h zdravotním pojišťovná­m. Už jsme v tomto směru od vládních politiků zaznamenal­i znepokojiv­é signály, jako řeči o zkrácení mateřské dovolené nebo snížení podpory v nezaměstna­nosti. Lze si dokonce představit, že právě kritická rozpočtová situace by mohla být využita pravicovou vládou k prosazení rozsáhlé privatizac­e zdravotnic­tví a sociálního zabezpečen­í (důchodová reforma), což by pomohlo snížit výdaje státu a přesunout je na občany – ovšem za cenu rozvratu dosavadníh­o poměrně bezpečného solidárníh­o systému sociálního a zdravotníh­o zabezpečen­í.

Až levice povstane z popela Současná nebezpečná rozpočtová situace je bohužel důsledkem doposud nevídané marginaliz­ace politické levice. Její voliči přešli v důsledku neschopnos­ti představit­elů levicových stran k hnutí ANO, které by asi nejraději vládlo s ODS, a to se všemi negativním­i důsledky pro těch příjmově „spodních“50 procent občanů. Levice by pak možná povstala z popela, ale bylo by už pozdě…

Současná nebezpečná rozpočtová situace je bohužel důsledkem doposud nevídané marginaliz­ace politické levice

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Bude vláda „šetřit“například na důchodech a sociálních dávkách? Autor se obává, že to tak dopadne.
FOTO ARCHIV MAFRA Bude vláda „šetřit“například na důchodech a sociálních dávkách? Autor se obává, že to tak dopadne.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia