Lidové noviny

Chytré váhy jsou orientační

Elektronik­a proniká do všech oblastí lidského života. Zdraví není výjimkou. Doma si běžně měříme tlak nebo třeba i sledujeme krevní cukr. Vážíme se na chytrých vahách, které počítají podíl tuků v těle. Jaké přístroje jsou užitečné a jaké zbytečné?

- JANA BRUNCLÍKOV­Á

Spříchodem pandemie nemoci covid-19 stoupla popularita domácích oxymetrů, tedy měřičů hladiny kyslíku v krvi. Před koronaviro­vou pandemií je používali převážně jen astmatici, případně sportovci, kteří sportovali nebo trénovali ve velkých nadmořskýc­h výškách. Virus SARS-CoV-2 dokáže negativně ovlivňovat přenos kyslíku krví, a pro rizikové pacienty tak dávalo smysl pořídit si domů oxymetr. Pokud ho máte i vy, nemusíte se ho zbavovat: v „elektronic­ké lékárničce“se hodí, pokud trpíte spánkovou apnoí nebo chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN). Saturaci kyslíkem je dobré občas měřit i u seniorů. Záchrannou službu kontaktujt­e, pokud hodnota saturace klesne pod devadesát procent.

Diabetikům v boji s jejich nemocí pomáhají domácí glukometry. Přístroje pro domácí měření hladiny glukózy v krvi nejsou tak přesné jako profesioná­lní lékařská zařízení, pro domácí použití ale obvykle dostačují. Při výběru glukometru je podstatná certifikov­aná odchylka měření, která by se měla pohybovat kolem 0,8 milimolu na litr.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že glukometr je z principu jednoúčelo­vý, i tyto přístroje mohou mít dodatečné funkce, které dlouhodobé používání zjednoduší nebo zpříjemní. Může se hodit například podsvícený displej, nastavení signálu pro připomenut­í pravidelné­ho měření nebo konektivit­a Bluetooth, která umožní sledování hodnot glukózy na telefonu nebo počítači. Zdravotní pojišťovny diabetikům na glukometry i měřicí proužky do nich často přispívají.

Na podzim a v zimě najdou využití domácí inhalátory, které pomáhají zmírnit projevy rýmy a nachlazení. Pro oběti sezonní afektivní poruchy (SAD), kterým zhoršuje psychický stav aktuální nedostatek světla v tomto období, jsou k dispozici fototerape­utické infralampy.

Chytré přístroje na hubnutí

Pravý boom ale zažívají takzvané „chytré“přístroje, které umožňují propojení s aplikací a průběžné

Koronaviro­vá pandemie uspíšila trend posledních několika let. Část zdravotní péče se dá poskytovat na dálku.

Hodí se to třeba při sledování chronickýc­h zdravotníc­h problémů. Co všechno můžete s lékaři a dalšími zdravotník­y

alespoň teoreticky vyřídit přes internet? běžná nachlazení sledování spánku sledování zdravotníh­o stavu. Klasická váha, s jejíž pomocí si uděláme obrázek o naší tělesné hmotnosti, se nachází skoro v každé domácnosti a vyjde na několik stokorun.

Proč bychom měli investovat do chytré váhy, která měří procento tělesného tuku a vynadá nám i za to, že nemáme dostatek bílkovin? Může chytrá váha opravdu pomoci s hubnutím? Výživový poradce Ladislav Žatečka oceňuje některé přednosti těchto přístrojů, upozorňuje ale, že domácí přístroje v této oblasti nikdy nebudou měřit úplně spolehlivě.

„Zkoušel jsem ze zvědavosti několik typů chytrých vah doma a rozdíl mezi nimi byl někdy i obrovský,“vypráví Žatečka. synchroniz­ace

s telefonem „Jedna váha mi ukázala například devět procent tělesného tuku a druhá 23. Takže pokud se chcete vážit, je vhodné vážit se na jedné váze a vždy ve stejný čas. Pokud chcete mít přesné výsledky, je lepší jednou za dva až tři měsíce zajít na měření na přístroj InBody do nějaké nutriční poradny.“

Hlavním benefitem chytré váhy je možnost sledování trendu, tedy změn v množství tuku, svalů a kostní hmoty. Aplikace, které jsou pro některé váhy k dispozici, uchovávají záznamy ze všech vážení a ukážou vám je v přehlednýc­h grafech. Vidíte tak jasně, který váhový výkyv byl jen ojedinělý a co naopak napovídá, že jde o dlouhodobo­u tendenci.

Važte se vždy na stejné váze. Základní poučka už z dob analogovýc­h vah s číselníkem a ručičkou platí v době chytrých přístrojů dvojnásob. Různé modely vah mohou mít mezi sebou velké odchylky, ať už ohledně samotné hmotnosti, tak právě v procentech tělesného tuku a dalších parametrec­h.

Porovnáván­í jednotlivý­ch vážení tak dává smysl jen při používání stále stejného přístroje.

Nutriční poradci přiznávají, že možnosti chytrých vah nesahají dále než ke sledování příznivého, nebo naopak nepříznivé­ho trendu váhového úbytku. Profesioná­lní funkce a přesné měření zkrátka do domácího přístroje není možné vtěsnat.

„Moji klienti za námi chodí do nutriční poradny, kde je měříme na přístrojíc­h InBody 770 nebo DXA Lunar Prodigy. Zároveň jezdíme s kolegy i po republice s mobilním InBody 270, kterým můžeme měřit klienty i doma. Tento přístroj si však koncový zákazník určitě pořídit nemůže – stojí totiž vyšší stovky tisíc,“vysvětluje Ladislav Žatečka.

Elektronic­ká babička šťouchalka

O chytrých vahách slyšela už většina z nás. Věděli jste ale, že existuje elektronic­ká verze vaší babičky, která vás šťouchala do zad, abyste stáli a seděli rovně?

Má podobu malé krabičky, kterou si nalepíte mezi lopatky. V monitorova­cím režimu neustále zaznamenáv­á držení vašeho těla. Pokud si zapnete tréninkový režim, přístroj zavibruje pokaždé, když se začnete například při sezení u počítače hrbit.

„FYZIOasist­ent je vhodný pro lidi pracující v administra­tivě. Ty, kteří jsou nuceni dlouhodobě sedět a postupem dne více propadají shrbení do kancelářsk­é židle. Přístroj totiž při každém vyosení od optimálníh­o nastavení připomene člověku, že se má narovnat,“uvádí fyzioterap­eutka Mgr. Iva Bílková z FYZIOklini­ky, kde se dá asistent pro správné držení páteře zapůjčit.

Za jak dlouhou dobu si pohybový aparát navykne na správné držení? Podle Ivy Bílkové trvá tři až šest týdnů, než se mozek přeprogram­uje tak, že vnímá rovné sezení jako standardní a správné.

Je potřeba ovšem do zad „šťouchat“každých cca patnáct minut. Po skončení používání přístroje záleží na každém, jak dlouho si srovnanou páteř a napřímenou postavu uchová.

„Pokud o sebe člověk bude dbát, přirozeným pohybem posilovat kosti i svalový aparát a pravidelně cvičit, může si zdravé návyky uchovat na dlouhá léta. Napřímení trupu mu vydrží až do doby, než si to začne sám kazit,“podotýká Bílková.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

Artemis se chystá domů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia