Lidové noviny

Sledování glukózy na dálku

- VLASTIMIL MILATA

Elektroniz­ace ve zdravotnic­tví je v současné době velmi aktuální téma, stejně jako nový pojem „distanční medicína“, který se ujal v „době covidí“. Pro distanční medicínu je pro lékaře nanejvýš nezbytné mít k dispozici maximální množství aktuálních informací od pacienta. V diabetolog­ii se již několik let před zmíněným obdobím dostávaly od pacientů k lékařům prostředni­ctvím internetu.

Pacienti léčení inzulinovo­u pumpou s kontinuáln­ím sledováním glykemie (hodnota cukru v krvi) využívají ke komunikaci s tímto zařízením mobilní telefon, který nejen že zobrazuje aktuální stav, ale může informace přenášet do úložiště. Uživatel i jeho partner v péči (osoba pečující nebo lékař) mohou mít tyto informace k dispozici téměř v reálném čase.

OČIMA ODBORNÍKA

Nejrozšíře­nějším zařízením mezi diabetiky je osobní glukometr. Je to přístroj na měření hodnoty glykemie z kapky krve z prstu. Data z tohoto zařízení lze často okamžitě přenést do aplikace v mobilním telefonu, ve kterém lze hodnotu doplnit dalšími informacem­i, které jsou nezbytné pro optimální nastavení léčby, jako je čas aplikace léčiva, množství jídla, délka sportovní aktivity atd.

Z úložiště, kam aplikace data posílá, může lékař vyčíst z různých typů zpráv velmi důležité informace pro optimaliza­ci léčby. Proto považujeme glukometr za základní výbavu pacienta s diabetem a pravidelné měření glykemií za povinnost. Znalost hodnoty glykemie je pro léčbu diabetu nezbytná.

Zdaleka ne všichni pacienti jsou tímto dostupným přístrojem vybaveni. Pro některé lékaře není vybavení glukometre­m a hodnocení glykemií u pacientů standardem.

Přitom například aplikace Contour je ke stejnojmen­ným glukometrů­m zcela zdarma, stejně jako webová aplikace pro lékaře k hodnocení dat. Takto získané informace od pacienta je pak snadné použít při konzultaci na pravidelné kontrole. Lékařům i jejich pacientům je k uvedeným glukometrů­m k dispozici zdarma i technická podpora. Tuto situaci se snaží edukačními projekty s podporou MZ ČR změnit pacientské organizace.

Autor je předsedou spolku

DiAktiv ČR a předsedou Pacientské rady ministra zdravotnic­tví

Elektřina ochrání žraloky

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia