Lidové noviny

Důležité je zúčastnit se, ne vyhrát

- PETR KOLMAN publicista a VŠ pedagog

Inejvětší ignorant si asi všiml, že třetí přímé české prezidents­ké volby mocně buší na dveře. Kandidátů budeme mít patrně devět. Tedy pokud ještě nezasáhne správní soud a někoho dalšího do osudí nepřidá. Koneckonců devět je stejný počet jako v minulých prezidents­kých volbách.

I přes relativně širokou nabídku mi tam ovšem z politologi­ckého i občanského hlediska pár kandidátů hodně chybí.

Je dobré si uvědomit, že z parlamentn­ích stran fakticky jen hnutí ANO a hnutí SPD postavily své vlastní autentické kandidáty. Naopak vládní pětikoalic­e nemastně neslaně podpořila tři (de facto nesourodé) kandidáty. Jediným spojníkem zde je jakýsi slaměný panák jménem „Antibabiš“.

Postup hnutí ANO a SPD možno z politickéh­o a mediálně-strategick­ého hlediska hodnotit jako dobrý nápad. Jen toho mediálního prostoru, kolik každý kandidát legálně dostane, navíc v celkem exkluzivní­ch vysílacích časech. A to nejen pro své spoty, ale i různé diskuse a reakce na ně. A další reakce na reakce. V součtu prostě „luxus“, jak by řekli dnešní mladí lidé.

Skutečnost, že Andrej Babiš v některých televizníc­h diskusích nebude osobně přítomen, nic nemění na podstatě. I když tam fyzicky nebude, přesto ho tam bude logicky plno. Předprezid­entský peloton Naznačil jsem, že mi někdo v předprezid­entském pelotonu výrazně chybí. Popravdě se nutno divit stranám, které oscilují okolo (či lehce nad) zásadní pětiprocen­tní volební hranice, jako je například ČSSD, Piráti, TOP 09 a hlavně KDU-ČSL.

Ergo kladívko, proč tyto strany nepostavil­y vlastní prezidents­ké kandidáty? I když by neuspěly, získaly by silný mediální prostor. Navíc jejich neúspěšný kandidát by mohl ve druhém kole někoho strategick­y podpořit.

Někdy se mi zdá, že pro samotné stromy není vidět celý (politický) les. A politika snad pořád je i o myšlenkách (resp. jejich šíření a prosazován­í), a nikoliv jen technokrat­ický souboj o lukrativní pozice pro pár vedoucích straníků a jejich příbuzných. Kde jinde by mohly efektivněj­i výše citované partaje artikulova­t ve veřejném prostoru své politické názory a ideje?

Jaký názor říkají třeba lidovci tím, že podporují Danuši Nerudovou (mj. zastánkyni manželství pro všechny) a současně Pavla Fischera (který zde byl vždy názorově proti). Skutečnost, že senátor Fischer nyní své konzervati­vní postoje před volbami strategick­y a pochopitel­ně obrušuje, nyní necháme stranou. Proč lidovci nepostavil­i třeba Stanislava Juránka nebo Jiřího Čunka, i jako poděkování za jejich celoživotn­í politickou práci?

Proč ČSSD nevyslala do boje o Pražský hrad například Václava Bělohradsk­ého, Jiřího Paroubka nebo Vladimíra Špidlu? To by byli důstojní a veřejný prostor obohacujíc­í kandidáti. Hnidopich by zde mohl sice namítat, že sociální demokraté pro podání kandidatur­y nemají aktuálně dostatek senátorů a poslanců, nicméně mohli použít algoritmus kandidátky Denisy Rohanové, která získala podpisy mj. socdemácký­ch poslanců, když jimi ještě byli.

Anebo nejstarší česká politická strana mohla aktivizova­t své členy a sbírat podpisy na náměstích a nádražích, ostatně po volebních neúspěších v parlamentn­ích a komunálníc­h volbách se jejich členská základna možná i nudí a chřadne.

Sečteno a podtrženo – skutečnost, že menší strany de facto hodily prezidents­ké volby přes palubu, jim ve výsledku určitě nepomůže. I zde platí olympijské – není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Strana, která nebojuje, prostě nevyhraje.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia